Rast proračuna

Bakar postaje gospodarsko središte Hrvatskog primorja

Sanja Gašpert



BAKAR – Proračun Grada Bakra za 2020. godinu u iznosu od 91.180.000 kuna izglasan je većinom glasova vijećnika HDZ-a i nezavisnog Juraja Malnara, uz tri glasa protiv vijećnika SDP-a i HSU-a. Bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić ističe kako je ono što će svakako obilježiti 2020. godinu izgradnja novog Vatrogasnog doma za DVD Škrljevo, vrijedna 11,5 milijuna kuna.


– Financijski najzahtjevniji radovi zbog kojih je proračun toliko odskočio je projekt Gospodarsko središte Hrvatskog primorja, vrijedan 26 milijuna kuna, od čega su gotovo deset milijuna kuna sredstva EU-a. Već sam naziv ovog projekta upućuje na ozbiljnost Grada Bakra u namjeri da na svom području osigura gospodarski razvoj izgradnjom infrastrukture i pripremom terena za desetke novih tvrtki i tisuće budućih radnih mjesta. Da Bakar ima viziju dokazuju i dosadašnji rezultati. Već sada je u izgradnji ili u fazi pripreme za gradnju čak 14 novih poslovnih objekata, oni će se dodati broju od više od 220 tvrtki i više od 4,6 tisuća djelatnika zaposlenih u njima.


Kad bi se zbrojila sva naša sredstva i sredstva koja gospodarstvenici ulažu na području Bakra, sigurno je da bi se u intenzitetu ulaganja, razvoja i izgradnje mogli mjeriti s puno većim gradovima Hrvatske, kaže Klarić. Dodaje kako proračun obiluje projektima, a s obzirom na povećanje od čak 17 posto u odnosu na prošlogodišnji, jamči i njihovu realizaciju. Većina kapitalnih projekata je već sada ugovorena i radovi su poodmakli ili su pak izabrani izvođači radova, kaže Klarić.


Rekonstrukcija javne rasvjete




Značajan dio novaca ide i u naselja na bakarskom području, poput projekta cjelokupne rekonstrukcije javne rasvjete vrijednog pet milijuna kuna. Tu je i proširenje kapaciteta dječjeg vrtića na Škrljevu za još 20 djece, financiran sredstvima EU-a, a nabavlja se i cjelokupna nova oprema za vrtiće. Krenula je i izgradnja ceste za novo naselje Zamiščići s infrastrukturom, parkiralište na Praputnjaku, u planu je parkiralište na Škrljevu. Na Kukuljanovu su već u tijeku radovi na uređenju novih grobnih mjesta, a tu je i izgradnja dječjeg igrališta. Vrijedno je istaknuti da smo u suradnji sa Županijskom upravom za ceste izgradili dva nova kružna toka u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu, tako da ove godine kreće sanacija glavne prometnice kroz Zonu, u vrijednosti 1,7 milijuna kuna, kaže Klarić.



Grad Bakar nije zaboravio niti udruge, kako u sportu, tako i u kulturi. S podružnicama njih više od šezdeset djeluje u bakarskim naseljima i sve se one najvećim dijelom financiraju proračunskim sredstvima. Isto tako, osigurana su i sredstva za škole, a kada je o školstvu riječ, važno je spomenuti kako je Grad Bakar osigurao i nabavku radnih bilježnica i pribora za učenike, sredstva za stipendije, kao i pomoći obiteljima s više djece, a tu je i još niz stavki iz socijalnog programa.– Mnogi naši roditelji ne znaju da Bakar osigurava plaće za čak šest nastavnica u produženom boravku, u šest skupina, sufinanciramo i logopeda, pedijatricu… a pored svega toga tu su još i troškovi održavanja poslovnih prostora, režija, kao i čitav niz izdataka koje je zapravo nemoguće nabrojiti. Ne treba zanemariti da je građanima omogućen besplatan prijevoz autobusima KD-a Dobra, financiran sredstvima Grada – kaže gradonačelnik Tomislav Klarić


Grad Bakar također planira nastavak radova na obnovi Doma kulture Krasica, a završava se parking kod ambulante na Hreljinu. U realizaciji su i nova krovišta na zgradama MO Krasica i Napredovom igralištu. NK »Borac« ima osigurana sredstva za izgradnju novih svlačionica. Krenut će i radovi na uređenju okoliša Doma na Hreljinu. Nastavljaju se i radovi na obnovi kaštela u Bakru, priprema se dokumentacija za garažu Lokaj. U planu je uređenje dječjeg igrališta na Novoj cesti u Bakru, kao i proširenje Nautičke ulice. Intenzivno se izrađuju projekti kanalizacije, tako da Grad u drugoj polovici godine očekuje projektnu dokumentaciju za obalni kolektor u Bakru.


