Veliko veselje

Akcija riječkog Društva za zaštitu životinja: Uljepšajte azilsku svakodnevicu napuštenom psu i povedite ga na izlet

K. B.

Džeki - samozatajna azilska duša

Džeki - samozatajna azilska duša

Ako želite uljepšati jedan od sljedećih dana nekome od azilskih pasa, javite se Društvu za zaštitu životinja u inbox putem Facebooka ili pođite do azila u navedeno vrijeme

Arka


Arka




Azil za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka” već neko vrijeme za svoje štićenike, uz pomoć građana, organizira izlete vikendom, a odnedavno oni koji iz raznih razloga ne mogu pomoći volontiranjem, no ipak mogu i žele povremeno izdvojiti koji sat, nekog od pasa mogu počastiti izlaskom i radnim danom. Naime, neki od njih u azil što je smješten uz cestu Viškovo – Kastav stigli su kao štenci. Ako im se ne pruži prilika za udomljenje, čitav svoj pseći život mogli bi provesti u ovom azilu koji je jedan od rijetkih u Hrvatskoj u kojem se životinje ne ubijaju kad istekne “rok” od 60 dana. Neki od njih stigli su u poznim godinama, kad im je uskraćen miran kutak doma u kojem su mogli provesti zadnje staračke dane. Raznih su se psećih priča naslušali volonteri koji ih svakodnevno hrane, čiste, vode veterinaru, a ovog su nam puta otkrili da su ih azilanti šapatom priupitali ima li kakav izlet na vidiku?


Ringo


Ringo





Kako izletovanje funkcionira? Od ponedjeljka do četvrtka možete doći od 10 i psa vratiti do 15 sati, dok petkom možete doći već od 7, a psa vratiti do 14 sati. Uljepšati dan nekom od azilanata možete i subotom, od 9 sati nadalje, a ono što je važno da psa vratite najkasnije do 17 sati. Nedjeljom psi mogu otići na izlet u 9 i vratiti se do 15 sati. Bitno je otići sa psom dalje od azila, primjerice u Kastvu ima lijepih šetnica.


Gita


Gita



Njima za sreću zaista malo treba…, kažu volonteri, a s njima se slažu i oni koji navrate pa nečiju pseću monotonu svakodnevicu pomognu nakratko zamijeniti satima punima doživljaja. I ne radi se samo o usrećivanju, nego i o nečemu puno važnijem što možda na prvi pogled nije vidljivo. Naime, slike s izleta, opis događaja, socijalizacija sa psima i ljudima, šetanje psa na povodcu, susreti s ljudima koji možda požele udomiti tog psa.. Jer, izlet neće samo uljepšati dan jednom psu, on ima veliku važnost u procesu (sretnog) udomljavanja napuštenog psa.


Ako želite uljepšati jedan od sljedećih dana nekome od azilskih pasa, javite se Društvu za zaštitu životinja u inbox putem Facebooka ili pođite do azila u navedeno vrijeme. Ono što volontere hrabri i potiče u njihovim nastojanjima je i činjenica da je uz pomoć ove akcije udomljeno desetak pasa koji su boravili u skloništu za napuštene životinje. Unatoč tome što posla ima puno, solidarnost nikad nije bila upitna. Tako su pomogli i Udruzi Vis Vitalis u spašavanju životinja iz bivšeg azila Udruge Capica što se sve do nedavno nalazio u Marinićima.


Santana


Santana