Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Tri prosvjeda s istim ciljem

video BURNO ISPRED VIJEĆNICE U VIŠKOVU 'Sedam godina kancerogenog trovanja s Marišćine'

Svi prosvjednici su za zatvaranje Marišćine / Snimio Vedran KARUZA
Svi prosvjednici su za zatvaranje Marišćine / Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 19. listopad 2018. u 18:38 2018-10-19T18:38:00+02:00

Ili Marišćinu zatvoriti ili nas iseliti, Sedam godina kućnog pritvora i kancerogenog trovanja s Marišćine, Nemamo više strpljenja za smrad, samo su neki od transparenata. Svi odreda su za zatvaranje Marišćine

VIŠKOVO Burno je ispred vijećnice u Viškovu. U isto vrijeme kad treba početi tematska sjednica viškovskog Općinskog vijeća u potpunosti posvećena Marišćini, u tijeku su čak tri prosvjedna skupa.

Prosvjeduju skupina građana koja u organizaciji Marine Graton Gulin traži hitno zatvaranje Županijskog centra za gospodarenjem otpadom Marišćina, predstavnici Živog zida koji ponovno traže prisustvovanje sjednici i njen prijenos uživo na FB stanici Živi zid Viškovo i Udruga Krizni eko stožer Marišćina koja od viškovske vlasti traži usvajanje zaključka koji je predložila članica ove udruge i viškovska vijećnica Mirna Međimorec.

Ili Marišćinu zatvoriti ili nas iseliti, Sedam godina kućnog pritvora i kancerogenog trovanja s Marišćine, Nemamo više strpljenja za smrad, samo su neki od transparenata. Svi odreda su za zatvaranje Marišćine.

prosvjed protiv Marišćine, Marišćina, Snimio Vedran KARUZA

Međimorec je, naime, predložila zaključak »čijim bi donošenjem lokalna izvršna vlast konačno potvrdila da i djelima, a ne samo riječima stoji uz mještane«, a članovi Udruge Krizni eko stožer Marišćina ocjenjuju da u poslovniku o radu Općinskog vijeća Općine Viškovo i Statutu Općine Viškovo nema odredbi koje bi onemogućile raspravu o predloženom Zaključku i glasovanje o njegovom donošenju.

Iako u svom zaključku Međimorec navodi neke zadatke općinskoj vlasti, poput, primjerice, uvođenja SOS telefona, i donošenja odluke o odbajanju biorazgradivog otpads,  traži i što hitnije zatvaranje ŽCGO Marišćina.

 Članica Živog zida te koordinatorica Živog zida Viškovo Vedrana Kružić podnijela je zahtjev za sudjelovanjem na večerašnjoj sjednici s obzirom da na prethodnoj nijemogla prisustvovati bez najave.  

– Prenosit ćemo sjednicu vijeća live-streamom, iz javne FB grupe Živi zid Viškovo. Svjesni smo činjenice da će naš postupak naići na veliko neodobravanje općinske vlasti, obzirom da se do sada ni jedna jedina sjednica nije prenosila uživo, što smatramo neprihvatljivim, i u krajnjoj liniji, neodgovornim spram samih mještana, odnosno zainteresirane javnosti za ovako gorući problem. Transparentnost je jedan od mehanizama kontrole rada samog Općinskog vijeća, kao i njegovih vijećnika, ističe Kružić.

Za sada je neizvjesno je li prihvaćen njen zahtjev za prisustvovanjem sjednici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.