Stručno osposobljavanje

Birokracija uzela maha: HZZ osporavao zahtjev sve dok nije priznao da zapravo – nema novca

Aneli Dragojević Mijatović

Proveli smo skoro cijeli radni dan u ponovnom proučavanju njihovih »pravila« i pisanja reklamacija – Laura Žeželić / snimio   S. JEŽINA

Proveli smo skoro cijeli radni dan u ponovnom proučavanju njihovih »pravila« i pisanja reklamacija – Laura Žeželić / snimio S. JEŽINA

Nizali su stalno nove razloge za odbijanje, dok nam nisu rekli da poduzetnik koji želi nekog zaposliti snosi rizik ako HZZ propusti nešto utvrditi ili ako - nema sredstava. Mogli su nam onda odmah to reći, a ne raditi od nas budale, ogorčena je Laura Žeželić, vlasnica obrta Terra



Negativno iskustvo sa Zavodom za zapošljavanje bilo je povod vlasnici Računovodstvenog obrta Terra iz Rijeke, Lauri Žeželić, da se javi u našu redakciju te podijeli s javnošću svoj slučaj. Obrt Terra htio je zaposliti djelatnicu uz potporu Zavoda, međutim, u nekoliko navrata dobili su negativno mišljenje, koje bi potom svaki put i osporili, a da bi im, kaže Žeželić, na kraju bilo rečeno da, zapravo, nema novca.


– Dakle, nakon što nam je poštom stigla obavijest o negativnoj ocjeni zahtjeva za Potporu za zapošljavanje bivšeg polaznika stručnog osposobljavanja za rad, šaljemo HZZ-u mail s prigovorom u kojem navodimo da je prva netočno utvrđena činjenica da smo zaposlenicu prijavili prerano. To smo osporili upravo pravilima HZZ-a. Drugi put je zahtjev odbijen jer da se zaposlenicu uopće ne smije prijaviti prije donošenja ocjene Zavoda, što smo mi opet osporili, i opet pravilima HZZ-a, u drugom mailu istog dana. Nakon toga se kao treći razlog odbijanja od strane HZZ-a navodi da poduzetnik koji želi nekog zaposliti snosi rizik ako HZZ propusti nešto utvrditi ili ako – nema sredstava. Zapravo, HZZ cijelo vrijeme ne pobija niti jedan naš navod, nego samo niže nove (bespredmetne) razloge. Ukratko, mogli su nam odmah reći da nemaju sredstava, a ne raditi od nas budale, ogorčena je Žeželić. No, priča je dosta detaljna. Nakon što su dakle 22. siječnja ove godine dobili prvu odbijenicu Zavoda s obrazloženjem da djelatnica nije prijavljena u evidenciju nezaposlenih osoba već je u radnom odnosu, iz Terre su odgovorili je kod njih zaposlena od 15. siječnja s obzirom na to da su htjeli prije zapošljavanja ispuniti sve uvjete koje Zavod navodi u obrascu pod nazivom Zahtjev za sufinanciranje zapošljavanja.



Upit o ovom slučaju poslali smo Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a iz njihovog Odsjeka za odnose s javnošću odgovorili su sljedeće:




– Poslodavac Obrt za računovodstvo Terra iz Rijeke, vlasnice Laure Žeželić, dana 15. siječnja 2018. predao je zahtjev s pripadajućom dokumentacijom radi ostvarivanja potpore za zapošljavanje bivših polaznika stručnog osposobljavanja za rad. Uvidom u bazu podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanja i elektronsku radnu knjižicu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje utvrđeno je kako je predložena kandidatkinja zaposlena kod navedenog poslodavca na dan 15. siječnja 2018. godine, odnosno isti dan kada je HZZ, Regionalni ured Rijeka, zaprimio zahtjev za potporom. Sukladno propisanim Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2018. poslodavac može zaključiti ugovor o radu sa sufinanciranom osobom prije suglasnosti Zavoda, što podrazumijeva da najraniji datum sklapanja ugovora o radu mora biti kasniji od datuma podnošenja zahtjeva, ali tada preuzima financijski rizik ukoliko suglasnost Zavoda bude negativna iz razloga koje je Područni ured propustio utvrditi ili u slučaju nedostatka financijskih sredstava. Slijedom navedenog, poslodavac nije postupio u skladu s uvjetima i načinima korištenja mjera prema kojima najraniji datum sklapanja ugovora o radu s nezaposlenom osobom mora biti kasniji od datuma podnošenja zahtjeva. Sukladno navedenom, Zahtjev za dodjelu potpore za zapošljavanje bivših polaznika stručnog osposobljavanja za rad ocijenjen je negativno s obzirom da predloženi kandidat nije ispunjavao uvjete koji su propisani Uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera u 2018. godini, odgovorili su iz HZZ-a.



