90 godina Riječke biskupije

Biskup Milovan: Hrvatski narod na ovim prostorima povijesne okolnosti nisu milovale

Hina

SInoć je u katedrali sv. Vida svečanom večernjom počelo euharistijsko slavlje / Foto I.TOMIĆ

SInoć je u katedrali sv. Vida svečanom večernjom počelo euharistijsko slavlje / Foto I.TOMIĆ

Govoreći o nadbiskupu Devčiću, koji obilježava 40 godina misništva i 15 godina biskupstva, kazao je da je on "dječak s Krasna, riječki i pazinski đak te rimski student, intelektualac, profesor i odgojitelj. Čovjek otvorenosti, susreta i dijaloga a nadasve navjestitelj evanđelja i pastir ove mjesne Crkve", rekao je biskup Milovan



RIJEKA - Euharistijskim slavljem u katedrali sv. Vida u Rijeci u subotu su obilježene važne obljetnice Crkve na ovom području – 90 godina od uspostave Riječke biskupije, 45 godina Riječke metropolije, 15 godina Riječke nadbiskupije te 40 godina misništva i 15 godina biskupstva nadbiskupa Ivana Devčića, a biskup u miru Ivan Milovan istaknuo je kako hrvatski narod na ovim prostorima povijesne okolnosti nisu milovale, čak i pod prijetnjom nestanka.


 Ova su područja stoljećima bila politički i crkveno cijepana i dijeljena, rekao je u propovijedi porečko-pulski biskup u miru Ivan Milovan.


 ”Povijesne okolnosti nam nikad nisu bile sklone, događaji nas nisu milovali”, kazao je. Kao mali narod, hrvatski narod bio je pritisnut sa svih strana od većih i jačih, dapače trajno ugrožen, čak i pod prijetnjom nestanka, naglasio je biskup Milovan.




  No, dodao je, u 20. stoljeću su se težnje za samostalnom biskupijom sa sjedištem u Rijeci konačno ostvarile. 


 Biskup Milovan je naglasio kako je danas ovdašnja Crkva svjesna da je pozvana na otvorenost i dijalog, s obzirom na to da se nalazi na zapadnim vratima Hrvatske, ali i da je njena uloga trajno svjedočenje vječnih vrijednosti evanđelja. Nadbiskup Devčić – dječak s Krasna, riječki i pazinski đak, rimski student, intelektualac, profesor i odgojitelj  Govoreći o nadbiskupu Ivanu Devčiću, koji obilježava 40 godina misništva i 15 godina biskupstva, kazao je da je on “dječak s Krasna, riječki i pazinski đak te rimski student, intelektualac, profesor i odgojitelj. Čovjek otvorenosti, susreta i dijaloga a nadasve navjestitelj evanđelja i pastir ove mjesne Crkve”, rekao je biskup Milovan. Riječka biskupija utemeljena je odlukom pape Pija XI. 25. travnja 1925. godine. Njen prvi biskup bio je Isidoro Sain. 

 Budući da je u prvom razdoblju obuhvaćala Rijeku i mjesta oko nje te dio slovenskih mjesta, 1951. godine je slovenski dio predan na upravljanje ljubljanskom biskupu. 


 Godine 1969. je Riječkoj biskupiji pripojena dotadašnja Senjska, koja je djelovala kao Senjsko-modruška biskupija, s tim da je Modruška ukinuta. Tako je utemeljena Riječko-senjska nadbiskupija te ujedno Riječka metropolija. Prvi nadbiskup i metropolit bio je Viktor Burić.


 Godine  2000. se od Riječko-senjske nadbiskupije odvaja Gospićko-senjska biskupija i nastaje Riječka nadbiskupija. Riječka metropolija, uz Riječku nadbiskpiju, danas obuhvaća i Gospićko-senjsku, Porečko-pulsku te Krčku biskupiju.


 Ivan Devčić se rodio u Krasnu 1948. godine. Studirao je teologiju i filozofiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci te na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Doktorirao je 1980. godine a u međuvremenu postao svećenikom tadašnje Riječko-senjske nadbiskupije.


 Predavao je filozofiju na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci, što je nastavio do danas na današnjoj Teologiji u Rijeci. Objavio je niz djela filozofske i teološke tematike, bavio se crkvenom poviješću te novinarsko-uredničkim radom. Papa Ivan Pavao II. ga je imenovao Riječko-senjskim nadbiskupom i metropolitom 2000. godine. 


 Nadbiskup Devčić član je stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a u HBK obnaša dužnosti predsjednika Odbora za sredstva društvene komunikacije i predsjednika Vijeća za laike.