Natjecanje i fešta

Bakarski susreti: Pobjedu odnijeli penzići iz Hreljina

Andrea Jelovčić

Ekipa Praputnjaka u žaru Penzićijade / Snimio M. ANIČIĆ

Ekipa Praputnjaka u žaru Penzićijade / Snimio M. ANIČIĆ

Najboljim je pojedincem proglašen Roberto Salomon



U Bakru je prošle subote bilo vrlo živo, tamo su, naime, održani već tradicionalni, 11. po redu Bakarski susreti.


– Nakon zatvaranja koksare željeli smo grad približiti moru, dati mu dodatnog sadržaja i kroz zabavu povezati ljude koji žive u okolici te su tako po uzoru na stare Jadranske susrete nastali oni Bakarski, rekao nam je Vice Sep, jedan od organizatora.


Igre su bile podijeljene u dva dijela. U prvome, naziva Penzićijada, svoje je snage odmjerilo svih 7 podružnica Udruge umirovljenika Grada Bakra. U pet disciplina pod nazivima »Obaranje limenki«, »More u boci«, »Mini košarka«, »Zabij gol« te »Konobari« natjecale su se ekipe Bakra, Hreljina, Krasice, Kukuljanova, Praputnjaka, Škrljeva i Zlobina.




U dobroj atmosferi pobjedu je među penzionerima odnijela ekipa iz Hreljina, u natjecanju mlađih ekipa prvo su mjesto osvojili članovi Praputnjaka, a najboljim je pojedincem proglašen Roberto Salomon.


– Ovdje u Bakru smo tek po drugi put, no vrlo smo aktivni i često sudjelujemo u Penzićijadama, a naše je mjesto čak u lipnju 2016. godine bilo i nositeljem Penzićijade, kazala je Nevenka Juretić, predsjednica ekipe Praputnjaka napeto pogledavajući prema članicama svoje ekipe koje su taman u što kraćem vremenu loptama pokušavale srušiti svih 11 plastičnih boca napunjenih morem.


Po završetku igara pobjednikom je, s osvojenih 17 bodova u pripetavanju proglašena ekipa Hreljina za dlaku pobijedivši ekipe Praputnjaka i Zlobina. Pobjednicima je, po prvi puta ove godine dodijeljena i novčana nagrada pa su kući otišli bogatiji za 1.000 kuna.


Nakon penzionera red je došao i na drugi dio susreta u kojem su se u starim igrama natjecale nešto mlađe ekipe, njih 7 iz mjesta koja obuhvaća Grad Bakar te gostujuća ekipa iz Karlobaga.


– U manifestacijama ovog tipa sudjelujemo svake godine po par puta, a prošle smo godine na državnom natjecanju u starim sportovima osvojili i drugo mjesto. Ipak, sam plasman mi nije toliko bitan koliko dobra zabava, a nje na ovakvim susretima ne nedostaje, rekao nam je Karlo Babić, natjecatelj iz Karlobaga sa stalnim prebivalištem u Švicarskoj.


Po završetku susreta kod mlađih su slavili članovi ekipe Praputnjaka s osvojenim 21 bodom, uspjevši daleko iza sebe ostaviti drugoplasirane ekipe Kukuljanova i Karlobaga te trećeplasirani Zlobin. Za prvo mjesto dodijeljene su im medalje, prijelazni pehar i poklon bon u vrijednosti od 1.000 kuna.


Natjecatelji su se ove godine po prvi put mogli okušati i pojedinačno, i to u igri »Mini košarka« u kojoj je bilo potrebno u što kraćem vremenu ubaciti 5 koševa. Za impresivnih 10,75 sekundi to je uspio Roberto Salomon iz Praputnjaka, a za što je nagrađen tečajem jedrenja na Murteru, nagradom sponzora A.N.A. Academia Nautica Adriatica.


U revijalnom dijelu susreta konop su povlačili Gradska uprava Grada Bakra i uprava iz Karlobaga te je Karlobag s velikim naporom ipak uspio pobijediti svoje domaćine.


Susrete je vodio Željko Pervan, nakon dodjele medalja pozornicu preuzela Maja Šuput uz grupu Point, a kako to i priliči ljetu fešta je potrajala do duboko u noć. međutim među Bakranima su se osim smijeha mogli čuti i izrazi nezadovoljstva.


– Pervan je kao stand up komičar zanimljiv, ali čini mi se kao da mu ovakve stvari baš i ne greju. Kao da se nije baš dobro pripremio i da mu ljudi sad već polako kuntreštivaju, pa se mora šaliti i na vlastiti račun, kazala je Vesna Jakupanec, jedna od posjetiteljica.Ipak, osim te sitne zamjerke većina je gledatelja zadovoljno pratila svoje favorite.


– Sviđaju mi se Bakarski susreti, i sretna sam što se tako nešto organizira u mome gradu. Ipak je to primorski gradić koji najviše živi ljeti, rekla nam je Marija Karakaš, umirovljenica iz publike.