Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Fotoizložba na Korzu

foto Apel Cekadea i Šarolije za pomoć najugroženijima: U Rijeci 500 djece živi ispod razine siromaštva

Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida, Vojko Obersnel i Zoran Grozdanov / Snimio Marko GRACIN
Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida, Vojko Obersnel i Zoran Grozdanov / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 27. listopad 2018. u 9:33 2018-10-27T09:33:36+02:00

Udruge apeliraju na građane, tijela javne vlasti i poslovni sektor da rješavanju problema siromaštva djece pristupe konkretnim aktivnostima. Informacije o tome kako pomoći može se dobiti na tel. 091 163 79 39 ili putem e-maila: cekaderi@gmail.com

RIJEKA »U prvom razredu su ga zezali – ti nemaš ovakvu igračku, nemaš najnoviji kompjutor. Ali ja mu kažem: sine, uvijek će biti za hranu i cipele.«... »Popustila je u školi jer nema sve knjige, pala je razred i nema više pravo na stipendiju.« To su samo neke od izjava roditelja socijalno ugrožene djece istaknute na riječkom Korzu na fotoizložbi o siromaštvu djece u našoj zemlji.

U povodu Međunarodnoga dana međusobnog pomaganja priredile su je udruge Centar za kulturu dijaloga (Cekade) i Šarolija, a postavile su je u sklopu svoga programa socijalne inkluzije djece u riziku od siromaštva koji je nazvan »Moje mjesto pod suncem« i kojega provode više godina.

Gorući problem današnjice

Kako je na otvorenju izložbe rekao Zoran Grozdanov iz Cekadea, u Rijeci 500 djece živi ispod razine siromaštva, a »Moje mjesto pod suncem«, jedini je program koji u Rijeci sustavno radi s 40-tak djece koja žive u takvim uvjetima.

Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN

Tim povodom ove udruge apeliraju na građane, tijela javne vlasti i poslovni sektor da rješavanju ovoga problema pristupe konkretnim aktivnostima, tako umanjujući socijalno raslojavanje najmlađih u društvu i gradeći društvo jednakih šansi u kojem će sva djeca imati priliku za uspjeh na temelju svojih sposobnosti, a ne konteksta u kojem žive.

U ime programa »Moje mjesto pod suncem« koji vodi Sandra Grozdanov, spektar djelovanja programa predstavila je Ana Karakaš, socijalna pedagoginja, a apel za pomoć i podršku programu izrazili su i novinarka Maja Sever te glazbenik Damir Urban, kao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i Ana Maleš Džida, vlasnica riječke pizzerije Maslina koja je iznijela vlastiti primjer načina pomaganja.

Moje mjesto pod suncem, Šarolija, Cekade, siromaštvo, snimio Marko GRACIN

– Problem siromaštva djece gorući je problem današnjice. Kreiranjem programa »Moje mjesto pod suncem« pokušali smo djeci lošijeg socio-ekonomskog stausa omogućiti besplatne instrukcije i pomoć u učenju, svakodnevno im pružati razne radionice, kulturne i sportske sadržaje. Sve to kako bismo im pomogli u prevladavanju nepovoljnih životnih uvjeta, a srce našeg programa su volonteri, objasnila je, među ostalim, Karakaš.

Čak 20 tisuća djece ne zna što su izvanškolske aktivnosti

Izložbom je isto tako poručeno da u Hrvatskoj 60 tisuća djece živi ispod praga siromaštva, da 20 tisuća djece zbog neimaštine nikad nije pohađalo izvanškolsku aktivnost, da su svakom drugom siromašnom djetetu nedostupne usluge logopeda i drugih stručnjaka neophodnih za njihov razvoj, da nemaju mogućnosti za odlazak u kino, kazalište, muzej, kao ni na školske izlete ili izlete s obitelji.

– Živimo u državi koja je u Ustavu definirana kao socijalna, ali u praksi smo nažalost suočeni s činjenicom da su socijalne razlike iz godine u godinu sve veće i da velik broj naših sugrađana, a pogotovo djece, živi ispod razine praga siromaštva, rekao je gradonačelnik Obersnel podsjetivši da Grad Rijeka putem svog socijalnog programa nastoji pomagati i djeci slabijeg imovinskog stanja. Rekao je da veliku pomoć u tome mogu dati civilne udruge, poput Šarolije i Cekadea, te da se interakcijom civilnog i javnog sektora može postići više.

Damir Urban, Maja Sever, Ana Karakaš, Ana Maleš Džida / Snimio Marko GRACIN

Poziv poslovnom sektoru

Novinarka Maja Sever izložila je o važnosti solidarnosti, rekavši da je naša dužnost pomagati, a da Grozdanovi i ekipa oko njih to rade godinama, i to kvalitetno. I Damir Urban je zahvalio supružnicima Grozdanov istaknuvši kao uzor njihov sustavan rad i koncept rada sa socijalno ugroženom djecom i njihovim obiteljima. Udrugama Šarolija i Cekadeu zahvalila je i Ana Maleš Džida jer su i poslovnom sektoru omogućili da se uključi u »Moje mjesto pod suncem« te je pozvala i sve druge u riječkom poslovnom svijetu da pomognu.

Uz pizzeriju Maslina, rad programa »Moje mjesto pod suncem« sada pomažu antikvarijat Ex Libris i bistro Mornar, izdvajanjem svojih sredstava od prodaje knjiga i jela. Informacije o tome kako pomoći može se dobiti na tel. 091 163 79 39 ili putem e-maila: cekaderi@gmail.com.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.