Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. studenoga 2019.
Direktor KD-a Vodovod i kanalizacija

Intervju Andrej Marochini: Riječkom VIK-u predstoje radovi vrijedni čak 1,7 milijardi kuna

Foto: Marko Gracin
Foto: Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 24. rujan 2016. u 7:11 2016-09-24T07:11:00+02:00

Od 2012. ViK je investirao više od 320 milijuna kuna u izradu potrebne dokumentacije za dogradnju sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje te izvođenje radova na njihovom proširenju po dobivenim dozvolama za gradnju

O daljnjim planovima, realiziranim projektima u komunalnoj infrastrukturi u Rijeci i drugim temama vezanim za poslovanje razgovaramo s inženjerom građevinarstva Andrejem Marochinijem koji je početkom rujna ponovo izabran za direktora KD-a Vodovod i kanalizacija, na mandat od četiri godine.

Kako biste ocijenili svoj prošlogodišnji mandat u KD-u Vodovod i kanalizacija? Na što ste osobito ponosni, a gdje vidite prostor za poboljšanje?

– Svoj prošlogodišnji mandat ocijenio bih iznimno uspješnim jer je ViK u svakoj godini od 2012. nadalje pozitivno poslovao. U tom se razdoblju investiralo više od 320 milijuna kuna u izradu potrebne dokumentacije za dogradnju sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje te izvođenje radova na njihovom proširenju po dobivenim dozvolama za gradnju.

U odnosu na ranija razdoblja, riječ je o povećanju ukupnih ulaganja za nešto više od 70 milijuna kuna. Nastavili smo s ulaganjem u postojeću infrastrukturu, trenutno uvodimo poslovno-informacijski sustav ERP, a osobito smo ponosni na Studiju izvedivosti za dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Rijeka, koja je gotova i koja je daljnja baza za povlačenje sredstava iz EU-a. Studija je dana na pregled i očekujemo njezino prihvaćenje od EU-a do kraja godine.

– Kada sam došao, ViK je bio zdravo društvo. Osim što se ulagalo u povećanje komunalnog standarda – gradnju vodno-komunalne infrastrukture, jako se puno ulagalo i u izradu projektne dokumentacije. Ovakva praksa nastavila se i u doba mojeg prošlogodišnjeg mandata, ovaj put s naglaskom na rješavanju imovinskopravnih odnosa. Danas ne možete aplicirati niti jedan projekt ako nemate izrađenu projektnu dokumentaciju, ishođenu građevinsku dozvolu i riješene imovinsko-pravne odnose. A mi to imamo i zato povlačimo sredstva iz EU-a.

 Investicijski ciklusi

Realizirali ste investicije vrijedne milijune eura. No, to je tek početak. Što slijedi sada?

– Točno. ViK je u protekle četiri godine bio u velikom investicijskom ciklusu koji je samo uvod u daljnje nadolazeće planove dogradnje i rekonstrukcije vodno-komunalne infrastrukture, kao što sam spomenuo, pomoću bespovratnih novčanih sredstava iz EU fondova.

U ovom trenutku mi već završavamo dokumentaciju za javno nadmetanje za gradnju i samo nas najava novog zakona o javnoj nabavi sprečava da ih u potpunosti završimo. Po završetku javne nabave ugovorit će se gradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti te gradnja oko 215 kilometara kanalizacije sa 125 javnih kanalizacijskih crpnih stanica na području grada Rijeke i Kastva te općina Viškovo, Jelenje i Čavle.

Cijeli ovaj projekt planira se realizirati u nekoliko faza do 2023. godine. Njegova ukupna vrijednost procijenjena je na čak 1,7 milijardi kuna. Od toga oko 550 milijuna kuna otići će na izgradnju novog biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Uređaj će biti II. stupanj pročišćavanja, kapaciteta 200.000 stanovnika i prostirat će se na dva hektara površine na Delti. Drugim riječima, puno nas posla još čeka.