Vodoopskrba u svim naseljima


– Ono na čemu sam osobno angažiran i čemu pridajem velik značaj je konačna realizacija vodoopskrbe u svim našim naseljima. Ove godine je konačno, na moje zadovoljstvo, na redu i vodovod za Zlobinsko brdo i to transportni cjevovod od vodospreme Vrh Brdo do vodospreme Gorica na Zlobinu. Procijenjena vrijednost čitavog projekta je oko 18 milijuna kuna, što uključuje i spoj Zlobina s vodospremom Plase. Za ovu godinu u planu Hrvatskih voda osigurana su 3,2 milijuna kuna, preostali dio ide iz razvojnih sredstava Grada preko VIK-a, a dio troškova ide i iz proračuna Bakra, kaže Klarić, dodajući kako je dug popis što većih, što manjih radova, a pozamašan iznos, gotovo pet milijuna kuna, ide za javni gradski prijevoz.Zahtjevan i dug proces sređivanja zemljišnih knjiga katastra i gruntovnice sufinanciran je našim sredstvima.


Ukupna procijenjena vrijednost je 46 milijuna kuna, a građanima je potpuno besplatan. Do sada je sređen K.O. Bakar, završavamo s K.O. Kukuljanovo i pokrenut je K.O. Škrljevo. Kad me pitaju kako je moguće sve to odraditi, odgovor je: »Neprestanim ulaganjem u gospodarstvo, ono je po mom uvjerenju jedini jamac razvoja.« Kad sam postao gradonačelnik, izvorni prihodi Bakra kretali su se u okvirima do 15 milijuna kuna, a u ovom trenutku oni prelaze brojku 70, što dovoljno govori o razvoju Grada u proteklim godinama. Proračun kakav danas imamo rezultat je naših ulaganja u Industrijsku zonu Bakar. Dokaz toga je što nismo uvodili prirez. Komunalnu naknadu već 20 godina nismo mijenjali, kao niti ostala davanja. Ovo su uz porezna sredstva ujedno i najvažniji prihodi jedinica lokalne samouprave i o njima odlučuje isključivo Grad Bakar. Zbog toga veseli činjenica da iz godine u godinu povećavamo kako standard naših građana, tako i pogodnosti koje im kao lokalna samouprava možemo pružiti, kaže Klarić. Ističe još jednu činjenicu koja je prema njegovim riječima vrlo bitna za razumijevanje intenzivne izgradnje i brojnih projekata na području cijelog Grada Bakra, a nije povezana s gradskim proračunom.


Suradnja s državom


Naime, brojne su aktivnosti i suradnja s državnim institucijama. Grad Bakar je tako uspio u programu Hrvatskih voda u ovoj godini osigurati 3,2 milijuna kuna za izgradnju vodovoda Vrh Brda, Zlobinska draga, Zlobin, a očekuje kako bi radovi mogli započeti u drugoj polovici ove godine. Tu je i šest milijuna kuna sredstava u državnom proračunu iz resora ministarstva mora za uređenje obale i priprema izgradnje pontonske šetnice u Bakru dužine 160 metara. Projekt je to koji Grad priprema u suradnji s Lučkom upravom. Tu je kupnja upravne zgrade ex Koksare i okolnog terena od strane zone sa zahtjevom prema državi za dodjelu platoa u Bakru.


Tomislav Klarić


Tomislav Klarić



– Za budući brži razvoj značajno je i ulaganje u rekonstrukciju ceste od Meje do Oštovice, u kojem ćemo ugraditi i vodovod, kao i prometni trak za buduću zonu Lunga u Hreljinu. Sve je to rezultat ogromnog broja kontakata, izrađene dokumentacije, neprekidnog lobiranja, dobre pripreme, kao i ostvarenih dobrih odnosa s brojnim institucijama. Najviše od svega je rezultat zaposlenih u Gradskoj upravi, tvrtkama i ustanovama u vlasništvu Grada. Ako svemu ovome pribrojimo sredstva Industrijske zone Bakar, koja će se ove godine uložiti u razvoj gospodarstva i stvaranje novih vrijednosti, možemo reći da smo zadovoljni i uopće ne sumnjamo u uspjeh. Snage, vjere, volje i optimizma nam ne nedostaje, zbog toga iz dana u dan mijenjamo sliku našega grada. Svatko to može vidjeti, a riječi su potrebne samo kako bi se pogled usmjerio u napredak i bolju budućnost naših građana, zaključuje bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.