Turistička ponuda

Atrakcija u Starom gradu: Skromno zdanje u Krojačkoj ulici postaje – Primorska kuća

Karolina Krikšić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Troškovi adaptacije i uređenja Primorske kuće procijenjeni su na 900.000 kuna, a zahvaljujući ovoj investiciji koja će biti otvorena do Dana sv. Vida osigurano je i devet novih radnih mjesta



RIJEKA Krojačka ulica kućni broj 1 adresa je koju će uskoro mnogi upamtiti i to ponajprije zbog ponude autohtonih jela, proizvoda i suvenira s područja Primorsko-goranske županije. Naime, na toj bi adresi do Dana sv. Vida trebala biti otvorena Primorska kuća, a kako je objasnio gradonačelnik Vojko Obersnel, skromna zgrada kojoj je prijetilo urušavanje i koja svjedoči o nekim prošlim vremenima našeg grada, bit će mjesto na koje će sa zanimanjem podjednako prilaziti i građani i turisti.


Projekt obnove pokrenula je Turistička zajednica grada Rijeke s namjerom oživljavanja objekta koji je primjer tradicionalne gradnje na području Primorja. Prema riječima Petra Škarpe, direktora TZG-a Rijeka, adaptacijom zgrade, sukladno projektu izrađenim u suradnji s Gradom Rijeka te Upravom za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Rijeci, sačuvana je povijesna vrijednost načina gradnje, pa i života, koji svoje korijene ima u povijesti i tradiciji ovog kraja.


– Nakon pet mjeseci, došli smo u visoku fazu završetka radova i uskoro će ovdje biti moguće kušati autohtona primorska jela, kupiti ili tek razgledati autentično primorske proizvode i suvenire ili sudjelovati u nekom od brojnih planiranih programa među kojima će biti i edukacija te radionica, najavio je Škarpa objasnivši da će u prizemlju Primorske kuće biti ugostiteljski objekt (konoba) u kojem će se spravljati jela s našeg područja.





Suradnja je dogovorena s nekadašnjim ravnateljem Ugostiteljske škole u Opatiji Damjanom Miletićem, autorom kuharica »Zeleno i plavo na pijate«, »Nonina kuhinja« te »Iz padela naših nona«, a bit će to i prva konoba u kojoj će biti moguće kušati jelo te kupiti kuharicu s receptom za isto to jelo.



Osim uređenja samog interijera, preostaje još uređenje terase kojom će donekle biti povećan prostor konobe, dok će na prvom katu biti izložbeno-prodajni centar autohtonih proizvoda i suvenira s područja cijele Županije. Tu će biti smješten Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, a kako bi do izražaja došli svi primorski »aduti« u planu je osmišljavanje bogatog programa koji će podrazumijevati tjedne grobničkog sira, creske janjetine, krčkog pršuta…, dakako u suradnji s turističkim zajednicama iz cijelog PGŽ-a.


– Troškovi adaptacije i uređenja Primorske kuće procijenjeni su na 900.000 kuna, a ono što posebno veseli jest činjenica da smo ovom investicijom otvorili i devet novih radnih mjesta, istaknuo je Škarpa.