U tijeku pet dana kontrole

Ako prođe tehnički, cesta Sv. Kuzam – Križišće u prometu ovog vikenda

Darko Pajić

U HC-u službeno ne najavljuju datum i vrijeme otvaranja ceste sa spojem prema Krčkom mostu, ali se zna da neće biti svečanog otvorenja, već će informacije o tome ići putem medija i HAK-a nakon okončanja tehničkog pregleda, što je moguće očekivati najranije u petak



RIJEKA Na dionici Sv. Kuzam – Križišće od ponedjeljka je započeo tehnički pregled, koji bi trebao potrajati pet dana, što znači da je otvorena mogućnost puštanja ceste u promet tijekom vikenda ukoliko ne budu utvrđeni veći nedostaci na pregledu.


Upravo zbog toga nitko u Hrvatskim cestama službeno ne najavljuje datum i vrijeme otvaranja ceste do Križišća sa spojem prema Krčkom mostu, ali se zna da neće biti svečanog otvorenja, već će informacije o tome ići putem medija i HAK-a nakon okončanja tehničkog pregleda, a to je moguće očekivati najranije u petak, subotu ili nedjelju.  


Privremeno rješenje


Još uvijek službeno nije utvrđeno niti privremeno prometno rješenje na dijelu ceste dugom oko 800 metara između čvora Križišće i spoja na Krčki most, gdje neće biti dovršena četiri, već samo dva prometna traka. Očekuje se da će se tijekom ovog ljeta cijelom dionicom u smjeru od Sv. Kuzma do Križišća i Krka vozila kretati na dva prometna traka, dok u suprotnom smjeru neće biti moguć ulazak na čvor Križišće za vozila koja dolaze od Krčkog mosta ili iz smjera Crikvenice.




Promet bi se u tom smjeru trebao odvijati državnom cestom od Križišća do čvora Hreljin, gdje će se sva vozila moći uključiti na riječku obilaznicu i nastaviti putovanje prema Sv. Kuzmu i dalje prema Dragi i Orehovici.


Naša novinarska ekipa obišla je jučer najkritičniji dio gradilišta obilaznice, gdje je u svega sedam dana napravljen značajan i vizualno vidljiv pomak, pa je tako u najvećem dijelu postavljen asfalt na zadnjih 800 metara ceste, što znači da u narednih nekoliko dana preostaje postaviti prometnu signalizaciju, crte na kolniku, postaviti ograde i ostalu neophodnu opremu.


Nadzor policije


Kako je riječ o novoj prometnici, gdje je uvijek nakon otvaranja povećana opasnost od prometnih nezgoda, tijekom prvih nekoliko dana predviđen je i nešto veći angažman prometne policije. Ukoliko ovog vikenda cesta bude otvorena povećana je mogućnost stvaranja gužvi i kolona vozila na završnom dijelu dionice kod čvora Križišće.


Tu će tijekom ljeta biti kolona, pogotovo u vrijeme vikenda, jer će se usko grlo obilaznice premjestiti s raskrižja na Sv. Kuzmu i čvoru Bakar na čvor Križišće.


Gradnja obilaznice potrajat će još dva do tri mjeseca, jer se do 1. studenog planira završiti i otvoriti nedostajući kolnik kod Križišća, te dva kružna toka na kojima će obilaznica biti povezana s jadranskom magistralom i Kraljevicom, te na drugoj strani s Križišćem.