Građani su bili dosta ogorčeni zbog tempa izvođenja radova u Rijeci, ukazivali su na loše izvedene radove, šlamperaj, prazna gradilišta, prozivali su vas i izvođače. Je li uopće bilo propusta?

– Slažem se da nije ugodno imati ispred kuće iskopane rovove, neasfaltiranu cestu ili dužim, obilaznim putem dolaziti kući. No, ne mogu nikako prihvatiti činjenicu da smo loše izvodili radove jer oni se kontroliraju na najvišoj profesionalnoj razini. Puno se puta govorilo i o praznim gradilištima, ali to se događalo zbog ispitivanja instalacija, koje traje danima. Pratilo nas je i loše vrijeme.

Propusta je možda bilo i s naše strane, međutim odgovorno tvrdim da nije došlo do bitnih odstupanja ili poteškoća u realizaciji projekata. Potrebno je istaknuti da smo u kratkom roku izgradili 32 kilometra kanalizacije s trima kanalizacijskim crpnim stanicama i više od 16 kilometara vodovoda.

ViK je i dalje gubitaš. Hoće li situaciju promijeniti proces priključenja na izgrađenu odvodnju? O kojem broju novih korisnika se uopće radi?

– Moram jasno reći da ViK nije niti u jednoj godini mojeg mandata poslovao s gubitkom. Sva ostvarena dobit u poslovanju od 2012. godine na ovamo, a riječ je o gotovo 4 milijuna kuna, raspoređena je za pokriće zadržanih gubitaka iz ranijih godina, a oni su, kada sam preuzeo funkciju direktora ViK-a, iznosili oko 28 milijuna kuna. Naši budući korisnici, a riječ o novih 2.000 priključenih kuća, ne mijenjaju našu »krvnu sliku«, jer kanalizacijska mreža istodobno donosi i nove troškove.

Nismo monopolisti

Mnogi vam prigovaraju i monopol na isporuku vode?

– Privatizacija, primjerice, vodovoda provedena je u nekim europskim državama. Negdje je to uspjelo, a negdje nije. Po istim zakonima. Ali, o kakvom monopolu mi govorimo kada ViK 1.000 litara isporučuje za 3 kune i 81 lipu (cijena bez PDV-a i naknada, op.a), a plastična bočica vode od 0,5 litre stoji sedam kuna. Mislim da sam time sve rekao.

Razvoj plivačke škole

Predsjednik ste i Izvršnog odbora PK Primorje. Koje novosti uvodite u Klub i za što ćete se zalagati?

– Došavši na mjesto predsjednika Izvršnog odbora PK Primorja, uočio sam se s puno izazova. Trenutno smo fokusirani na razvoj plivačke škole, iz koje vjerujem da će izniknuti i vrhunski plivači. To traži maksimalni angažman naših trenera i instruktora, ali i roditelja s druge strane, koji tako ulažu u svoju djecu i njihovu bolju budućnost. No, već se sada vide neki rezultati u tom kontekstu – nakon samo pet mjeseci rada. Povećali smo broj članova, a na ljetnom državnom prvenstvu u Zagrebu postigli smo zavidne rezultate i na to možemo svi skupa biti jako ponosni.

Zadržimo se malo na obvezi priključenja na javnu odvodnju. Rok na priključenje je godina dana, polako stižu obavijesti na adrese građana, ali pred njima su poprilične investicije, zar ne?

– Točno, rok za priključenje građevine je godinu dana od dana primitka obavijesti o obvezi priključenja. Ova se obavijest šalje po dobivanju uporabne dozvole te sadrži uputu o načinu i roku podnošenja zahtjeva za priključenje, informaciju o postupku priključenja i obrazac zahtjeva za priključenje. Procjenjuje se da će cijena priključenja na sustav javne odvodnje otpadnih voda iznositi oko 1.000 kuna.

Korisnici će to moći i obročno plaćati. No, tu su troškovi izgradnje i interne instalacije, ali oni će ovisiti o tome mora li netko kopati 10 ili 20 metara do svojeg priključka. Vodili smo računa da priključak bude izveden na najpovoljnijoj lokaciji za korisnike.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija