Kostrena

Akcija mladih traži sankcije za INA-u zbog eko katastrofe

Damir Cupać

Ekološki incident u Kostreni mogao bi dobiti i svoj sudski epilog / Snimio V Karuza

Ekološki incident u Kostreni mogao bi dobiti i svoj sudski epilog / Snimio V Karuza

Kaznena prijava osnovana je na temelju onečišćenja mora i kopna, nastalog zbog curenja lož ulja u drenažne cijevi za oborinske vode i zbog spoznaje da INA i njene odgovorne osobe nisu ništa poduzele da saniraju onečišćenje prije njegovog curenja u more 12. svibnja



Članica Interesnog odbora Akcije mladih za ekologiju i okoliš Anet Trope najavila je prekršajnu i kaznenu odgovornost INA-e i odgovornih osoba zbog nedavnog zagađenja okoliša ispred Rafinerije nafte Rijeka u Kostreni.


– Kaznena prijava osnovana je na temelju onečišćenja mora i kopna na području Kvarnera koji su nastali zbog curenja lož ulja u drenažne cijevi za oborinske vode i zbog spoznaje da INA i odgovorne osobe u toj tvrtki nisu ništa poduzele da saniraju onečišćenje prije njegovog curenja u more 12. svibnja. Posljedica je da su oborinske vode umjesto nadležnih službi oprale drenažne cijevi, lož ulje je iscurilo u more i nastao je jedan od najvećih ekoincidenata na Jadranu u posljednjih 20-ak godina. Apsolutno je jasno da je došlo do rušenja sigurnosnih standarda. Treba napraviti reviziju okolišne dozvole koja se izdaje za rad postrojenja u kojima se obavljaju djelatnosti koje mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuje tlo, zrak, voda i more, ocijenila je Trope.



– Godine neulaganja i nebrige jednostavno su morale doći na naplatu. Od prodaje INA-e MOL-u ulaganja u postrojenja Rafinerije nafte Rijeka su minimalna i samo je bilo pitanje trenutka kada će se nešto ovakvo desiti i samo je pitanje trenutka kada će se nešto ovako ili još gore ponoviti. Pozivam i prvog potpresjednika Vlade Karamarka, dokazanog prijatelja MOL-ovih interesa u Hrvatskoj da dođe i povede svoju suprugu – također, da vidi razmjere onečišćenja i neulaganja u postrojenje rafinerije, zaključio je Član Županijske skupštine Darjan Buković.





Šuplji spremnici


Dodala je da Ministarstvo zaštite okoliša mora napraviti temeljitu kontrolu poslovanja – geološka istraživanja, a onečišćivač mora dati državi podatke o zagađenju koje je sam prikupio.


– Mora se napraviti kvalitetno istraživanje jer se na spremnicima INA rafinerija nafte Rijeka, koja nije napravila kontrolu kao Janaf, vide rupe veličine šake, kompletno postrojenje je u iznimno lošem stanju i moramo biti svjesni koliko je to opasan problem. Ovakvim nemarom već sutra može nam se desiti svakodnevno curenje nafte i nove ekokatastrofe. Apsolutno je jasno da je narušen javni interes, da je dovedena u pitanje zaštita zdravlja i života građana, da je zagađenje mora i obale iznimno i da za sve to netko mora odgovarati, uvjerena je Trope.


Predsjednik riječkog ogranka Akcije mladih Bojan Kurelić podsjetio je da se njegova stranka od 2005. godine bori protiv zagađivača kao što je ova rafinerija.


Nužna tematska sjednica


– Ne zato što mi ne volimo industriju, nego zato što postrojenja poput Rafinerije nafte Rijeka u Kostreni ne poštuju zakonske obveze i sigurnosne standarde, a institucije koji bi trebale štititi građane nažalost su na strani zagađivača i krupnog kapitala. Ono što smo naučili u toj borbi je činjenica da kapital prepoznaje samo jedan cilj, a to je profit, pa upravo zato INA-u treba sukladno važećim zakonskim propisima adekvatno lupiti po džepu prekršajnim prijavama, a protiv odgovornih osoba podnijeti kaznene prijave, pojasnio je Kurelić.


Član Županijske skupštine Darjan Buković najavio je da će zatražiti posebnu tematsku sjednicu o Rafineriji nafte Rijeka.