Završna testiranja

Besplatno punjenje: Na parkiralištu Delta HEP-ova punionica za električne automobile

Marinko Glavan

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

RIJEKA Na parkiralištu Delta postavljena je punionica za električne automobile, prva od dviju koje će u Rijeci postaviti HEP, u sklopu svoje kampanje postavljanja besplatnih punionica za elektrovozila u većim hrvatskim gradovima.Prema riječima Danijela Frke iz Rijeka prometa, punionica još nije u funkciji jer su u tijeku završna testiranja, a instalirana je u skladu s ugovorom između HEP-a i Grada Rijeke, prema kojemu je Grad bio dužan osigurati prostor za uređaj, kao i dva parkirna mjesta za električna vozila, dok je HEP zadužen za instalaciju i održavanje opreme.

– Punjenje električnih vozila na Delti bit će potpuno besplatno, a troškove pokriva HEP. Jednako tako, za vrijeme punjenja i parking za ta vozila bit će besplatan. Korisnici punionice na naplatnoj kućici dobit će posebnu HEP-ovu karticu koja će im omogućiti besplatno parkiranje. Još jedna punionica uskoro će biti instalirana po istom principu i na parkiralištu Gomila, a obje su opremljene standardim priključcima za elektroautomobile kakvi se koriste u Europi – rekao je Frka.


Inače, u središtu Rijeke je punjenje električnih vozila moguće i u garaži Zagrad B, no prema podacima Rijeka plusa, interes korisnika relativno je skroman. Tako je u siječnju ove godine registrirano svega 54 priključenja vozila na punjače, dok je jedan od rekordnih mjeseci bio prosinac prošle godine, kada je zabilježeno 99 priključenja.