Građevinari naišli na neočekivanu prepreku

Asfaltiranje riječkih prometnica: izvođači odustaju od radova u Krešimirovoj ulici

Marinko Glavan

Stanje u Krešimirovoj pokazalo se daleko složenijim od očekivanog. Problem je u instalacijama iznimno plitko položenima pod asfalt, a dijelom i u debelom sloju armiranog betona, pa je potrebno izraditi poseban projekt sanacije, slično kao u Adamićevoj i na Rivi koje će biti rekonstruirane iduće godine



RIJEKA Početak radova na zamjeni asfaltnog sloja u Zvonimirovoj ulici, na potezu od raskrižja s Baračevom do zgrade Novog lista, protekao je jučer bez većih prometnih gužvi i zastoja. Rekonstrukcija gaznog sloja asfalta u Zvonimirovoj provodi se u sklopu trinaest milijuna kuna vrijednog projekta zamjene asfaltne podloge na devet kilometara dugom potezu od Plumbuma do Preluka, što ga u cijelosti financiraju Hrvatske ceste, a radove izvodi GP Krk. 


  Predviđeni rok trajanja radova na prvoj dionici Zvonimirove je do 29. kolovoza, nakon čega će se radnici i mehanizacija postupno seliti prema zapadu, najavljeno je nakon jučer održanog sastanka koordinacije projekta. 


  – Po završetku dionice do zgrade Novog lista, radovi će biti nastavljeni od raskrižja na Krnjevu prema Kantridi, budući da je potez oko zgrade ZTC-a u cijelosti rekonstruiran prije dvije godine, kazao je Ivan Delač, inženjer riječke podružnice Hrvatskih cesta zadužen za nadzor provedbe projekta. 





Poseban poziv iz Rijeka prometa je upućen i stanarima ulica u kojima će se izvoditi asfaltiranje, da uklone svoja parkirana vozila iz zona gradilišta, te koriste druge površine za parkiranje. »Vozila parkirana u zoni gradilišta bit će premještena ‘paukom’ na područje izvan gradilišta ili na odlagalište premještenih vozila na Brajdici«, stoji u upozorenju Rijeka prometa. Informacije o premještenim vozilima dostupne su putem info-telefona, na broju 051 377 340, od 7 do 21 sati radnim danom, a subotom od 7 do 15 sati. Informacije o odvijanju prometa za vrijeme izvođenja radova moguće je dobiti na info telefon 051 352 500 u vremenu od 7 do 15.30 sati. 



 Rokovi na Pećinama


Promet Zvonimirovom, kao i u nastavku prometnica prema Kantridi, Biviju i Preluku, prema njegovim riječima neće niti u jednom trenutku biti prekidan, budući da će se asfaltiranje izvoditi po pojedinim prometnim trakama, dok će preostale biti u funkciji prometa u oba smjera.  

 – Na svim raskrižjima i na samoj Zvonimirovoj već je postavljena privremena prometna signalizacija, te vozače molimo da poštuju prometnu regulaciju tijekom izvođenja radova, rekao je Delač. 


U Rijeka prometu u zonama gradilišta očekuju prometne gužve, te vozače mole za razumijevanje, uz maksimalno korištenje označenih obilaznih smjerova kretanja i praćenje obavijesti u medijima.  

 Iz Hrvatskih cesta je potvrđen krajnji rok za završetak radova na Šetalištu XIII. divizije, koji kasne zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, odnosno obilnih kiša u srpnju, zakazan najkasnije do 18. kolovoza. Nakon toga, u istočnom dijelu grada asfaltiranje će biti nastavljeno u Ulici Janka Polića Kamova, gdje će u petak, 8. kolovoza, početi prvi radovi na sanaciji ulegnuća na kolniku.


Unatoč već znatnom kašnjenju u odnosu na prvobitno predviđeni raspored radova, u Hrvatskim cestama ne očekuju značajnije pomake krajnjeg roka za završetak svih radova, koncem rujna ove godine. Krajnji rok je još uvijek dostižan zbog odgode nastavka radova u Krešimirovoj ulici, gdje se stanje na terenu pokazalo daleko složenijim od očekivanog. 



Zboga dosadašnjih kašnjenja i dalje je nedefiniran početak radova u Strossmayerovoj. Nakon jučerašnje koordinacije iz Rijeka prometa je potvrđeno da se još uvijek ne zna kada će započeti, a kao mogući termin navodi se kraj ovog mjeseca ili početak idućeg.



 


»Krkljanac« u rujnu


Kako saznajemo, problem je u komunalnim i telekomunikacijskim instalacijama iznimno plitko položenima pod asfalt, dijelom i u debelom sloju armiranog betona, što je rezultiralo odlukom da se od daljnjih radova zasad odustane.


Za Krešimirovu će, potvrđeno je iz HC-a, biti izrađen poseban projekt i potrebna dokumentacija, s obzirom da će zahvat obuhvaćati znatno više od puke zamjene gornjeg sloja kolnika, slično kao i u Adamićevoj i na Rivi, gdje će iduće godine biti izvedena potpuna rekonstrukcija, zbog konstantne pojave propadanja tla i dubokih ulegnuća na kolniku. 


  Radovi na zamjeni asfalta na riječkim žilama kucavicama dosad su prolazili bez značajnijih prometnih gužvi i neugodnosti za vozače, izuzev stanara ulica u kojima se izvode u kojima u pravilu ionako nedostaje mjesta za parkiranje, pa im je pronalaženje mjesta za ostavljanje vozila dodatno otežano.


Takva situacija očekuje se do konca kolovoza, no pravi »krkljanac« neminovno će uslijediti početkom rujna, s prvim danima školske godine i masovnim povratkom Riječana s godišnjih odmora. S obzirom da je riječ o glavnim gradskim prometnicama, obilazni pravci teško će moći »progutati« sav promet, a svako dodatno kašnjenje zbog lošeg vremena ili bilo kojeg drugog razloga samo će dodatno pogoršati stvari.


S druge strane, bilo je krajnje vrijeme da se u ovakav zahvat krene, a s nestankom rupa i ulegnuća na kolnicima i novim asfaltom po završetku radova promet će zasigurno biti ugodniji i sigurniji, naravno, pod uvjetom da budu kvalitetno izvedeni.