Mještani Cernika slave

Bartoja u znaku vjere, zabave, glazbe i sporta

Sanja Gašpert

Crkva sv. Bartola u Cerniku / Snimio Roni BRMALJ

Crkva sv. Bartola u Cerniku / Snimio Roni BRMALJ

Ove se godine u obilježavanje Bartoje uključila i Rijeka 2020, specijalnim programom Susjedstvo Čavle u suradnji s Rijeka 2020, 26. kolovoza u grobničkom Kaštelu



ČAVLE Svetom misom za pokojne mještane, koju će danas u 18 sati na cerničkom groblju predvoditi vlč. Hrvoje Poljak, počinje obilježavanje blagdana sv. Bartola, zaštitnika istoimene cerničke župe, među mještanima popularno znanom Bartoja, koja će i ove godine biti u znaku vjere, zabave, glazbe i sporta.


Desetodnevni program s brojnim vjerskim, kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima, na jučerašnjoj su konferenciji za novinare najavili predstavnici organizatora – Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle, Promocije d.o.o. i Rijeka 2020.


–  Sveti Bartol zaštitnik je cerničke župe koja nosi njegovo ime, pa će tako u sklopu programa i ove godine biti održana brojna vjerska događanja – svete mise za pokojne i bolesne, blagdanske mise na sam blagdan, 24. kolovoza, kao i križni put na Cernički vrh (23. kolovoza). Tradicionalni domjenak povodom blagdana, Bartojenak, održat će se 24. kolovoza, a istoga dana održat će se i Bartojski kotlić, ove godine jubilarni, deseti.




U cerničkoj Čitaonici, od 24. do 26. kolovoza moći će se razgledati izložba tradicijskih maski Europe, najveća do sada, a najavljena su i sportska događanja – boćarski turnir i nogometna utakmica između NK Grobničan i NK Uljanik (25. kolovoza), kao i Platak Open 18, Međunarodna utrka Ski rol Platak 2018. – Žiletov memorijal (26. kolovoza), kazao je direktor Turističkog ureda TZ-a Čavle Ivan Salamon.


Organizator glazbenog dijela programa i ove je godine Promocija d.o.o, čija je predstavnica Darija Šetula najavila koncerte Tomislava Bralića i klape Intrade (24. kolovoza) i Ivana Zaka (25. kolovoza, u slučaju kiše 31. kolovoza), koji će biti održani s početkom u 21 sat, na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima. Uz spomenute, u glazbenom dijelu programa Grobničanima i njihovim gostima predstavit će se i Hrvatsko pjevačko društvo Cernik, iz slavonskog Cernika (24. kolovoza u crkvi sv. Bartola u Cerniku), Vedran Ružić sa Spiritual Market (26. kolovoza u Kaštelu Grada Grobnika), kao i Duo Balyk (31. kolovoza u Kaštelu Grada Grobnika).



Direktor Turističkog ureda čavjanske Turističke zajednice Ivan Salamon pohvalio se odličnim turističkim rezultatima ove godine, kada su, u razdoblju od 1. siječnja do 15. kolovoza na području Čavala, prema podacima eVisitora, zabilježena 3.433 dolaska, odnosno 24 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, i ostvareno je 12.597 noćenja (13 posto više nego lani).– Turistički kapaciteti broje 374 stalnih i 69 pomoćnih ležajeva, 39 apartmana, 81 sobu, pet kuća za odmor te dva planinarska doma na Platku, gdje noćenje s doručkom stoji 130 kuna. Ove je godine, inače, na Platku zabilježen veći broj Španjolaca, kazao je Salamon.


 Ove se godine u obilježavanje Bartoje uključila i Rijeka 2020, čija je predstavnica Jelena Tondini najavila specijalni program Susjedstvo Čavle u suradnji s Rijeka 2020, 26. kolovoza u grobničkom Kaštelu. Ovaj program spojit će nespojivo –  Porto Etno orkestar i Grobničke dondolaše. Bit će izvedeno nekoliko različitih skladbi, od kojih su neke posebno napisane za ovu priliku, a neke prearanžirane, kazala je Tondini.


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je kako će ovogodišnja Bartoja ponuditi događanja za sve uzraste te najavila predstavljanje knjige »Općina Čavle od 1993. do 2018. – Vitalnost lokalne samouprave«, uz projekciju filma i dodjelu nagrada »za najlipši privrat, balkon i poneštricu 2018.« (23. kolovoza u Sokolani grobničkog Kaštela).


Cvitan Polić najavila je i dodjelu sportskih priznanja za sportaše koji su u protekloj godini postigli zavidne rezultate (31. kolovoza u Sokolani) te podsjetila kako je ulaz na sva događanja besplatan.