Novitet

Bakar dobio neuobičajen suvenir što priča i riječju i slikom: Knjiga-mapa o župnoj crkvi svetog Andrije

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Idejni začetnik projekta je Miljenko Šegulja, Dmitrij Čegodaev potpisuje dizajn, a autor tekstualnog dijela je Damir Konestra



BAKAR Na sam blagdan sv. Margarete, u istoimenoj crkvi Bakar je promovirao novi suvenir. Riječ je o knjizi-mapi posvećenoj bakarskoj katedrali sv. Andrije. Unatoč sparini što je stiskala bakarsku valu, puna crkva sv. Margarete sa zanimanjem je slušala »povijest« nastanka ovog neuobičajenog suvenira. O tome kako, tko i kojom prigodom je došao na ideju da Bakar dobije ovaj hvale vrijedan promidžbeni dar govorio je Ljubomir Vladislović, predsjednik MO Bakar, koji je i financirao projekt.


Od ideje do projekta


– Idejni začetnik projekta je Miljenko Šegulja, naš sugrađanin i dugogodišnji kroničar Bakra. Ali ne bilo kakav kroničar, već onaj čiji fotoaparat slika dušom. Kad smo u povodu obilježavanja 50. obljetnice pastoralne službe monsinjora Giuseppea Vozile, bakarskog župnika razmišljali što mu darovati Šegulja se sjetio knjige-mape koju večeras predstavljamo, kazao je Vladislović i dodao kako ga posebno veseli što su realizaciji projekta uz Šegulju prionuli Dmitrij Čegodaev koji potpisuje dizajn i Damir Konestra, autor tekstualnog dijela.


Što ustvari odnedavno Bakar ima, odnosno o knjizi-mapi govorio je povjesničar prof. Boris Petković istaknuvši kako se knjiga-mapa sastoji od triju dijelova – drvene kutije, zbirke Šeguljinih fotografija vezanih uz Župnu crkvu sv. Andrije i knjižice Konestrinih zapisa.– Sve što je bitno znati o povijesti Župne crkve sv. Andrije Apostola Konestra je sažeo na nekoliko stranica. Koristeći pjesnički duh i narodu prijemčljivu jezičnu jednostavnost Konestra obrađuje prošlost crkve sv. Andrije, cijele bakarske župe, ali donosi i osvrt na opće povijesne prilike. Primjerice, svi znamo da je 1750. godine Bakar zadesio razorni potres, no je li zbilja on krivac što je crkva stajala gotovo sto godina razrušena i zapuštena ili je tome razlog nešto drugo. Tko pročita Konestrin tekst, otkrit će odgovor na ovo pitanje, kazao je Petković.

Sto posto bakarski


Miljenko Šegulja, inicijator čitave ideje, rekao je kako je za njega Margaretina od djetinjstva najveći bakarski blagdan i kako je izuzetno sretan što se knjiga-mapa promovira upravo na taj blagdan, te dodao da će svatko onaj tko ju poželi imati ustvari posjedovati djelić Bakra u vlastitom domu.Dizajnera knjige-mape Dmitrija Čegodaeva, pak, veseli što je projekt gotovo pa sto posto bakarski. Naime, Šegulja je rođenjem Bakran, on doseljenjem, a Konestra je iz Drage koja se nekad nazivala Bakarskom Dragom. Potom je naglasio da je i prijelom, odnosno tisak bakarski, a jedino što nije je papir.

Da bakarski dekanat može čuda složio se i autor teksta Damir Konestra podijelivši s auditorijem povijest nastanka ovog djela, ali i poneku zanimljivost iz same knjižice. Sve u svemu, još uvijek se ne zna kad će i gdje će zainteresirani moći kupiti ovaj nesvakidašnji bakarski suvenir koji priča i slovom i slikom, no da hoće, obećao je Ljubomir Vladislović, zahvalivši na kraju autorima koji su na projektu radili »pro bono« ili kako bi Primorci rekli »za niš«.