Primorsko-goranski HDZ ogorčen na župana Komadinu, Šćulca i Krpana

Beaković: Tražimo odgovornost nadležnih za neistinit odgovor o odlaganju otpada na Marišćini

Damir Cupać

Dinko Beaković i Tomislava Zečević Pedić / Foto V. KARUZA

Dinko Beaković i Tomislava Zečević Pedić / Foto V. KARUZA

On je iznio strah da će se s lošem praksom s Viševca nastaviti i u Marišćini. – Ekoplus želi nastaviti trpati smeće u rupe i kazete. Gore je opet brdo smeća kao nekada na Viškovu. Kako više Čistoća ne može to raditi, a otpad se trenutno odvozi u Labin, Ekplus traži dozvolu da to radi sljedeće tri godine. Kako je krenulo, dogodit će se još i to da ćemo morati plaćati penale jer se otpad ne selektira



RIJEKA Županijski vijećnik HDZ-a Dinko Beakovićnajavio je da će zatražiti posebnu točku dnevnog reda na Županijskoj skupštini vezanu za Centralnu zonu za gospodarenje otpadom Mariščina zbog toga što su direktor Ekoplusa Dušan Šćulac i županijski pročelnik Ljudevit Krpan obmanjivali javnost i županijske vijećnike. Njegova kolegica Tomislava Zečević Pedić prozvala je župana Zlatka Komadinu i vladajuću županijsku koaliciju zbog toga što je Ministarstvo uprave drugi put u godinu dana poništilo izbor Valerija Jurešića za županijskog pročelnika za kulturu.


– Riječ je o projektu koji traje 15 godina u koji su uložene stotine milijune kuna, a još ništa nije gotovo. Riječ je o skandalu za koji bi netko trebao odgovarati. Na moje pitanje na Aktualnom satu je li Ekoplus zatražio privremenu dozvolu za skladištenje otpada, dobio sam odgovor od Krpana i Šćulca da to nije točno. Dokumenti svjedoče drugačije. Jesmo li mi kao županijski vijećnici zaslužili točnu informaciju ili nas se može svjesno lagati. Žalosno je da se ovako ponašaju čelni ljudi Županije, upozorio je Beaković.


 On je iznio strah da će se s lošem praksom s Viševca nastaviti i u Marišćini.




– Ekoplus želi nastaviti trpati smeće u rupe i kazete. Gore je opet brdo smeća kao nekada na Viškovu. Kako više Čistoća ne može to raditi, a otpad se trenutno odvozi u Labin, Ekplus traži dozvolu da to radi sljedeće tri godine. Kako je krenulo, dogodit će se još i to da ćemo morati plaćati penale jer se otpad ne selektira. Teško je vjerovati da će sustav profunkcionirati jer još nisu izgrađene županijske pretovarne stanice, a osam kamiona Ekoplusa s odgovarajućim prikolicama nisu napravila još ni kilometar, pojasnio je Beaković.


Županijska vijećnica HDZ-a Tomislava Zečević Pedić osvrnula se na rješenje Ministarstva uprave kojim je drugi put u godinu poništen izbor Valerija Jurešića za županijskog pročelnika za kulturu.


– I prvi put smo upozoravali da je neprihvatljivo da se na to mjesto izabere čovjek koji nema odgovarajuće radno iskustvo, a zakon je po tom pitanju i te kako jasan. No, i prije godinu dana župan Zlatko Komadina je rekao da Jurešić ima njegovo povjerenje, a zakon tumače kako njima paše. Zanimljivo je da SDP-ov ministar Arsen Bauk ima drugačije mišljenje od SDP-ovca Komadine, a sve preko jednoga HNS-ovca koji ne ispunjava uvjete, ali ima političku podobnost. Očito je da za nas obične smrtnike vrijede jedna pravila, a za njih druga. Ne krivim Jurešića za sve to što se događa, ali krivim one koji su odgovorni i koji su svojim utjecajem sve napravili, ocijenila je Zečević Pedić.


Na pitanje tko su to oni, Zečević Pedić je zaključila da je riječ o vladajućoj županijskoj koaliciji i županu Zlatku Komadini.