Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4n
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Izborna utrka dobiva potrebnu dramatiku

Amir Muzur protukandidat Zlatku Komadini za poziciju župana?

Amir Muzur protukandidat Zlatku Komadini za poziciju župana?
Amir Muzur protukandidat Zlatku Komadini za poziciju župana?
Autor:
Objavljeno: 22. siječanj 2013. u 7:34 2013-01-22T07:34:51+01:00

Muzur, profesor na Medicinskom fakultetu koji je četiri godine bio gradonačelnik Opatije, kaže da je dugo razmišljao o ulasku u županijsku političku arenu, ali da je konačnu odluku donio upravo zbog Komadinina političkog ponašanja

RIJEKA  – Izbori za župana Primorsko-gopranske županije trebali su biti najdosadniji do sada jer je bilo očito da Zlatko Komadina neće imati ozbiljnog protukandidata, ali čini se da bi se uključivanjem Amira Muzura u tu priču stvari ipak mogle zakomplicirati za kandidata SDP-a.

Naime, portal Rijeka danas je izašao s informacijom, a vlasnik portala je predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić, da bi dvije regionalne opcije, jedna na čelu s PGS-om, a druga na čelu s Listom za Rijeku podržale Muzura kao kandidata za župana. Na taj način bi izborna situacija dobila potrebnu dramatiku jer je SDP-ov kandidat nakon svih gafova u zadnjih godinu dana bio gotovo pa siguran pobjednik.

Valja podsjetiti da je Komadina odlučio prihvatiti mjesto u vladi, a kako je ta funkcija bila inkompatibilna s funkcijom župana koju je obnašao, Sabor je prihvatio zakonske izmjene kako građani Primorsko-goranske županije ne bi morali ići ponovno na izbore zbog Komadinine ambicije. I sve bi još nekako bilo u redu da Komadina nije bacio koplje u trnje samo nakon nekoliko mjeseci i podnio ostavku u državnoj izvršnoj vlasti zbog zdravstvenih razloga. I umjesto političke mirovine SDP je odlučio da će on opet biti kandidat za župana. Kao da je izvršna županijska vlast sanatorij za islužene političke kadrove.

Muzur, profesor na Medicinskom fakultetu koji je četiri godine bio gradonačelnik Opatije, kaže da je dugo razmišljao o ulasku u županijsku političku arenu, ali da je konačnu odluku donio upravo zbog Komadinina političkog ponašanja.

– Imao sam kontakte s regionalnim političkim strankama koje su zainteresirane da mi daju podršku. U ovom trenutku ne bih ništa htio konkretizirati jer su pregovori u tijeku, a sve bi trebalo biti poznato za najkasnije desetak dana. Za moje konačno da što se tiče kandidature zaslužan je upravo bivši župan. On je poručio neizravno da ne može raditi stresne poslove i da je očito županijska izvršna vlast mjesto na kome se može raditi bez stresa. Moja je poruka da je pozicija župana i te kako stresno zanimanje za one koji žele preuzeti odgovornost za realizaciju projekata i boljitak županije, izjavio je Muzur.

Iako u ovoj fazi većina ljudi koje smo kontaktirali ne želi ništa službeno reći, čini se da je priča s Muzurom kao kandidatom skoro pa gotova stvar, ali još je samo jedna kockica koja bi se trebala složiti u konačni politički mozaik. Nije dvojbeno da su PGS, Akcija mladih i Liburnijska stranka s jedne strane, a s druge strane Lista za Rijeku, zeleni aktivisti bliski Eko Kvarneru i najvjerojatnije Ladonja zainteresirani da stanu iza Muzurove kandidature. Štoviše, unutar tih krugova barata se s informacijom da su PGS-ovi pregovori sa SDP-om završeni pisanom odbijenicom. No, tu informaciju nitko ne želi službeno potvrditi.

Predsjednik PGS-a Rijeke Nikola Ivaniš podsjetio je da njegova stranka oko osam godina politički surađuje s Amirom Muzurom i da je dva puta bio na PGS-ovim listama, za županijsku skupštinu i na parlamentarnim izborima.

– U ovom trenutku imamo čitav niz kontakata jer želimo na lokalnim izborima biti kompetentna stranka. Mjesecima smo u ozbiljnim kontaktima s Muzurom, Akcijom mladih i Nikicom Pažinom iz Liburnijske stranke. Riječ je o kvalitetnim pregovorima kojima su svi zadovoljni, izjavio je Ivaniš.

Zaključno, postoji vrlo velika mogućnost da regionalne stranke i njihovi koalicijski partneri podrže Muzurovu kandidaturu ako PGS-ova odbijenica ne bude moneta za potkusurivanje sa SDP-om u pregovorima oko rapodjele funkcija, već konačni stav. Muzurova kandidatura dobila bi dodatno na težini kada bi je podržali Hrvatski laburisti, ali oni će izaći samostalno na izbore s Hrvojem Maračićem kao kandidatom za župana. Budući da je teško očekivati suradnju desnog bloka predvođenog HDZ-om i s regionalnim opcijama i s laburistima, čeka se i da se Jadranski trg 1 probudi i istakne kandidata. Nema nikakve dvojbe da će najveću pomutnju u Komadininom izbornom stožeru izazvati jedino Muzurova kandidatura koju bi podržali regionalni blokovi predvođeni PGS-om i Listom za Rijeku.
 
D. CUPAĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka