Zimska idila

Bajkoviti Platak: Bili smo na otvorenju sezone noćnog skijanja

Biljana Savić

Osvjetljena staza Radeševo 1 radila je sve do 22 sata / Snimio Roni BRMALJ

Osvjetljena staza Radeševo 1 radila je sve do 22 sata / Snimio Roni BRMALJ

Kad kreneš s Korza na Platak, pomisliš da nema šanse nikoga tamo sresti, jer kao da se cijeli svijet skupio oko adventskih kućica, a kad tamo.... više od stotinu skijaša, snowbordera...



RIJEKA  Sinoć u 19 sati počela je sezona noćnoga skijanja na Platku. Vremenske prilike idealne – jedinica iznad nule, bez vjetra i na pola metra snijega. Kad kreneš s Korza na Platak, pomisliš da nema šanse nikoga tamo sresti, jer kao da se cijeli svijet sakupio oko riječkih adventskih kućica, a kad tamo…. više od stotinu skijaša, snowbordera, …ma bilo ih je i dvije stotine.


– Mi smo startali još prije deset dana, redovito dolazimo na Platak i više smo nego zadovoljni i stazama, i ponudom, kažu nam Riječani Vladimir Orlić i Sanjin Josipović Valentić.


Pitamo ih gdje će ove zime na skijanje.




– Već smo bili! Na Kronplatzu. A u siječnju ćemo ići u Bugarsku, tamo je dobra planina za slobodno skijanje, a i jeftino je, kažu nam ovi Riječani koji su jučer među prvima došli na noćno skijanje na Platak koje će biti održavano svakog utorka i petka od 19 do 22 sata, kad za to bude meteoroloških uvjeta.


Snimio Roni BRMALJ


Snimio Roni BRMALJ



Za ski kartu od 80 kuna skijaši i snowborderi spuštali su se niz osvijetljenu stazu Radeševo 1 sve do 22 sata, na usluzi im je bila žičara i svi ugostiteljski objekti – Veli i Mali Dom te X bar u podnožju Radeševa. Budnim okom ih je pratila Goranska služba spašavanja, neka se zna.



Sinoćnje idealne uvjete na Platku pomutio je osobni automobil koji je tko zna iz kojih razloga vozio neosvjetljenom baby stazom. I tamo u snijegu zaglavio. U pomoć mu je došla šlep služba, kamion, no bezuspješno. Naposljetku, oba su vozila zapela na dječjoj stazi, nakon čega je pozvana policija koja će rasvijetliti okolnosti ove nezgode zbog koje dječja staza danas vjerojatno neće biti u funkciji, jer su vozila, pokušavajući se izvući sa staze i iz snijega, razrovala snijeg, a time i stazu.



Jučer je to bilo bajkovito i ostaje nadati se da vjetar ili nedostatak snijega neće pokazati zube nastupajućih utoraka i petaka. Jedino bi još nekoliko centimetara snijega bilo dobrodošlo. Tome se nadaju i snowborderi Branko Frančišković i Leon Porobić koji često dolaze na Platak bordati.


 – I prečesto. Dođemo svaki drugi dan, kad god ima uvjeta za bordanje. Inače ovdje često puše, a ni to nas ne spriječi da dođemo, ali danas su uvjeti idealni, kažu nam riječki borderi.


Pitamo ih gdje će na skijanje u siječnju.


 – Na Platak, uglas odgovaraju.