Riječka premijera

Biondić: Sedlarov film donosi istinu o logoru Jasenovac

Andrej Petrak

UHDDR-a Rijeka / Snimio Marko Gracin

UHDDR-a Rijeka / Snimio Marko Gracin



 Film Jakova Sedlara »Jasenovac – istina« bit će prikazan u četvrtak u 19 sati u dvorani Euroherca, u organizaciji UHDDR-a Rijeke, Matice hrvatske Rijeka i Hrvatskog domobrana. Tekst za film napisao je Hrvoje Hitrec, a interpretiraju ga Sanja Marin i Joško Ševo.


– Film je nastao nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja po raznim hrvatskim i svjetskim arhivima i donosi najpotpuniju istinu o jasenovačkom logoru u razdoblju od 1941. do 1951.U njemu se nalazi nekoliko velikih rariteta, poput dva pisma poglavnika dr. Ante Pavelića Mili Budaku, židovski film iz 1945. o konclogorima u Europi u kojemu se navodi da je u logoru stradalo 20.000 osoba, bilježnicu predsjednika Jugoslavenske komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz 1946. gdje stoji da su u Jasenovcu ubijene 15.764 osobe, naslovnica Vjesnika na kojoj piše kako je Sava mnoge leševe iz Jasenovca donijela do Zagreba, izjave dvojice slovenskih partizana koji su jasenovački logor zatvorili u ožujku 1951. … i još mnogo toga što je nepoznato. Ovaj film sigurno će promijeniti mnogo toga što je do sada govoreno i pisano o Jasenovcu, najavio je predsjednik UHDDR-a Rijeka Mile Biondić. Navodi da je organizatorima projekcije želja ispraviti povijesne krivotvorine, kao i da se prestane sa stigmatizacijom hrvatskog naroda.

– Slažemo se da nema prostora opravdanju za bilo koji broj žrtava, no Jasenovac i Jadovno su nastali u tvornici laži velikosrpske propagande i dan-danas se na jednoj strani žrtve minoriziraju a na drugoj uvećavaju, rekao je Biondić.