Idući tjedan dražba

Bakarski Jadran ponovo ide na prodaju za 2.125.000 kuna

Orjana Antešić

Cijena za koju se prodaje Hotel Jadran četvrtina je njegove procijenjene vrijednosti / Snimio Sergej DRECHSLER

Cijena za koju se prodaje Hotel Jadran četvrtina je njegove procijenjene vrijednosti / Snimio Sergej DRECHSLER

Zagrebačka tvrtka Mikuš-Pag na prošlom je web nadmetanju  ponudila najveću cijenu, ali se drugi ponuditelj žalio pa je dražba poništena i nova će trajati od 8. do 22. kolovoza. Ne proda li se na ovom nadmetanju, Jadran će na sljedeću za – kunu



BAKAR   Jedini bakarski hotel, Jadran, još uvijek čeka novog vlasnika. Iako je početkom ove godine u medijima osvanula vijest da se na elektroničkoj javnoj dražbi Fine pojavio kupac, zagrebačka tvrtka Mikuš-Pag, do zaključenja kupoprodajnog ugovora nije došlo jer se drugi ponuditelj žalio Visokom trgovačkom sudu koji  je naložio da se treći ciklus dražbe ovog bakarskog hotela, nad kojim je 2015. godine otvoren stečaj i otad ne radi, ima ponoviti.  


Tako će idućeg utorka, 8. kolovoza, početi novo web nadmetanje za hotel Jadran u Bakru, a tko će ovog puta dati najpovoljniju ponudu, hoće li to ponovno biti tvrtka Mikuš-Pag ili netko drugi, znat će se nakon 22. kolovoza jer će se tog dana u ponoć zaključiti ovo nadmetanje u ponudama. S obzirom na to da je riječ o ponavljanju prethodne dražbe, uvjeti prodaje, odnosno početna cijena, ostala je ista – Hotel Jadran novog kupca ovog kolovoza »čeka« po početnih 2.125.000 kuna.


Interesa ima


To je četvrtina procijenjene vrijednosti hotela, no takva su nova pravila prodaje u stečajnom postupku. Na prvoj dražbi starta se s tri četvrtine procijenjene vrijednosti nekretnine, na drugoj, ako se ne pojavi kupac, početna cijena već pada na pola vrijednosti, a u trećem pokušaju, što je ovdje slučaj, početna se spušta na četvrtinu cijene. Ako bi sada, kojim slučajem,  izostao ponuditelj, Fina bi odmah oglasila novu, četvrtu dražbu i tada bi ovaj bakarski hotel »išao« za – 1 kunu.


Da je VTS naložio ponavljanje prethodne dražbe, potvrdila nam je i stečajna upraviteljica ovog hotela, Ombretta Belić Ilijašić.  U proteklih nekoliko mjeseci, doznajemo od nje, obavljen je još jedan krug u kojem su potencijalni kupci mogli razgledati blizu 900 četvornih metara prostora kojim ovaj hotel raspolaže. Interesa i dalje ne nedostaje jer su najavili njih sedmero, a Belić Ilijašić navela je da su svi iz Hrvatske.Nakon što je objavljeno da je na poništenoj elektroničkoj javnoj dražbi dao najpovoljniju ponudu, a radilo se o 10.000 kuna više od početne cijene,  odnosno 2.135.000 kuna,  vlasnik i direktor tvrtke Mikuš-Pag, Goran Mikuš, bio je najavio temeljito preuređenje bakarskog Jadrana i njegovo podizanje na višu razinu od dvije zvjezdice pod kojom je taj hotel, kapaciteta 60 ležajeva, radio do svojeg zatvaranja u studenom 2015. godine. No, žalba drugog ponuditelja te je Mikuševe planove, u najbolju ruku, odgodila.

Mikuš je tada bio izjavio kako je akvizicija bakarskog hotela ujedno prvo širenje poslovanja njegove tvrtke Mikuš-Pag izvan Zagreba. No, dodali bismo, nije i jedino. Mikuš je ili vlasnik, tj. suvlasnik ili direktor  više tvrtki. Može ga se povezati s tvrtkama koje je osnovao ubijeni osnivač Nacionala Ivo Pukanić – Plaga projekt i Manisto. Potonja kasnije je preimenovana u Urbana ulaganja i u njoj je Goran Mikuš i dalje zaveden kao osnivač i direktor.


Autocentar Integra


Krajem prošle godine Goran Mikuš osnovao je s još dvoje Riječana, još jednu tvrtku,  Ri-ambientu, koja je ponudila najvišu cijenu na nedavnoj dražbi u kojoj su se prodavale zgrade i poslovni prostori Autocentra Integre u stečaju, Martinkovac bb.  Riječ je o tvrtki koja je 2014. godine završila u stečaju. Njezini vlasnici, bračni par Golubović, već su dvije i pol godine prije toga osnovali novu tvrtku – A.C. Integra, sa sjedištem u Ulici Bartola Kašića, s kojom do danas uspješno obavljaju zastupstvo Suzuki vozila. Na »staroj« tvrtki, Autocentru Integra, vodi se kuća i dio poslovne zgrade u Ulici Ante Modrušana na broju 18 i 19, za koje je Fina po treći put bila oglasila elektroničku javnu dražbu.  Kao ponuditelj javila se i A.C. Integra, ali je njihovu ponudu Ri-ambienta nadmašila za 15.000 kuna, za ukupan iznos od 1.076.510 kuna.


Trgovački sud u Rijeci koncem srpnja dosudio je tako nekretnine u Modrušanovoj ulici na Srdočima Ri-ambienti, koja sada ima rok od 30 dana od pravomoćnosti rješenja o dosudi da uplati kupovninu. Ako to Mikuš i njegovi riječki poslovni partneri iz nekog razloga ne učine, sud onda ima mogućnost da predmetne nekretnine dosudi A.C. Integri koja je  zastala na ponudi od 1.061.510 kuna što je bilo za 5.000 kuna više od početne cijene. Inače, procijenjena vrijednost ovih nekretnina je 4.022.040 kuna.