Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Tiskovna posvećena Marišćini

Akcija mladih i Živi zid traže da župan pokrene nezavisnu reviziju poslovanja Ekoplusa

17 godina kasnije građani ove županije i dalje nemaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom - istaknuto je na tiskovnoj konferenciji
17 godina kasnije građani ove županije i dalje nemaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom - istaknuto je na tiskovnoj konferenciji
Autor:
Objavljeno: 13. lipanj 2018. u 13:29 2018-06-13T13:29:51+02:00

Predložili su kao prvu točku zaključka da se zaduži tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 3 mjeseca zaustavi negativni utjecaja rada ŽCGO Marišćina na kvalitetu života i zdravlje građana na području Općine Viškovo

Bojan Kurelić na početku tiskovne konferencije Akcije mladih i Živog zida istaknuo je da su 'Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka i KD Čistoća d.o.o. Rijeka osnovali još 2001. godine Ekoplus d.o.o., trgovačko društvo za gospodarenje otpadom, temeljem odluke županijske skupštine iz lipnja 1999. godine. Osnovni zadatak ovog trgovačkog društva je koncipiranje, priprema i izgradnja te upravljanje novim integralnim sustavom gospodarenja otpadom na području cijele Primorsko-goranske županije. 17 godina kasnije građani ove županije i dalje nemaju funkcionalan sustav gospodarenja otpadom a tvrtka Ekoplus d.o.o. i dalje upravlja cijelim projektom na štetan i netransparentan način.'

O radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i tvrtke Ekoplus d.o.o. postoje mnogobrojna otvorena pitanja na koja javnost ima pravo znati odgovore, rečeno je na tiskovnoj konferenciji. 

'Stanje s okolišnom dozvolom, stanje s nedostacima uočenim nakon izvršenog tehničkog pregleda, kapacitet MBO postrojenja, neugodni mirisi, uspostava sustava prijevoza otpada, preuzimanje i plasman SRF...Osim otvorenih pitanja postoje i značajni prekršaji tvrtke Ekoplus d.o.o. zadužene za upravljanje objektom kao što su postupanje s otpadom, ispuštanje kontaminirane vode u podzemlje, potpisivanje za tvrtku štetnih ugovora...', isrtaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

'Zbog mnogobrojnih problema u funkcioniranju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i propusta u radu tvrtke Ekoplus d.o.o. u vlasništvu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Općine Viškovo, osnovane da bi upravljala Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina kao vijećnici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije sazvali smo sjednicu s temom rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina i tvrtke Ekoplus d.o.o.', poručili su pripadnici Akcije mladih i Živog zida.

Županijski vijećnik ŽZ PGŽ Edmond Tić istaknuo je da se u javnosti plasiraju hvalospjevi o Marišćini, kao izuzetno zaokruženom, potpunom i hvalevrijednom projektu, kojega se uzima za primjer u RH, županijski vijećnici Živog Zida moraju ukazati na notorne činjenice koje rezultiraju dijametralno suprotnim zaključcima.

- Podaci nam govore da je u 2018. godini prikupljeno i dovezeno na ŽCGO Marišćina 80.000 tona miješanog komunalnog otpada od čega je napravljeno SVEGA 4.000 tona goriva iz otpada što prevedeno znači da MBO tehnologija na Marišćini uspijeva iskoristiti minimalni dio iskoristivog otpada. Dakle većina otpada se kao i desetljećima prije na Viševcu zakopava s tim da se na Viševcu to radilo u prirodne jame – rupe, a na Marišćini se to vrši u kazete koje bi se trebale koristiti narednih desetak godina, a one su gotovo već sad pune. To sigurno nije GOSPODARENJE otpadom jer otpad kad je razvrstan je korisna sirovina, a ovako je opet samo smeće koje se i dalje zakopava i tako štetno djeluje na ljude i okoliš, ne samo „BOŽANSTVENIM MIOMIRISOM“ nego i šire s obzirom na to da se radi o vodozaštitnoj zoni i nedalekom izvoru pitke vode, rekao je Edmond Tić.

Županijska vijećnica ŽZ Jadranka Horvat rekla je:

- Za sada ću istaknuti cestu do ŽCGO Marišćina jer kao što već znate ona je uvjet rada Marišćine, naime još uvijek traju imovinsko-pravni sporovi s 8 vlasnika čestica! Također cesta iz ŽUC-a prelazi u HC, a cesta je više puta imala zahvate naknadne intervencije u prostoru te se više puta mijenjao plan, naknadni kružni tokovi, raskrižja, odvojci i sl. Naravno fali signalizacija, hidro-sistem, itd... dakle idu ponovne izmjene plana, a time i nova građevinska dozvola, pa se nakon toga raspisuje natječaj, a to ne znači još početak radova. Hidroelektra prestaje biti izvođač, postavlja se pitanje i konačnog izvršitelja jer nitko neće olako dati garanciju na npr. dva sloja asfalta ako on radi samo završni sloj.

Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih istaknuo je kako je materijal koji je za ovu tematsku skupštinu PGŽ pripremila tvrtka Ekoplus d.o.o. i županijske službe na niti jedan način ne može pomoći u rješavanju problema koji na Marišćini postoje i 'na sutrašnjoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije tražit ćemo donošenje konkretnih zaključaka'.

U cilju trajnog zaustavljanja negativnih posljedica na građane poput lebdećih čestica i neugodnog mirisa sudionici tiskovne konferencije predlažu prvu točku zaključka:

  1. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 3 mjeseca zaustavi negativni utjecaja rada ŽCGO Marišćina na kvalitetu života i zdravlje građana na području Općine Viškovo.

'Kršenje zakonske regulative, kao i neke navedene dubioze upućuju na nesposobnost rukovodstva Ekoplusa, ali i nedjelotvornost tijela Društva što prijeti dalekosežnim posljedicama. Pozitivno financijsko poslovanje Ekoplusa vrlo je upitno, a dosadašnje treba učiniti transparentnim. Revizija bi omogućila preispitivanje i ocjenu rada rukovodstva Ekoplusa od strane tijela Društva', istaknuto je na tiskovnoj konferenciji.

Zbog toga kao drugo točku zaključka predlažu:

  1. Zadužuju se Župan Primorsko-goranske županije kao predsjednik Skupštine Ekoplusa d.o.o. za pokretanje nezavisne-vanjske revizije poslovanja trgovačkog društva Ekoplus d.o.o. od njegovog osnutka do današnjeg dana

S obzirom na to da ŽCGO Marišćina niti nakon prve godine rada ne može uspostaviti punu funkciju rada, treća točka zaključka je:

  1. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku otkloni sve konstrukcijske i operativne nedostatke te propuste izvođača i same tvrtke koja upravlja ŽCGO Marišćina kako bi sustav mogao funkcionirati u skladu s predviđenim projektom.

Pripadnici Akcije mladih i Živog zida smatraju da projekt ŽCGO Marišćina nije prilagođen važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske koji predviđaju odvojeno prikupljanje bio otpada te zbog toga predlažu:

  1. Zadužuje se tvrtka Ekoplus d.o.o. da u najkraćem mogućem roku, ne dužem od 3 mjeseca, tijelima društva dostavi prijedloge na koji način će se projekt ŽCGO Marišćina u svom daljnjem radu u potpunosti i trajno prilagoditi važećim zakonskim propisima Republike Hrvatske koji predviđaju odvojeno prikupljanje bio otpada.
Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.