Ručna kočnica

Austrijski arhitekti podnijeli žalbu na izbor projektanta kompleksa Benčić

Damir Cupać

U Odjelu za kulturu nisu nam rekli na što se konkretno žalila tvrtka Wehdorn Architecten Ziviltechniker. Riječ je o izradi glavnog projekta za rekonstrukciju ciglene građevine, a taj je posao na javnom natječaju dodijeljen Zajednici ponuditelja Randić, Kuzmanić i IGH



RIJEKA » Tvrtka Wehdorn Architecten Ziviltechniker GmbH iz Austrije uložila je žalbu na natječaj Grada Rijeke kojim se tražila usluga izrade glavnog projekta za rekonstrukciju ciglene građevine kompleksa bivše tvornice Rikard Benčić u zgradu javne namjene – kultura. Na taj način rekonstrukcija Benčića u riječko kulturno središte dobila je novu ručnu kočnicu, a ni do sada taj projekt nije išao zadovoljavajućom dinamikom.


Valja samo podsjetiti da je gradska vlast godinama najavljivala izgradnju nove zgrade gradske knjižnice na Klobučarićevom trgu, iznad garaže Austrograda, a za što je također proveden arhitektonski natječaj, te su uloženi milijuni kuna sve dok novi pročelnik za kulturu Ivan Šarar nije predstavio novi model – izgradnju nove zgrade gradske knjižnice u ex Benčiću.


Kriterij najniže cijene


U Odjelu gradske uprave za kulturu podsjećaju da je natječaj raspisan za uslugu izrade glavnog projekta za rekonstrukciju ciglene građevine bivšeg kompleksa Rikard Benčić, u zgradu javne namjene-kultura.





Tvrtku Wehdorn Arhitecten osnovao je prije 30 godina Manfred Wehdorn, a u središtu aktivnosti joj je urbani razvoj s naglaskom na konzervaciju starih gradskih središta i spomeničke baštine. Tvrtka je razvila interdisciplinarni pristup odnosno vezu između stare i nove arhitekture, a na svojim internetskim stranicama kao primjer takvog pristupa izdvojeni su projekti Hofburg i Gasometar u Beču. Wehdornu Rijeka nije nepoznata i on je još 2004. godine u Novom listu naglašavao vrijednost riječke industrijske baštine. Wehdorn je ugledni bečki arhitekt i sveučilišni profesor, te jedan od vodećih eksperata za graditeljsko nasljeđe, suradnik UNESCO-a i EU za pitanja zaštite spomeničke i industrijske baštine. Realizirao je više od stotinu projekata i planova vezanih uz obnovu i prenamjenu vrijednih povijesnih građevina, od rezidencijalne do industrijske arhitekture, među kojima su i poznati kompleks MuseumsQuartier u Beču ili pak Gasometar – bečka atrakcija nastala prenamjenom četiri golema spremnika plina iz 1869. godine u kompleks unutar kojeg se danas isprepliću stambeni, radni, kulturni, trgovački i zabavni sadržaji. Zahvaljujući njemu i njegovi studenti istraživali su riječku industrijsku baštinu, a njih je osamnaest 2004. godine obišlo kompleks Tvornice papira, Torpeda i Rikarda Benčića.



   – U postupku je zaprimljeno devet ponuda. Naručitelj Grad Rijeka je odabrao ponudu Zajednice ponuditelja Randić i suradnici d.o.o., Arhitektonski biro Kuzmanić Ante d.o.o., Institut IGH d.d., kao valjanu ponudu, koja je prema kriteriju za odabir, najniža cijena, ocijenjena najpovoljnijom, u iznosu od 421.500 kuna bez PDV-a, odnosno u ukupnom iznosu s PDV-om 526.875kuna. Osim kriterija najniže cijene za odabir najpovoljnije ponude ponuditelji su morali udovoljiti i određene uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Od uspješno izvršenih usluga, potrebno je da barem jedna po svojoj naravi i složenosti odgovara predmetu nabave u posljednjih pet godina do početka postupka javne nabave, odnosno, da je uspješno izvršen barem jedan ugovor o usluzi izrade glavnog projekta za rekonstrukciju građevine upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske ili građevine koja se nalazi u kulturno-povijesnoj cjelini upisanoj u taj Registar, u zgradu društvene namjene – knjižnice, muzeji, kazališta, fakulteti, vrtići, škole, vjerski objekti – vrijednosti jednake ili veće od 800.000 kuna, barem jedan ugovor o usluzi izrade glavnog projekta za rekonstrukciju građevine industrijske namjene u zgradu društvene namjene vrijednosti jednake ili veće od 800.000 kuna, barem jedan ugovor o usluzi izrade glavnog projekta za građenje i/ili rekonstrukciju građevine društvene namjene vrijednosti jednake ili veće od 800.000 kuna – pojašnjavaju u Odjelu gradske uprave za kulturu.


Dozvola Ministarstva


Oni dodaju da stručni tim koji će vršiti usluge mora raspolagati s najmanje dvije fizičke osobe koje imaju pravo uporabe strukovnog naziva ovlaštenog arhitekta, dvije fizičke osobe koje ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlaštenog inženjera građevinarstva, jednu fizičku osobu koja ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlaštenog inženjera strojarstva, jednu fizičku osobu koja ima pravo uporabe strukovnog naziva ovlaštenog inženjera elektrotehnike, jednu fizičku osobu koja ima uvjerenje o položenom stručnom ispitu za koordinatora za zaštitu na radu u fazi izrade projekta. Osim toga, najmanje jedan ovlašteni arhitekt mora imati važeće dopuštenje Ministarstva kulture RH za rad na nepokretnom kulturnom dobru u dijelu predmeta nabave.


  No, nas je zanimalo na što se je žalila austrijska tvrtka. U Odjelu gradske uprave za kulturu oprali su ruke sljedećim odgovorom: »Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave nadležna je za rješavanje o žalbama te Vam nismo u mogućnosti iznijeti te informacije«.


   No, unatoč žalbi pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar nije pesimist.


   – Što se tiče projekta, njegova realizacija s obzirom na eventualnu žalbu, može biti nešto usporena. No to nije veliki problem, budući da je realizacija projekta predviđena fazno/modularno. Osim ovog postupka, Grad Rijeka je raspisao još dva postupka i to za uslugu izrade glavnog projekta za rekonstrukciju T građevine bivšeg kompleksa Rikard Benčić u zgradu javne namjene Gradska knjižnica Rijeka. Odabrana je ponuda Zajednice ponuditelja Randić i suradnici d.o.o., Arhitektonski biro Kuzmanić Ante d.o.o., Institut IGH d.d., te za uslugu izrade projektne dokumentacije za uređenje javnih površina, u kojem postupku je odabrana ponuda ponuditelja Sveučilište u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. U proceduri smo potpisivanja ugovora sa odabranim ponuditeljima. Također, projektiranje zgrade H objekta je na samom završetku, a projekt konstruktivne sanacije Upravne zgrade je već izrađen, stoga nema opasnosti za projekt Benčić u cjelini, zaključio je Šarar.