Zašto nije prihvaćeno izvršenje proračuna?

BURNO U VIJEĆU Ako se neslaganje nastavi, nakon sjednice u prosincu slijede izbori u Rijeci

Damir Cupać

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Proračuni su politički, a deficit je sve veći i nema nikakvog plana kojim bi se on počeo smanjivati. Igrarija traje i trajat će i zbog toga nikada neću podržati ni jedan vaš proračun – poručio je Burić Obersnelu



RIJEKA Sedamnaest vijećnika Srednjega bloka i HDZ-a, minus HNS, bilo je protiv izvršenja proračuna u 2017. godini, dok je 14 vijećnika bilo za, a PGS-ovac Koraljko Pasarić bio je suzdržan.


Ukupni prihodi i primici ostvareni su u iznosu od oko 378 milijuna kuna, a ukupni rashodi i izdaci proračuna izvršeni su u iznosu od 388,8 milijuna kuna, što znači da je gradska kasa u minusu od nešto manje od 11 milijuna kuna u prvom polugodištu ove godine.


Iako neprihvaćanje izvješća gradonačelnika Vojka Obersnela o izvršenju gradskoga proračuna nema nikakve posljedice za izvršnu vlast, odnosno za gradonačelnika, rasprava je svojevrsni uvod u biti ili ne biti koji će se dogoditi prihvaćanjem prijedloga proračuna za sljedeću godinu.




Naime, na sjednici u prosincu se može dogoditi, ako u međuvremenu ne stupe na snagu zakonske izmjene, da građani Rijeke moraju na ponovljene izbore ako Obersnelov prijedlog ne dobije potporu gradskoga parlamenta.


No, vijest koja može radovati Obersnela je da su HNS-ovci podržali izvršenje u prvih šest mjeseci.


Ivona Milinović (HDZ) je pojasnila da njezina stranka ne može podržati prijedlog izvršenja proračuna zbog toga što će njegova realizacija biti na razini prošlogodišnje, a to znači loša.


Njoj je zasmetalo prenošenje kreditne obveze iz 2016. godine u 2017. godinu, što je okvalificirala kao prevaru građana i kao sramotno ponašanje.


Hrvoje Burić (Bura) izjavio je da neće podržati izvršenje proračuna, ali jednako ni prijedlog budžeta za sljedeću godinu.


– U stvari, nikada neću podržati ni jedan Obersnelov prijedlog proračuna. Vaše krivo planiranje je između 100 i 200 milijuna kuna i moj bi sin to bolje planirao. Vama je bitno samo da se navedu neke brojke. Proračuni su politički, a deficit je sve veći i nema nikakvog plana kojim bi se on počeo smanjivati. Igrarija traje i trajat će i zbog toga nikada neću podržati ni jedan vaš proračun – poručio je Burić Obersnelu.


Petra Mandić (Most) također je navela da je izvršenje proračuna neprihvatljivo, te je također pitala na koji se način misli riješiti nagomilani gubitak te je li takvo stanje održivo.


Obersnel je pitao na kojim podacima vijećnici temelje tvrdnje da je Grad Rijeka prezadužen.


– U okviru smo zakonskih mogućnosti, izvršavamo svoje obaveze, a pogotovo kreditne. Što se tiče kvalifikacije da smo prevarili nekoga, riječ je o preteškoj riječi koja znači i kaznenu odgovornost. Planirali smo neke prihode za rješavanje kreditnih obaveza, a kako oni nisu ostvareni, to je prebačeno u proračun za 2017. godinu. To nije prevara, već normalno poslovanje.


Što se tiče planiranja, najveći problem je u tome što ne možemo planirati porezne prihode iz mjeseca u mjesec jer se povrat poreza na dohodak vraća kroz nekoliko mjeseci. U kolovozu i rujnu ove godine s te osnove nismo dobili ni kune, a tako je teško poslovati, odnosno takvo stanje gotovo pa da je neodrživo, a sve zahvaljujući praksi Ministarstva financija – rekao je Obersnel.


Burić je upozorio da Grad Rijeka ima dospjelih obaveza oko 180 milijuna kuna, te da to znači da je gradski dug preko 30 posto proračuna, za razliku od Splita koji je negdje na 11 posto.


– Točno je da ne izvršavamo sve svoje obaveze u rokovima, ali ih na kraju izvršimo. Deficit nije zaduženje i to piše u zakonu – rekao je Obersnel.


Burić je zaključio da je razlika između prihoda i rashoda 240 milijuna kuna i da nije bitno kako će se to zvati, već je bitno tko će, kada i kako to platiti.