Postavljanje toplovoda

BESKRAJNI POSAO Riječanima prekipjelo zbog raskopanih ulica. Energo: “Krivi su stanari”

Ljiljana Hlača

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Stanovnci Podmurvica kažu da je toplovod postavljen, ali radovi još nisu gotovi jer nasipane zone čekaju asfalt. TD Energo ističe  da je radove usmjeravao po prioritetima važnim za najveći broj korisnika



RIJEKA Građani svakodnevno ukazuju na neizdrživo stanje u ulicama Rikarda Benčića, Branka Blečića, Paje Širole koje su zahvaćene investicijom polaganja toplovodnih cijevi TD-a Energo. Radovi zapravo nisu gotovi, nasipane zone još uvijek čekaju asfalt, a oko gradilišta je nered i smeće. Radnika na gradilištu naravno ni za lijek.


Ovih je dana u redakciju stiglo pismo našeg čitatelja na tu temu, a on se pita kada će sve to biti gotovo. Po njemu potrebno je staviti asfalt na spomenute lokacije i očistiti već jednom građevno smeće.


Grote vire


– Kiša je isprala tanki sloj pijeska kojim su radnici zatrpali kanale gdje se kopalo, stoji u pismu u kojem se nastoji opisati stanje na terenu i probleme. Grote vire prijeteći gumama automobila po kojima se stanari parkiraju jer nemaju kamo. Zaštitna ograda je više na podu nego u položaju na kojem bi trebala biti.




Automobili voze preko ograde jer je ne mogu izbjeći. Razbijene stepenice u Ulici Rikarda Benčića su popravljene, da bi nakon dva dana radnici ponovo sve razrušili. Rupe su neograđene i prijete prolaznicima svakodnevno, navodi naš čitatelj.



Investicija zamjene ukupno 2.500 metara toplovoda na pet gradilišta u Rijeci financirana je uz pomoć kredita Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Za izvedbu ovog projekta odabrana je talijanska tvrtka AMARC DHS koja je u ovaj projekt ušla u suradnji s hrvatskim tvrtkama. Upitali smo Energo je li se kod odabira glavnog izvođača moglo drugačije.


– Odabir izvođača po sistemu »ključ u ruke« morao se izvršiti sukladno međunarodnom natječaju po pravilima EBRD-a, a cijeli projekt je vrijedan oko 1.600.000 eura, stoji u odgovoru.


Stanari uklanjaju prepreke?


– Specifičnost radova na toplovodima je da se radi o izuzetno dugoj i razvučenoj dionici na pet lokacija koju rade isti izvođači te da su poslovi obnove međusobno ovisni. Primjerice, spojnice se postavljaju tek nakon završetka dionice od barem 200 metara, zatim slijedi priprema i postavljanje DTK mreže, izolacija ventila te tek nakon toga izrada zdenaca i konačni završni radovi. Svaki od ovih radova radi različiti podugovarač tvrtke AMARC, navode iz Energa.


U odgovoru se posebno ističe da je TD Energo usmjeravao radove sukladno prioritetima važnim za najveći broj korisnika, što znači da su povremeno neke dionice bile bez radnika dok se na drugim dionicama intenzivno radilo. Sada je, navode, sve stvarno u završnoj fazi: iako je kiša isprala pijeskom nasute zone, te su radovi na stubama u Ulici Rikarda Benčića morali biti ponovljeni zbog pogreške u kalibraciji DTK mreže, priznaje investitor.


– Stanari ili prolaznici kontinuirano uklanjaju postavljene građevinske prepreke, razmiču ograde i uklanjaju znakove, čime dodatno otežavaju izvršenje radova i bespotrebno riskiraju, ukazuje iz ove tvrtke.


Planovi za asfaltiranje


Asfaltiranje Ulice Rikarda Benčića iza zgrade broj 11 u planu je do 12. prosinca. Na Kozali je došlo do izmjene planova jer je prethodno najavljen završetak bio do 28. studenoga, a sada se do 12. prosinca očekuje asfaltiranje Ulice Vjenceslava Novaka te prekopi od osnovne škole do parkirališta u Ulici Ante Kovačića 20.


Tjedan dana kasnije asfaltirat će se Ulica Ante Kovačića od kućnog broja 6 do 10. Zadnja dionica uređenja prometnica bit će dionica od Ulice Ante Kovačića 10 do toplane koja se nalazi iza zgrada te je najmanje prometna.