Riječka sinagoga

Bar Mitzva u Rijeci nakon 75 godina: Održan svečani obred religijske punoljetnosti američkog dječaka

Sandy Uran

Jonah Candeub – Bar Mitzva u riječkoj sinagogi

Jonah Candeub – Bar Mitzva u riječkoj sinagogi

Upriličena je za Jonaha Candeuba, dječaka iz američke židovske obitelji, čiji je otac profesor Adam Candeub šest mjeseci 2011. s obitelji proveo u Rijeci, gdje je predavao na Pravnom fakultetu



RIJEKA U riječkoj sinagogi, sjedištu riječke Židovske općine, jednoj od tri sinagoge u Hrvatskoj koje su preživjele Drugi svjetski rat, otvorenoj 2008. nakon temeljite obnove, nakon 75 godina održana je prva Bar Mitzva. Bar Mitzva je svečanost slavlja religiozne punoljetnosti dječaka židovske vjere kad navrše 13 godina. Od tog dana djeca su dužna izvršavati vjerske zapovijedi i mogu čitati Toru, židovsku svetu knjigu, u sinagogi. Bar Mitzva upriličena je za Jonaha Candeuba, dječaka iz američke židovske obitelji iz Michigana, čiji je otac profesor prava Adam Candeub. Candeub je zajedno sa suprugom Julie i kćerkama Lucy i Georgiom te sinom Jonahom, šest mjeseci živio u Rijeci 2011. godine, gdje je predavao na Pravnom fakultetu. Svidjelo im se živjeti u Rijeci. Kako nam je sam ispričao stanovali su u Laginjinoj ulici. 


– Nakon prvog boravaka u vašem gradu svakog smo ljeta nanovo dolazili u Rijeku gdje sam održavao ljetni seminar i gdje smo stekli brojne nove prijatelje. Upoznali smo znamenitosti grada i neke od članova Židovske općine, Filipa Kohna i dr. Vivian Špacapan. Posebno nas se dojmila ljepota riječke sinagoge. Prelijepo je to što je obnovljena – kazao je i dodao da su stoga u njoj odlučili održati Bar Mitzvu za sina Jonaha. Ceremoniji su, osim moje supruge i kćeri, prisustvovali moja majka i sestra sa svojom obitelji, nekolicina dobrih prijatelja s Pravnog fakulteta te pojedini članovi riječke židovske zajednice. 



Ceremoniju je održala talijanska rabinica Barbara Aiello, glavna rabinica sinagoge Ner Tamid del Sud u Kalabriji, budući da zagrebački rabin nije imao slobodan termin. Rijeka i Riječani vrlo su joj se svidjeli, a Hrvatska joj je posebno draga jer joj je djed rođen u Splitu.





Budući da zagrebački rabin nije imao slobodan termin Adam Candeub je putem mreže kontaktirao talijansku rabinicu Barbaru Aiello koja je održala ceremoniju. Od rabinice Aiello koja trenutno boravi u SAD-u, inače glavne rabinice u sinagogi Ner Tamid na jugu Kalabrije, doznali smo da je od članice riječke Židovske zajednice dr. Vivian Špacapan doznala da se Bar Mitzva u Rijeci održava nakon 75 godina i da joj je posebno drago što je sudjelovala u toj svečanosti. 


– Gospodin Adam Candeub me kontaktirao putem weba, s obzirom da održavam program za studente »Distance Learning«. Poslala sam mu primjerak svete knjige, na hebrejskom »siddurim« a on je potom pripremio Siddur, posebnu knjigu molitava za riječki sinagogu. Rabinica Aiello naglasila je da bi joj bila velika čast ponovo se vratiti u Rijeku i u riječku sinagogu. Riječani su ostavili na nju iznimno povoljan dojam, jer su prijateljski nastrojeni i ljubazni. Otkrila nam je i da Hrvatska ima posebno mjesto u njezinom srcu jer joj je djed rođen u Splitu, gdje je kao dijete i živio. Govoreći o svom pozivu rabinica nam je rekla da je pet godina studirala te da je dobila »smeichu«, u židovskoj vjeri, što je isto kao zaređenje u katoličkoj crkvi, 1999. godine u New Yorku. Njezin seminar Rabbinical Seminary International omogućio joj je da služi male svečanosti i u dalekim mjestima. 


– Zato i radim u Kalabriji, naglasila je i posebno još jednom istaknula da joj je osobito drago što je bila u riječkoj sinagogi i održala obred. Inače, žene su u velikoj manjini kad je u pitanju broj rabina. Činimo tek   16 posto od cjelokupne brojke rabina diljem svijeta, rekla je rabinica Barbara Aiello.