Izložba u Filodrammatici

Ante Škrobonja i Uragani: Ovjekovječeno djelovanje prvog rock sastava

Nela Valerjev Ogurlić

Izložbu čini 30-tak fotografija iz najznačajnijih faza djelovanja Uragana, prvog rock sastava Rijeke, Hrvatske i bivše Jugoslavije. Fotografije su nastale tijekom deset godina djelovanja sastava – od prvih nastupa u Amaterskom kazalištu Viktor Car Emin 1961. godine, do razlaza grupe 1971. godine



RIJEKA U izložbenom salonu Filodrammatice sinoć je otvorena izložba fotografija »Ante Škrobonja s Uraganima (1961. – 1971.)« postavljena povodom 50. obljetnice prvog javnog nastupa sastava Uragani koja se navršava 31. prosinca ove godine.


Izložbu čini 30-tak fotografija iz najznačajnijih faza djelovanja Uragana, prvog rock sastava Rijeke, Hrvatske i bivše Jugoslavije. Fotografije su nastale tijekom deset godina djelovanja sastava – od prvih nastupa u Amaterskom kazalištu Viktor Car Emin 1961. godine, do razlaza grupe 1971. godine.


Ante Škrobonja, danas umirovljeni profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci i ugledni znanstvenik, jedan je od idejnih začetnika sastava Uragani te začetnik rock fotografije u Hrvatskoj i ex Jugoslaviji. Pratio ih je na skoro svim nastupima širom bivše države i toliko je srastao s Uraganima da su ga glazbenici smatrali članom benda.





Njihov je rad zabilježio na više od 500 fotografija, a dosad ih nije izlagao. Specijalno za ovu prigodu odabrao je tridesetak radova, izrađenih klasičnim postupkom, u ateljeu Egona Hreljanovića.


Izložba će biti otvorena do 20. siječnja 2012. godine.