Potpisani ugovori

BESPOVRATNA SREDSTVA U vozni park Autotroleja do 2020. godine stižu 54 nova autobusa

Damir Cupać

Snimio Ivica Tomić

Snimio Ivica Tomić

Novi autobusi će pružiti veću udobnost putnicima budući da imaju pretežno sjedeća mjesta te su konstrukcijski namijenjeni za duža putovanja. Sva vozila koja će doći zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova, pojasnio je Rajčić.



RIJEKA – Ugovore za nabavu 22 nova autobusa Autotroleja potpisali su ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel i direktor Komunalnog društva Autotrolej Marin Rajčić. Vrijednost nabave je 38 milijuna kuna, riječ je o bespovratnim sredstvima, a obnova voznog parka dio je novog ciklusa jačanja sustava javnog prijevoza na području Rijeke i riječkog prstena.


– U zadnje vrijeme viđamo se u sličnom sastavu često jer često potpisujemo ugovore kojima osiguravamo značajna sredstva za realizaciju projekata i za provedbu velikog broja nabava. Očekuje nas i potpisivanje ugovora za nabavu još 32 nova autobusa sredstvima koja su osigurana za projekte Riječke aglomeracije. Ukupna vrijednost obnove voznog parka je preko 100 milijuna kuna. To je najbolji odgovor euroskepticima koji se pitaju zbog čega smo uopće u Europskoj uniji. Podsjećam da smo nedavno potpisali ugovore vrijedne oko 1,7 milijarda kuna za obnovu kanalizacijske mreže i izgradnju novog pročišćivača otpadnih voda, ugovor vrijedan 70 milijuna kuna za gradnju Dječje kuće i nove zgrade Gradske knjižnice. Bez Europske unije i europskih fondova teško da bi se sve to realiziralo u ovako kratkom vremenu, izjavio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, dodavši da se nada da će se raspisivanje natječaja za razne projekte nastaviti jer Rijeka ima stručno znanje za njihovu pripremu i povlačenje bespovratnih sredstava.


snimio Ivica Tomić


snimio Ivica Tomić





Ministar Oleg Butković složio se da Hrvatska i te kako ima koristi od članstva u Europskoj uniji.


– Na raspolaganju nam stoje golema sredstva i to treba iskoristiti. Za nabavu novih autobusa osigurali smo ukupno 315 milijuna kuna. Do sada smo iskoristili preko 220 milijuna kuna. Ovakve nabave su višestruko korisne zbog toga što omogućuju kvalitetniju uslugu građanima, ali i sprječavaju negativan utjecaj na okoliš. Uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja do sada smo potpisali oko 14 milijarda kuna vrijednih ugovora. Svi su ti projekti pokrenuti kako bi povećali kvalitetu života hrvatskim građanima. Vjerujem da će novi autobusi Autotroleja biti oblijepljeni u tonu Europske prijestolnice kulture jer je riječ o projektu koji je bitan za Rijeku, ali i za Hrvatsku, naglasio je Butković.


Direktor Autotroleja Marin Rajčić naveo je da će do 2020. godine za riječki javni prijevoz biti nabavljena 54 nova autobusa čime će se steći uvjeti za rashod 60 starih vozila, a prosječna starost voznog parka smanjit će se s 11 na šest godina.


– Ugovori o bespovratnim sredstvima rezultat su natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a u naš vozni park doći će četiri nova zglobna, gradska, niskopodna autobusa, devet solo gradsko-prigradskih niskopodnih autobusa te devet solo prigradskih autobusa. Novi autobusi će pružiti veću udobnost putnicima budući da imaju pretežno sjedeća mjesta te su konstrukcijski namijenjeni za duža putovanja. Sva vozila koja će doći zadovoljavaju stroge standarde EURO 6 norme ispušnih plinova, pojasnio je Rajčić.


Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric naveo je da dobra suradnja s Gradom Rijekom traje tri godine i da je rezultat realizacija čitavog niza projekata i nabava vrijednih oko 700 milijuna kuna.


– Stvorili smo i razvijat ćemo partnerski odnos, tim više što je za nas izuzetno bitno to što je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. godine, zaključio je Petric.