Zaslužila put na Svjetsko prvenstvo

Antonia Zaharija iz Sobola jedina Hrvatica među najboljim triatlonkama

Ingrid Šestan Kučić

Svakodnevne pripreme u trajanju od jedan i pol do dva sata unatrag godinu dana, priznaje, znaju biti naporne, ali uskladiti školske obaveze i svakodnevne treninge nije neizvedivo



RIJEKA » Učenica Ekonomske škole Mije Mirkovića, Antonia Zaharija, iz Sobola u Općini Čavle, jedina je hrvatska predstavnica koja će narednog vikenda sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u triatlonu u Njemačkoj za koje se, kaže, počela pripremati još lani. Među 1.500 sudionika i njih pedestak u njenoj kategoriji Antonia će braniti hrvatske boje, a do sada je to činila vrlo dobro, jer s prošlogodišnjeg Europskog prvenstva u Austriji vratila se s osvojenim trećim mjesto i brončanom medaljom. Svakodnevne pripreme u trajanju od jedan i pol do dva sata unatrag godinu dana, priznaje, znaju biti naporne, ali uskladiti školske obaveze i svakodnevne treninge nije neizvedivo. 


  – Do sada sam uspjevala sve stići, iako ponekada zna biti malo »tijesno«. Znaju me pitati kolege iz razreda kako mi se da, pogotovo po ljeti, ali nije mi to neki problem kada volim i bicikilzam i trčanje i plivanje, kaže Antonia. 


  Upravo te tri discipline Antonia će morati narednog vikenda proći najbolje što zna, jer u sat vremena natjecanja očekuje je 750 metara plivanja, 26 kilometara bicikliranja te 5,5 kilometara trčanja, a to, kaže, zna biti naporno. Međutim, Antonia ima iza sebe poduži staž natjecateljskog iskustva, jer trenira već sedam godina, u nekoliko je navrata osvojila titulu prvakinje Hrvatske, a ovog je proljeća sudjelovala i na Svjetskom prvenstvu u duatlonu, no zbog ozljede rezultati su izostali. Uz svakodnevne pripreme i treninge uoči ovotjednog natjecanja u Njemačkoj Antonia je prošla i posebne pripreme u Sloveniji i Puli, a triatlonom i duatlonom, kaže, počela se sasvim slučajno baviti, jer sve je krenulo sa skijaškim trčanjem i natjecanjem na kojem je kao nagradu osvojila tečaj plivanja. 




  – Nakon toga sam shvatila da bih se time mogla baviti. Bavim se brdskim biciklizmom, a za takav oblik biciklizma baš i nema previše zainteresiranih. Članica sam Triton kluba Rijeka. U klubu prevladavaju dečki, a oni su dodatni poticaj za trening, jer su jači pa i ja moram napornije trenirati, otkriva Antonia. 


  Od naredne školske godine Antonia će biti maturantica, a ono što si je zacrtala kao cilj u budućnosti je nastaviti se baviti sportom i postizati što bolje rezultate, kojih do sada nije nedostajlo te u konačnici za godinu dana postati brucošica kineziologije.