Web projekt

“Akcija za 5”: Najbolji projekt web za srednjoškolce grupe Šatro

Andrej Petrak

Pobjednici grupa Šatro koja je osmislila web koji bi srednjoškolci stvarali za srednjoškolce   / snimio V. KARUZA

Pobjednici grupa Šatro koja je osmislila web koji bi srednjoškolci stvarali za srednjoškolce / snimio V. KARUZA

Udruga Delta i Grad Rijeka već 12. put organizirali su ovu akciju, čiji je cilj pružiti mogućnost mladima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za sudjelovanje u donošenju odluka na lokalnoj razini



Pedesetak riječkih srednjoškolaca iz jedanaest srednjih škola zaposjelo je gradsku upravu na jedan dan kako bi tijekom »Akcije za 5!« podijeljeni u pet grupa razvijali projektne prijedloge na temu informiranja mladih. Udruga Delta i Grad Rijeka već dvanaesti put organizirali su ovu akciju, čiji je cilj pružiti mogućnost mladima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini. U razvijanju svojih prijedloga srednjoškolci su imali podršku mentora iz Udruge Delta, a na raspolaganju za sva pitanja stajali su im i službenici riječke gradske uprave. Razrađene projekte potom su u Gradskoj vijećnici prezentirali pred svim uključenim srednjoškolcima, pri čemu su svoje vršnjake trebali uvjeriti da upravo njihov prijedlog zaslužuje biti odabran kao onaj koji će biti realiziran u roku od mjesec dana, zahvaljujući potpori od 5.000 kuna, koje je osigurao Grad Rijeka. Maja Uršić Staraj iz Udruge Delta ocijenila je da su uključeni srednjoškolci dobro detektirali potrebe svojih vršnjaka.


– I sami ste rekli, nije lako zainteresirati mlade. Na temu njihova informiranja nema jednoznačnog odgovora, a svaki je projekt dao dio odgovora na ovaj problem – rekla je.


Kao najbolji izabran je projekt Informativni program za mlade grupe Šatro. Riječ je o webu koji bi srednjoškolci stvarali za srednjoškolce, a na kojem bi bili kombinirani mnogi sadržaji, koji se inače ne mogu tako lako naći ili nisu dostupni na jednom mjestu. Budući da bi web stvarali sami srednjoškolci, koji bi pisali o temama koje zanimaju njihove vršnjake, autori smatraju da bi sudjelovanje u projektu moglo poslužiti i kao dobra ljetna praksa. Uz pomoć o državnoj maturi na webu bi se nalazila i lista poduzetnika koji srednjoškolcima nude ljetne poslove. Nagradu im je uručio riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar koji je okupljenima usput podijelio nekoliko savjeta o osvajanju medijskog prostora, ali i poručio da su mu svi super.




– Super mi je što ste toliko nabrijani i puni strasti u raspravi, baš onako kakvi bi i trebali biti u toj dobi, za razliku od studenata s kojima sam inače u kontaktu. Njima se nešto čudno dogodi kad upišu fakultet, kao da dođe do kolektivne lobotomije pa se pretvore u lešane sipe, ali vjerujem da vi nećete završiti takvi, zaključio je Šarar.


Grupa Šatro osvojila je nagradu Savjeta mladih i za najkonstruktivniju grupu, što im je donijelo ulaznice za klizalište. Članove Savjeta mladih oduševili su projekti i razina rasprave da su pozvali sve zainteresirane da im se u petak pridruže na sjednici. Na dnevnom redu bit će Lokalni program djelovanja za mlade u naredne četiri godine, a želja je predsjednika Savjeta Saše Pešuta da se oni srednjoškolci koji na licu mjesta vide kako ovo tijelo za mlade funkcionira i sami za godinu dana prijave na natječaj za novi saziv Savjeta mladih.


Najoriginalniji projekt onaj je Tekućih žireva, naslovljen Lovac na novac, a odnosi se na financijsko opismenjavanje mladih, što im je donijelo ulaznice za bowling. Na »Akciji za 5!« sudjelovale su još grupe Nova generacija s projektom »A šta sad?«, Pet milja do cilja s projektom »Znam da ništa ne znam« te Fiumani s web stranicom »Rijeka za mlade«. Svi koji su sudjelovali u akciji pozvani su uključiti se u realizaciju pobjedničkog projekta.