Detaljno dopisivanje


– U dogovoru s djelatnicom Zavoda objavili smo natječaj koji je trajao tri dana te smo po isteku natječaja poslati Zahtjev poštom 12. siječnja, s tim da radnica može kod nas početi s radom sljedeći radni dan, a to je 15. siječnja, s obzirom na to da ne smijemo zaključiti Ugovor o radu prije donošenja Zahtjeva. Zahtjev smo i poslali 12. siječnja. U prilogu maila dostavili smo povratnicu na kojoj se vidi datum podnošenja Zahtjeva. U Zahtjevu smo priložili i Izjavu o zapošljavanju osobe prije odobrenja Zahtjeva u kojoj navodimo da smo informirani da najraniji datum sklapanja Ugovora o radu mora biti isti ili veći od datuma podnošenja Zahtjeva za sufinanciranje zapošljavanja. Znači, bili smo upoznati s činjenicom da je Zahtjev trebalo poslati dan prije zapošljavanja djelatnice o čemu smo posebno vodili računa, te smo čekali sa slanjem zahtjeva HZZ-u. Pričekali smo dakle da prođe natječaj, Zahtjev smo poslali 12. siječnja, a djelatnicu zaposlili 15. siječnja. Iz HZZ-a djelatnik potom odgovara kako u 2018. godini Izjava o zapošljavanju osoba prije odobrenja Zahtjeva nije predviđena te stoga samo zapošljavanje prije donošenja ocjene nije dozvoljeno. Odgovaramo opet da u Zahtjevu za sufinanciranje zapošljavanja koji se skida s njihove web stranice, a obrazac sam skinula ponovno 22. siječnja, jasno piše da »poslodavac ne smije zaključiti ugovor o radu sa sufinanciranom osobom prije podnošenja zahtjeva što podrazumijeva da najraniji datum sklapanja ugovora o radu mora biti kasniji od datuma podnošenja obrasca«, te da »poslodavac može zaključiti ugovor o radu sa sufinanciranom osobom prije suglasnosti Zavoda, što podrazumijeva da najraniji datum sklapanja ugovora o radu mora biti kasniji od datuma podnošenja zahtjeva.« Ponovila sam im dakle da smo zahtjev poslali 12.siječnja 2018., i to u dogovoru s njihovom djelatnicom, te da smo radnicu zaposlili 15. siječnja. Navedeno obrazloženje pak stoji na njihovim web stranicama. Pitali smo ih i tko onda snosi odgovornost za davanje pogrešnih informacijama, a odgovor me zaprepastio. Navode kako s obzirom na to da od strane Ministarstva financija još nisu osigurana sredstva za dodjelu potpore pri zapošljavanju – a u Zahtjevu se navodi da poslodavac preuzima financijski rizik ukoliko suglasnost Zavoda bude negativna iz razloga koje je Područni ured propustio utvrditi ili u slučaju nedostatka financijskih sredstava – zapošljavanje djelatnice ne može se podržati. Dobili smo očito pogrešne informacije od Zavoda, a onda je to sam Zavod iskoristio da nas diskvalificira, što je nečuveno. Da poduzetnik napravi kakav propust, daleko manji, ne bi mu sigurno nitko gledao kroz prste, kaže Žeželić koja veli da su izgubili puno vremena i truda da bi napravili sve što je potrebno…



Žeželić se prisjeća da su i lani imali jedan slučaj sa Zavodom.


– Naime, poslali su nam zahtjev za uplatom jedne lipe, koja je navodno manje uplaćena. Naime, oni nisu dobro zaokružili decimalu, ali nebitno. Dakle, zbog manje plaćene jedne lipe, djelatnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje piše dopis poslodavcu, šalje ga poštom preporučeno, poslodavac to šalje nama, mi pokušavamo (neuspješno) Zavodu objasniti da je iznos dobro obračunat i da je 0,01 kn zbilja izuzetno nebitna – opet bez uspjeha. Na kraju smo: radili ispravak izračuna plaće, uplatili razliku, slali potvrdu o uplati, slali izmjenu na obrascu JOPPD u Poreznu upravu, ishodili potvrdu zaprimanja od Porezne uprave i opet sve poštom preporučeno slali Zavodu za zapošljavanje. Sve to zbog jedne lipe. Zbilja mislim da bi poduzetnici koji zapošljavaju radnike i izuzetno uredno ispunjavaju svoje obaveze prema HZZ-u u Hrvatskoj mogli raditi i korisnije poslove od ovog, poručuje Žeželić.



Svima odgovorili


– Prema uputama, pribavili smo od Porezne potvrdu da nemamo duga, proučili njihove upute na 9 stranica, pripremili dokumentaciju za natječaj, raspisali natječaj za zapošljavanje iako smo već imali kandidata jer smo imali natječaj u 11. mjesecu 2017. Na natječaj su nam se javile 54 osobe koje su bez veze pisale molbe za zaposlenje. Svima smo odgovorili. Dana 22. siječnja proveli smo skoro cijeli radni dan u ponovnom proučavanju njihovih »pravila« i pisanja reklamacija, nabraja Žeželić. Inače, u periodu od 2012. do 2017. na stručnom osposobljavanju imali su 5 osoba od kojih su 4 zadržali u radnom odnosu na neodređeno.