Zub vremena

Bakarski “Ribari” idu na hitnu obnovu u Zagreb

Sanja Gašpert

Skulptura će biti obnovljena u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti, vrijednost radova je 90 tisuća kuna, a već prije proljeća vratit će se na Žal ribara u punom sjaju



Skulptura koja je desetljećima krasila obalu Bakarskog zaljeva i žal koji je upravo po njoj dobio ime – »Žal ribara«, uskoro kreće put Zagreba, na temeljitu obnovu. Naime, Grad Bakar u svom programu obnove pod nazivom »Bakar centar« sustavno priprema i realizira brojne projekte u cilju obnove, kako samog grada, tako i njegovih kulturnih znamenitosti. Nakon cjelovite obnove bakarske rive, izgradnje ljetne pozornice, obnove Doma kulture, crkve Majke Božje od Porta, obnove zgrade MGK, izgradnje Gradske knjižnice, sportske dvorane, nove ceste, bakarskog perila i Jaza, izvora Stenice, kao uostalom još cijelog niza projekata, trenutno je u završnoj fazi realizacije obnova međukatnih konstrukcija Frankopanskog kaštela.


Brončana skulptura »Ribari« autorsko je djelo Frana Kršinića, akademskog kipara, smještena na puntinu s tri strane izložena moru, prikazuje dvojicu ribara koji izvlače mrežu iz dubina. Upravo ova skulptura je na najljepši način prikazala svu ljepotu i snagu ljudskog tijela, primorca, ribara i težaka i njegov težak život. Prema riječima bakarskog gradonačelnika Tomislava Klarića, smještaj bakarskih brončanih ribara i njena izloženost ćudima prirode, jugu, buri suncu i soli prisilili su Grad da poduzme žurne mjere za obnovom ovog značajnog spomenika. Naime, sada su već vidljiva oštećenja na korpusu skulpture i bronci od koje je izlivena i neophodna je njihova sanacija.


– Kako to već kod nas biva, pa ništa ne ide preko noći, prije bilo kakvih odluka konzultirali smo se sa strukom, detaljno analizirali sve što je potrebno kako bi se na najbolji mogući način pokrenuli radovi. Nakon dobivanja mišljenja konzervatora, krenuli smo u izradu tendera i raspisivanje javne nabave, a osigurali smo i sredstva u gradskom proračunu. Na natječaju je izabrana Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba. Na ovaj izbor opet smo morali dobiti i suglasnost Ministarstva kulture te je ugovor potpisan i radovi u ugovorenoj vrijednosti od 90 tisuća kuna mogu započeti. Rok izvođenja radova je trideset dana i očekujemo da će uskoro, po uvođenju u posao i demontaži, naši »Ribari« krenuti put Zagreba, a već prije proljeća vratit će nam se u punom sjaju i ponovo plijeniti pažnju brojnih posjetitelja našeg grada, kaže Klarić.