Vrijedna nekretnina mogla je postići i bolju cijenu

Bez licitacije: Nadzorni odbor danas o spornoj prodaji zgrade pošte na riječkom Korzu

Robert Frank

Poslovna zgrada Hrvatske pošte  na Korzu prodana je za 5,6 milijuna eura / Foto V. KARUZA

Poslovna zgrada Hrvatske pošte na Korzu prodana je za 5,6 milijuna eura / Foto V. KARUZA

Zgrada na Korzu prodana za 5,6 milijuna eura, Hrvatska pošta odbila bolju ponudu DM-a Prvi čovjek Grada Rijeke zadužen za poslovne prostore Vladimir Benac vrlo je otvoreno u jučerašnjoj izjavi za naš list rekao kako »Grad već godinama poslovne prostore daje u zakup, ali i prodaje na otvorenim javnim licitacijama radi transparentnosti ovakvog tipa provođenja natječaja koji svim sudionicima omogućava ravnopravnu tržišnu utakmicu i rezultira najvećom mogućom cijenom koja se u tom trenutku za nekretninu može postići«. Ostaje i pitanje zašto je Hrvatska pošta odustala od modela prodaje koji, sudeći po praksi koja se provodi u Gradu Rijeci, garantira bolju prodanu cijenu. Više novaca u kasi od prodaje poslovne zgrade na riječkom Korzu za Hrvatsku poštu nije zanemariva činjenica, s obzirom da ta kompanija prodajom svoje imovine prikuplja sredstva za gradnju novog logističkog centra u Velikoj Gorici.


Iako smo jučer od Uprave Hrvatske pošte cijeli dan čekali odgovore na osam upućenih pitanja, do 18.00 sati nismo ih dobili. Pod izlikom službe za odnose s javnošću – »nadležna osoba je na putu«. »Nadležna osoba«, međutim, u ranim jutarnjim satima, kad smo uputili pitanja, po svemu sudeći nije bila na putu, jer nam je tada iz službe za odnose s javnošću poručeno – »poslat ćemo odgovor u roku«. Ovakvo cjelodnevno zavlačenje očito je imalo za cilj izbjegavanje konkretnog odgovora u delikatnom trenutku za čelništvo Hrvatske pošte. 


Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Hrvatske pošte Stipo Vidaković potvrdio nam je kako će se danas održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se bez sumnje raspravljati i o načinu prodaje poslovne zgrade Hrvatske pošte  na riječkom Korzu za cijenu od 5,6 milijuna eura, odnosno oko 1.500 eura po četvornom metru.


– Zasad nisam detaljno upoznat s načinom prodaje poslovne zgrade u Rijeci, no znamo da je pravilo da se u prodaji pokuša postići što viša cijena. Da li bi se prodajom usmenom javnom licitacijom postigao bolji rezultat, osobno ne znam. Čak još nemam ni sve informacije o ovoj prodaji. Znam samo da je Hrvatska pošta nekretnine dosad prodavala kuvertiranim ponudama, a je li to najbolje rješenje ili postoje i bolja od toga, trebali bi uskoro znati, kaže Vidaković.