Svetište Majke Božje Trsatske

BLAGDAN VELIKE GOSPE Trsat pohodilo pedesetak tisuća hodočasnika, izbliza i izdaleka

Mirjana Grce

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su gotovo svi prostori kompleksa svetišta. Prije svega, trsatska crkva u kojoj su vjernici u dugim redovima polako pristupali glavnome oltaru i ophodili ga upućujući svoje molitve i zahvale Majci Božjoj, Gospi Trsatskoj čiju se čudotvornu sliku stoljećima čuva na glavnome oltaru



RIJEKA U sedamstoljetno Svetište Majke Božje Trsatske, danas su se, na blagdan Velike Gospe, od ranoga jutra slijevale tisuće i tisuće hodočasnika. Pristizali su na Trsat izbliza i izdaleka, iz mnogih krajeva naše zemlje, iz Primorja, s Kvarnera, iz Slavonije, Istre, Zagreba…. I iz nekih susjednih zemalja, iz iseljeništva, poneki i s drugih kontinenata. Od prve blagdanske mise, od šest sati ujutro na dalje, na svakoj se prijepodnevnoj misi okupljalo sve više hodočasnika, tisuće njih. Slično je bilo posebno navečer kada je središnje euharistijsko slavlje blagdana Marijinog uznesenja predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup u zajedništvu s trsatskim franjevcima i drugim riječkim svećenicima, i kada se u perivoju svetišta okupio tisuće Riječana i vjernika iz riječke okolice. Procjenjuje se da je Trsat danas pohodilo do pedesetak tisuća hodočasnika, u danu koji je i vremenom bio idealan, ni previše vruć, ni previše sunčan.



Ispunjeni hodočasnicima, starijima i mlađima, najviše obiteljima, bili su gotovo svi prostori kompleksa svetišta, najstarijeg djelatnog marijanskog svetišta u našoj zemlji. Prije svega, trsatska crkva u kojoj su vjernici u dugim redovima polako pristupali glavnome oltaru i ophodili ga upućujući svoje molitve i zahvale Majci Božjoj, Gospi Trsatskoj čiju se čudotvornu sliku stoljećima čuva na glavnome oltaru.



Potpuno ispunjena kod svake je mise bila i trsatska »crkva na otvorenom«, Marijin perivoj u kojem je prijepodnevnu hodočasničku misu predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, franjevaca stoljetnih čuvara Trsatskoga svetišta.





U svojoj propovijedi je provincijal Vrdoljak, među mnogim, rekao da je blagdan Velike Gospe najveći dan hrvatskog hodočašća ne samo na Trsat nego i u brojna druga Marijina svetišta u našoj zemlji, da nas u ta svetišta uvijek dovodi isto: iskreno povjerenje prema Mariji, prema Majci, znajući da je svakome od nas bliza i da je nosimo u srcu, da joj pripadamo kao njezina djeca; da dolazimo s molitvama, sa zahvalama i zavjetima, da ovim blagdanom slavimo dan života…



Opširnije u tiskanom izdanju