Zemljište uz more

Atraktivan prostor: Što će biti sa zemljištem uz more nakon preseljenja dječje bolnice s Kantride na Sušak?

Barbara Čalušić

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Gradonačelnik Obersnel pojašnjava da je lokacija Dječje bolnice predviđena za turizam, izrađivač GUP-a Vladi Bralić precizira da bi se na Kantridi trebao graditi turističko-ugostiteljski kompleks, ali arhitekt Siniša Zdjelar upozorava na to da se Grad ne smije stihijski odnositi prema planiranju prostora za turizam



RIJEKA Nakon što je ravnatelj riječke bolnice Davor Štimac u razgovoru za naš list još jednom ponovio da se preseljenje dječje bolnice s Kantride na Sušak trebalo biti gotovo polovicom 2020. godine, kada bi trebala biti dovršena bolnica za majku i dijete, obratili smo se riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu s pitanjem što Grad Rijeka u budućnosti planira s tom vrijednom gradskom imovinom.


Gradonačelnik nam je tek kratko odgovorio da bi atraktivna lokacija uz samo more, kao i prostori koji se nalaze u sklopu nje, trebali biti stavljeni u turističku namjenu.


– Prema Generalnom urbanističkom planu, po prestanku djelovanja, područje dječje bolnice na Kantridi predviđeno je staviti u turističku namjenu, odgovorio je Obersnel.




Pojasnio je da je procjena svih nekretnina u zoni, dakle zemljišta i objekata bez opreme, rađena sada već davne 2005. godine. U njoj stoji da se radi o 32.941 četvornih metara zemljišta i 6.879,5 četvornih metara neto korisne površine izgrađenih zgrada čija je tržišna vrijednost tada procijenjena na 9.268.763,12 eura ili oko 70-ak milijuna kuna.


Atraktivno zemljište


– Dakle, procjena vrijednosti kompleksa postoji. No, treba je uzeti uvjetno u obzir, budući da će u trenutku privođenja planiranoj namjeni biti potrebno napraviti novu procjenu, uvažavajući vrijednosti nekretnina na ovom, izuzetno atraktivnom dijelu grada, smatra Obersnel.


Zainteresiranih za investiranje u ovaj prostor u budućnosti trebalo bi biti, a to misli i arhitekt i izrađivač Generalnog urbanističkog plana Vladi Bralić. On smatra da je turističko-ugostiteljska namjena kompleksa dječje bolnice na Kantridi najadekvatniji izbor za ovu atraktivnu lokaciju. Prema njegovom mišljenju, samo zemljište na kojem se danas nalaze Klinika za pedijatriju i Klinika za dječju kirurugiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izuzetno je vrijedno.


– Zemljište gdje se danas nalazi dječja bolnica nalazi se na samom moru i to je lokacija koju je danas teško naći na hrvatskoj obali, kaže Bralić.


On naglašava da preseljenje dječje bolnice ne planiraju samo aktualne izmjene GUP-a, već je prenamjena u turističko-ugostiteljsku svrhu planirana i u njegovim ranijim verzijama.


Aktualne izmjene ipak donose novosti pa je tako lokalitet KBC-a Rijeka na Kantridi sada postao dio naselja, što podrazumijeva više slobode u izgradnji ovog prostora.



Većina zgrada na lokalitetu Dječje bolnice Kantrida građena je koncem 19. i početkom 20. stoljeća. Jedina novija zgrada je zgrada poliklinike koja je izgrađena prije četrdesetak godina. Drugim riječima, lokalitet na Kantridi izgleda manje-više isto kao prije stotinu godina.



– Ranije je ovaj kompleks na Kantridi bio izdvojen iz naselja. Njegovo uključivanje u naselje, podrazumijeva nešto više slobode u kreiranju budućeg prostora, ali namjena i dalje ostaje ista: turističko-ugostiteljska.


Takvi prostori uz more, uostalom, našem gradu i nedostaju. Osim toga, ova zona ima neke svoje specifične kvalitete, poput šljunčanih i stjenovitih plažica, ali i lijepih zelenih površina, ističe Bralić.


Manje strogi kriteriji izgradnje, kako kaže Bralić, neće kao posljedicu imati nekontroliranu izgradnju na jednom od najzelenijih gradskih područja uz samo more.


