Bogat program

Bela nedeja: Mlada belica i 300 štandova

Andrej Petrak

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Program počinje danas otvorenjem izložbi »Zvončari i tradicijske maske Europe« i »Podzemlje Šverde – deset godina speleoloških istraživanja«. Sutra 17. izložba vina Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica 



KASTAV Bela nedeja, najveći kastavski blagdan mladog vina, bit će proslavljen ovog vikenda bogatim programom za sve uzraste i ukuse. Kastav će u dane Bele nedeje biti podijeljen u tri tematske zone: od Crekvine do Fortice bit će locirani ugostitelji, od Fortice do Vatrogasnog doma štandovi OPG-ova i prodavača rukotvorina, a prostor od Vatrogasnog doma do Šporove jame namijenjen je ponudi robe široke potrošnje. Na Trgu Lokvina ove će godine biti predstavljeni stari zanati, a na Crekvini tabor će podići vitezovi Povijesne udruge Kaštel iz Savičente. Brojni koncerti održavat će se na dvije pozornice, i ove godine postojat će party zona s DJ-evima za mlade, dok one najmlađe čekaju tri lunaparka. Posjetitelji će na više od 300 štandova moći kušati belicu, pojesti kakav zalogaj, ali i obaviti kupovitu te zapjevati i zaplesati s brojnim izvođačima u zabavnom dijelu programa. Uz kastafsko autohtono vino, popularnu belicu, te ponudu domaćih ugostitelja, posjetitelji, kojih se i ove godine očekuje na desetke tisuća, moći će degustirati i autohtonu slavonsku, dalmatinsku i slovensku hranu i piće.


Bogat program počinje danas otvorenjem dviju izložbi: »Zvončari i tradicijske maske Europe« u Muzejskoj zbirci Kastavštine te »Podzemlje Šverde – deset godina speleoloških istraživanja« u Speleogaleriji. Sutra u 14 sati u Kuli na Trgu istarske vile otvara se 17. izložba vina Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica. Uz proizvode domaćih vinara, posjetitelje očekuju i vina iz svih hrvatskih regija, a ovogodišnja izložba posvećena je makini za kropit ruže. Izložbu će popratiti Udruga Palentar, kuhanjem tradicionalne grobničke palente kompirice, koju će posjetitelji moći kušati u kombinaciji s grobničkim sirom.


Nedjeljni program tradicionalno otvara Spinčićeva muzika »Pozdravom Beloj nedeji«, kojoj će se pridružiti Limena glazba KUD-a Matko Laginja. Posjetitelje će tijekom tri dana Bele nedeje na Trgu Matka Laginje zabavljati bendovi Aurora, Oberkrainer i Koktelsi, dok će na Lokvini nastupati D’Beni Band, Super Cover Band te Mauro Staraj i La Banda. Na Beli pundejak mališani Dječjeg vrtića Vladimir Nazor na Lokvini će prirediti svoj »Mići samanj«. 




Za vrijeme Bele nedeje od subote u 14 sati vrijedit će privremena regulacija prometa. Tad će se zatvoriti promet u široj zoni Šporove jame, Belića i Rešetara za sva vozila, osim javnog gradskog prijevoza i taksija. Za parkiranje vozila preporučaju se Rešetari te pristupna cesta do školske sportske dvorani, kao i Radna zona Žegoti. Promet će ponovo biti otvoren u ranim jutarnjim satima utorka.