Hitnoj medicini i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo tržišna zakupnina

Apsurdna situacija: Porezna uprava tereti Dom zdravlja za 230.000 kuna duga

Damir Cupać

Dom zdravlja Krkr – je li korištenje prostora trebalo obračunati po tržišnoj zakupnini / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Dom zdravlja Krkr – je li korištenje prostora trebalo obračunati po tržišnoj zakupnini / Foto: M. TRINAJSTIĆ

Utvrđivanje obveze plaćanja PDV-a na »tržišnu zakupninu« nije osnovano jer se radi o javnim ustanovama koje pružaju zdravstvene usluge građanima, još uvijek besplatno, i s tržišnim uvjetima zapravo nemaju nikakve veze, kaže ravnatelj Boris Ritoša



RIJEKA » Porezna uprava temeljem obavljenog poreznog nadzora za prošlu godinu donijela je rješenje da Dom zdravlja primorsko-goranske županije nije platio oko 230.000 kuna obveza poreza na dodanu vrijednost. Na takvo rješenje Dom zdravlja je uložio prigovor, postupak je u tijeku, ali za predsjednicu Nezavisnog sindikata u zdravstvu Andreu Rippl-Gotvald nema nikakve dvojbe da je to još jedan dokaz neprofesionalnosti ravnatelja Borisa Ritoše. No, činjenica je da cijeli ovaj slučaj ukazuje i na apsurdnost poreznog zakona prema kojemu je Zavodu za hitnu medicinu i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo trebalo naplaćivati komercijalnu zakupninu.


  – Ovo samo potvrđuje da se radi o čovjeku kojem je kršenje zakona i zakonskih obveza uobičajen način rada i da sam bila u pravu kada sam u više navrata ukazivala na nezakonitosti u radu ravnatelja Borisa Ritoše.


  Ovo nije prvi slučaj kršenja zakona i zakonskih obveza. Podsjećam da je on do sada u tri navrata sankcioniran od strane inspektorata rada zbog kršenja Zakona o radu, a unatoč tome Boris Ritoša i dalje učestalo krši Kolektivni ugovor, Zakon o radu i Opće akte zdravstvene ustanove. Zabrinjavajuće je da institucije, konkretno Upravno vijeće, Županija, Ministarstvo zdravlja koje su sa svime upoznate i dalje ništa ne poduzimaju jer se, očito, stranački interesi stavljaju ispred interesa građana i radnika Doma zdravlja, ocjenjuje Rippl-Gotvald.




 


 Redovita uplata


No, prozvani ravnatelj Ritoša, nakon što je inzistirao da se o ovoj temi ne izvijesti javnost jer je žalbeni postupak u tijeku, tvrdi da nije riječ ni o čijoj nesposobnosti, već da je riječ o apsurdu da država tjera jednu javnu instituciju da naplaćuje drugom javnom tijelu zakup po komercijalnoj osnovi.


  – Dom zdravlja Primorsko-goranske županije redovito mjesečno uplaćuje svoje obveze po osnovu poreza na dodanu vrijednost, tako da ne stoji tvrdnja da Dom zdravlja nije platio svoje obveze. Međutim, točno je da je Porezna uprava izvršila redovni porezni nadzor u našoj Ustanovi o čemu je sastavila Zapisnik o obavljenom poreznom nadzoru prema kojem je utvrđeno da Dom zdravlja redovno mjesečno obračunava i uplaćuje PDV sukladno Zakonu. Naša ustanova ima prosječno mjesečno 20.400 izlaznih računa, odnosno godišnje 244.800 izlaznih računa. Dom zdravlja PGŽ godišnje uplati 1.647.141 kuna PDV-a. Nalazom je utvrđeno da smo u pojedinim slučajevima zakasnili s plaćanjem PDV-a. Dakle PDV je plaćen u sljedećem mjesecu, umjesto do konca tekućeg mjeseca, sukladno Zakonu. Do istoga je došlo uslijed kasnog zaprimanja računa od dobavljača – režijski troškovi, računi su pristigli krajem mjeseca pa se isti nisu stigli prefakturirati do kraja tekućeg mjeseca. Zbog toga nam je Porezna uprava zaračunala zateznu kamatu na broj dana zakašnjenja u plaćanju – pojašnjava Ritoša.


 


 Prigovor u žalbenom roku


On dodaje da se dio nalaza odnosi i na obračun poreza na dodanu vrijednost, te po toj osnovi zateznu kamatu na osnovicu koju čini, prema tumačenju Porezne uprave, tržišna zakupnina koju je Dom zdravlja trebao, a nije zaračunao Zavodu za hitnu medicinu i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo za korištenje prostora u objektima Doma zdravlja u Krku, Opatiji i na Cresu.


  – Na ovaj dio nalaza uložili smo prigovor koji je u žalbenom roku i za koji se nadamo da će biti usvojen. Naime, smatramo da utvrđivanje obveze plaćanja PDV-a na »tržišnu zakupninu« nije osnovano jer se radi o Zavodu za hitnu medicinu i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo koje su također javne ustanove koje pružaju zdravstvene usluge građanima, još uvijek besplatno, i s tržišnim uvjetima zapravo nemaju nikakve veze, uvjeren je Ritoša.