Opet o Thompsonu

BURNO U KOSTRENI Tonković: ‘Vranić financira udruge koje ističu ZDS’

Barbara Čalušić

Udruzi DOM donirano je 3.000 kuna, a isti iznos dan je i udruzi 111. brigade koja također radi monografiju, odgovorio je Vranić i dodao da je o Thompsonovom koncertu u Kostreni već sve rečeno



KOSTRENA Prvim ovogodišnjim rebalansom proračun Općine Kostrena uvećan je za 5,4 milijuna kuna i sada iznosi 65,4 milijuna kuna. Kako je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća objasnio kostrenski načelnik Dražen Vranić, do povećanja je došlo zbog viška iz prethodnih godina, ali i povećanja komunalnog doprinosa u visini od 1,9 milijuna kuna predviđenih u sklopu projekta stambene ulice Paveki za izgradnju stambenih jedinica.


– Ovo povećanje će biti najviše utrošeno u projekte Odjela za komunalni sustav, a doći će i do realizacije nekih novih projekata poput parkirališta u Svežnju, igrališta u Doričićima te stambene ulica Paveki, objasnio je Vranić.


Stabilna politika


Prvi ovogodišnji rebalans podržala je vladajuća koalicija sa sedam glasova, HDZ je bio suzdržan, dok su vijećnici Unije Kvarnera bili protiv. Unija Kvarnera bila je i protiv godišnjeg izvještaja proračuna za 2018. godinu čija realizacija na prihodovnoj strani iznosi 99 posto, dok je na rashodovnoj strani realizirano 89 posto, odnosno 48,1 milijun kuna. Prošle godine ostvareno je 3,8 milijuna kuna viška prihoda koji zajedno s viškom iz proteklih godina iznosi 5,7 milijuna kuna koji su raspoređeni ovogodišnjim rebalansom. Kako je u svom izvještaju istaknuo kostrenski načelnik, rashodi su prošle godine ostali u okvirima prethodnih godina dok je izvršenje komunalnog doprinosa i komunalne naknade povećano.




– HDZ uvijek podržava stabilnu fiskalnu politiku i dobro je da se troši manje od zarađenog, ali vi imate višak od 5,7 milijuna kuna što je dokaz da se ne bavite projektima od kojih su neki već gotovi. Vaša prethodnica je barem oročavala ta sredstva – poručio je Darko Tonković iz HDZ-a, citiravši predizborni letak »Bolje Kostrene« u kojem se kritizira štednja proračunskih sredstava u mandatu prošle vlasti.


– Očito niste slušali što sam govorio: Čitav niz projekata je ostvaren prošle godine, dok je sasvim druga statistika u razdoblju od 2013. do 2017. godine kada ste bili dio vladajuće pozicije u ovom Vijeću po malo usporeditie indekse prihoda i rashoda. Primjerice, 2014. godine indeks prihoda je bio 95 posto, a rashoda 83 posto, a ako ste zaboravili, mi smo ove godine imali 99 posto ostvarenih prihoda. Da smo ostali na vašoj razini indeksa prihoda, onda ovog viška ne bi ni bilo – replicirao je Vranić.


Na aktualnom satu Darka Tonkovića je zanimalo pojašnjenje odluke načelnikovog kolegija od 18. travnja 2019. na kojem je donesena odluka o finaciranju monografije braniteljske udruge DOM iz Pule.



Kako je objasnila Mirela Marunić iz Unije Kvarnera, vijećnicima koji su protiv rebalansa drago je što se stalno spominju projekti iz vremena kad je ona bila načelnica, no zamjerke su da ti projekti u realizaciju idu jako sporo te da u rebalansu ne postoji niti jedan novi projekt, iako sadašnja garnitura vlast već obnaša pola mandata. Vranić ju je podsjetio na projekte poput reciklažnog dvorišta i stambenih cesta Paveki koje sadašnja koalicija na vlasti smatra vlastitim projektima.


München bojna


– Na njihovim stranicama jasno stoji znakovlje HOS-a, kao i pozdrav ZDS te obrana pjevača Thompsona. Zanima me smeta li vam sada ta ikonografija koja vam je smetala prije godinu dana, kad se u Kostreni održavao koncert Marka Perkovića Thompsona. Osim toga, zašto ste vi i članovi Bolje Kostrene te nezavisna lista branitelja koji nisu podržali spomenuti koncert, sudjelovali na derneku HSP-a Bakar gdje se pod promocijom filma održao skup HSP-a i jasno isticao pozdrav ZDS – upitao je Tonković kojem je Vranić odgovorio da je o prošlogodišnjem Thompsonovom koncertu u Kostreni već sve rečeno, ali može ponoviti da je ponašanje bivšeg direktora KD-a Kostrene koji je ugovorio koncert bez znanja osnivača neprimjereno ponašanje.


– Što se tiče donacije udruzi DOM, donirali smo 3.000 kuna, a isti iznos dali smo i udruzi 111. brigade koja također radi monografiju. Što se tiče proslave, ili kako vi kažete derneka na Kukuljanovu, mi smo sudjelovali u produkaciji filma »Štafeta smrti«, a to je film koji prikazuje proboj branitelja iz Bogdanovaca u kojem je sudjelovao i naš vijećnik Lujo Soldatić. To smo išli vidjeti, a to je film koji se prikazuje diljem Hrvatske – objasnio je Vranić.


U raspravu se uključio i sam Lujo Soldatić koji je kazao da nikakve ikonografije na proslavi na Kukuljanovu nije bilo, a i da je bilo, to je, kako je naglasio, bila ’91. – A ako vama iz München bojne smeta što smo ostali živi, to je već druga stvar – rezolutan je bio Soldatić, predstavnik Bolje Kostrene i vijećnik vladajuće koalicije.