Zdravstveni turizam


– Kriteriji Uredbe Zakona o obalnom pojasu nemaju puno smisla u gradovima u kojima je područje uz more već izgrađeno. To se upravo vidi i na primjeru ove lokacije uz more oko koje je sve izgrađeno, napominje Bralić.


Prostori današnje dječje bolnice u Rijeci gotovo cijelo stoljeće namijenjeni su liječenju djece. Fundacija grada Rijeke 1924. godine u prostorima nekadašnje nadvojvodske vile na Kantridi osnovala je dječju koloniju namijenjenu oporavku i liječenju siromašnije djece. Za tadašnju La Coloniju Marinu izgrađeni su i novi paviljoni s kapacitetom koji je iznosio 165 kreveta namijenjenih slabo uhranjenoj djeci, distrofičnoj, rahitičnoj i anemičnoj djeci te bolesnicima s tuberkulozom pluća, limfnih žlijezda i drugih kroničnih bolesti.


S obzirom na povijest ovog prostora, o njegovoj budućoj namjeni svoje mišljenje imaju i konzervatori.



Za Sinišu Zdjelara samo preseljenje KBC-a Rijeka na Sušak goruća je tema.– Rijeka s obzirom na svoj ugled u medicini, kao i činjenicu da riječka bolnica medicinskom skrbi pokriva cijeli jedan bazen u kojem se osim naše županije nalaze barem još dvije susjedne, treba imati novu bolnicu na jednom mjestu. Jednostavno mi je nemoguće shvatiti kako je moguće organizacijski voditi tako složen sustav, kao što je KBC na više lokacija, to je kao da imate grad koji se sastoji od niza otoka, poteškoće su više nego očite. Možda će grubo zvučati, ali sramota je što nova riječka bolnica nije sagrađena još prije dvadeset godina. Pogotovo ako imamo na umu da je bolnica najkompleksniji sustav za projektiranje i izgradnju jer predstavlja  jedan mali grad u gradu, objašnjava Zdjelar.


– Oni nisu protiv turističke namjene ovog prostora, ali njihov je prijedlog da se ovdje u budućnosti smjesti neki oblik zdravstvenog turizma kako bi se očuvala memorija ovog prostora, pojašnjava Bralić. Riječki arhitekt mlađe generacije, jedan od autora idejnog rješenja novog stadiona na Kantridi, Siniša Zdjelar, također se slaže s konstatacijom da pozicija i sama lokacija dječje bolnice na Kantridi predstavlja vrhunski riječki prostor, kao i da je turistička namjena najbolji način da se iskoriste njegovi potencijali. Problem je, prema njegovom mišljenju, što Grad Rijeka zasad nema jasnu viziju kad je u pitanju lokacija dječje bolnice i njezina prenamjena.

Nema strategije


– To je jedan od prostora s najviše potencijala u Rijeci, kao uostalom i bazen i stadion, no njegova namjena ne može biti sportska. Problem je što Grad Rijeka tu nema jasne vizije po pitanju GUP-a, kao niti želi li se razvijati turistička destinacija i na tom prostoru graditi turistički kompleks. S obzirom na to da je turizam kod nas praktički primarna djelatnost, moje je mišljenje da bi trebalo ići u tom smjeru, ali zasad ne vidim jasnu strategiju. GUP na vrlo malo lokacija u Rijeci planira turističke svrhe, a činjenica je da se turistička destinacija ne razvija stihijski, već treba dovesti kompanije koje su za to zainteresirane, koje će investirati u destinaciju, kao što je to, primjerice, učinio Adris u Rovinju. Naravno, u ovakvom scenariju moramo imati kontrolni mehanizam koji će omogućiti da onaj tko donosi kapital, ne unosi nered u prostor i život koji se tamo odvija, upozorava Zdjelar.


Prema njegovom mišljenju, Rijeka individualnim rješenjima pojedinih zona ne pridonosi stvaranju prepoznatljive turističke destinacije, ali ni identiteta Rijeke, što je često spominjana tema u posljednje vrijeme posebno u kontekstu titule Europske prijestolnice kulture.


– Pitanje je može li lokacija Kantrida ustupiti mjesto nekim sadržajima koji bi bili korisniji građanima. Prosječnom građaninu Rijeke vjerojatno najviše nedostaju prostori javne, društvene i rekreativne namjene. Osobno sam mišljenja da je odabir ovakve namjene vjerojatno najbolje rješenje koje ne mora isključivati niti javne prostore koji će biti na usluzi građanima, zaključuje Zdjelar.