Natjecanje u Torpedu

Battleship Fiume: Rijeka će ove godine potapati brodove i – pod morem

Danijela Bauk

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Svjetsko prvenstvo u potapanju brodova bit će održano 25. listopada i to na najboljoj mogućoj lokaciji – u prostoru Torpeda, odnosno u neposrednoj blizini lansirne rampe, prve te vrste na svijetu



RIJEKA Rijeka će i ove godine potapati brodove – Battleship Fiume, svjetsko prvenstvo u toj nekad iznimno popularnoj društvenoj igri bit će održano 25. listopada i to na najboljoj mogućoj lokaciji – u prostoru nekadašnje tvornice Torpedo, odnosno u neposrednoj blizini lansirne rampe, prve te vrste na svijetu. Ovom manifestacijom na zanimljiv i zabavan način ističe se važnost njegovanja riječke industrijske baštine, a druženje i promocija Rijeke kao kolijevke torpeda glavni su ciljevi ekipe iz Društva sportske rekreacije Primorje, odnosno grupe riječkih entuzijasta koju čine Ivan Milatić, Ernest Marinković, Robert Jovanović, Tomislav Juretić, Darjan Buković, Ivo Mileusnić i Alen Liverić.


– I ove godine potapamo brodove i to na najboljoj mogućoj lokaciji, pored lansirne rampe torpeda. Prijave za sudjelovanje u prvenstvu potapanja brodova moguće su isključivo na štandu na Korzu koji će biti postavljen od 1. listopada i na kojem će nam se svakog dana pridružiti jedna osoba iz javnog života Rijeke i tako podržati akciju čiji je osnovni cilj ukazati na potrebu saniranje riječke industrijske baštine, a to je lansirna rampa, kazao je Ivan Milatić.


Kako su naglasili Robert Jovanović, Tomislav Juretić, Darjan Buković i Ivo Mileusnić, Battleship Fiume ove godine ima nekoliko atraktivnih novosti.




– Imat ćemo i podvodno potapanje brodova, igrat će se pod morem, a u cijeli se projekt uključio i Muzej starih računala i informatike Peek&Poke zahvaljujući kojem će se dio natjecanja odvijati i na starom kompjuteru Atari, dok će zahvaljujući Muzeju djetinjstva finale prvenstva biti odigrano na originalnoj društvenoj igri koja se čuva u tom muzeju.


Ove godine u manifestaciji aktivno sudjeluje i poznati riječki glumac Alen Liverić.


– Grad Rijeka je kandidat za Europsku prijestolnicu kulture i kao takav trebao bi obratiti pažnju na biser industrijske baštine kao što je lansirna rampa torpeda. Ona je prva, ali i zadnja originalna rampa na svijetu, a nalazi se u katastrofalnom stanju. Ta je rampa svojevrsni simbol nekad bogate riječke industrije i danas bi trebala biti jedan od gradskih simbola, istaknuta točka ponude urbanog turizma Rijeke. Zaista je šteta da propadne, naglasio je Liverić.


Jedan od članova Društva sportske rekreacije Primorje, Ernest Marinković, naglasio je da je njihova akcija izazvala i interes konzervatora.


– Javili su nam se konzervatori i žele sudjelovati u našoj akciji. Zaista je bitno naglasiti da projekt rekonstrukcije lansirne rampe stoji 8,5 milijuna kuna, dok bi troškovi njenog rušenja te izgradnje replike stajali samo jedan milijun manje, zaključio je Marinković.