Odbacuje optužbe

BURIĆ O PODRŠCI PRORAČUNU ‘Da sam bio protiv Komadine, opet bi rekli da sam igrač HDZ-a’

Tihana Tomičić

Hrvoje Burić podržao Komadininio izvješće o proračunu i radu  / M. GRACIN/Arhiva NL

Hrvoje Burić podržao Komadininio izvješće o proračunu i radu / M. GRACIN/Arhiva NL

Nisam razgovarao ni s kim iz SDP-a, niti ima političke trgovine. Nema koalicije sa SDP-om, niti će je biti, kao što je nema ni s HDZ-om, a Akcija mladih, Živi zid, kao i Most samo glume oporbu



Na sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, nezavisni Hrvoje Burić, koji je ostao osamljen i u Gradskom vijeću i u Skupštini, podržao je svojim glasom Komadinino izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, kao i njegovo izvješće o radu. Što mu se dogodilo, zašto je podržao SDP-ovog župana Zlatka Komadinu i donio 24. glas na glasanju o tim točkama, pitali smo Hrvoja Burića. Naravno, s ključnim pitanjem: s kim je iz SDP-a vodio pregovore i što su se točno dogovorili.


– Ne. Nisam razgovarao ni s kim iz SDP-a, niti ima političke trgovine. Nema koalicije sa SDP-om, niti će je biti, kao što je nema ni s HDZ-om. Podsjećam da je kolega s moje liste Ivica Knežević promijenio boje nakon što mu je u Delnicama trebala podrška HDZ-a, i sve to zajedno nema skoro nikakve veze sa mnom. A što se SDP-a tiče, takve teze podmeće mi politička konkurencija, pogotovo iz HNS-a i njemu bliskih portala jer sam ih nazvao uhljebima na lokalnoj i nacionalnoj razini – kaže Burić.


Nije se prodao


– Nije točno da sam se prodao SDP-u. Ja sam nezavisni vijećnik, a pozicija nezavisnog vijećnika je često najgora. Da sam glasao protiv, optužili bi me da sam HDZ-ov igrač kao što me je Obersnel u predizbornoj kampanji nazvao »trojanskim konjem HDZ-a« – kaže Burić za naš list. Dodaje da je problem nastao oko izglasavanja odbora u županijskoj skupštini.




– Sve što sam ja podržavao, sada i oni podržavaju, a mene optužuju da sam se prodao – kaže Burić. Dodaje da nije htio svojih glasom izazvati nove izbore jer to predstavlja veliki trošak, a odnos snaga je na svim izborima manje-više uvijek isti. Također je dodao kako je glavni razlog podržavanja rebalansa proračuna bio taj što je bio za amandan težak 1,5 milijun kuna, koji su pripali KBC-u Rijeka, i što je uostalom bio oporbeni prijedlog.


– Ines Strenja Linić koja sjedi u Upravnom vijeću KBC-a Rijeka nije ni htjela doći na Skupštinu, kao ni Petra Mandić koja vodi Most u Rijeci. Most me napada iz sličnih razloga kao i drugi – tvrdi.


Problemi s HNS-om


Ponovio je kako ga posebno napadaju mediji bliski HNS-u, ali i jednoj struji unutar SDP-a koja je bliska Željku Jovanoviću te koja je sada protiv Komadine zbog sukoba koji traju u SDP-u. Problemi s HNS-om su nastali zbog situacije u Gradskom vijeću.


– Na gradskoj razini su dobili 5.500 glasova manje od mene, a tražili su da imaju broj odbora kao moja lista, zato sam ih nazvao uhljebima – objašnjava Burić.


U županijskoj vlasti tvrde da nikakve političke trgovine ni s kim nema, već da vijećnici glasaju po svojoj savjesti.


Treba podsjetiti da je Skupština, koja ima omjer glasova 23:23, konstituirana bila glasovima Akcije mladih i Živog zida, a u Hrvoje Burić je siguran da bi i ta grupacija, kao i Most, podržala izvješća župana da to nije na kraju učinio on.


– Samo glume oporbu, a zapravo nikome nije do novih izbora – zaključuje Burić.