Redoviti remont

Aframax tanker “Seanostrum” od skoro 247 metara stigao u Lenac

Orjana Antešić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ



RIJEKA – U najveći dok »Viktora Lenca« danas je uplovio gotovo 247 metara dugačak aframax tanker »Seanostrum« na redoviti remont. Riječ je o tankeru za prijevoz sirove nafte, nosivosti 107.000 dwt-a koji je u floti kanadske brodarske grupe Valles i, kako doznajemo, ovo nije prvi put da dolazi na remont u Martinšćicu. Predviđeno je da će se u Doku 11 zadržati desetak dana. 


Zanimljivo je spomenuti da »Seanostrum« nije najveći, ali je svakako među većim brodovima koje je »Viktor Lenac« imao u svojoj »jedanaestici«. Prije četiri godine na remontu je bio »Nordic Passat«, još jedan tanker za prijevoz sirove nafte, koji je bio dugačak 274 metra i širok 50 metara, nosivosti 162.000 dwt-a. Godinu dana poslije, 2014., u Doku 11 bio je i jedan »kontejneraš«, koji je bio dug čak 286 metara, ali sa 42 metra širine ipak nešto uži od »Nordic Passata«.


Kako doznajemo, »Viktor Lenac« će u svom najvećem doku obavljati remonte do početka ovog srpnja, kada se zapovjedni brod američke 6. flote »USS Mount Whitney« ponovno vraća u njega, na svoje drugo dokovanje. »USS Mount Whitney«, podsjetimo, bio je u Doku 11 praktički od svog dolaska u »Viktor Lenac«, krajem prošle godine.




O obimnosti zahvata koji se u Martinšćici obavljaju na ovom američkom ratnom brodu svjedoči i da je tek ovih dana »izašao« iz doka. Nakon za nešto više od mjesec dana po drugi put uđe u »jedanaesticu«, ovaj američki ratni brod, doznajemo iz brodogradilišta, zadržat će se tamo do polovice kolovoza, nakon čega će uslijediti završni radovi i pokusna vožnja. Kako stvari sada stoje, »USS Mount Whitney« trebao bi isploviti iz Martinšćice početkom rujna, gotovo punih devet mjeseci nakon što je stigao na obimni remont.


snimio Roni BRMALJ


snimio Roni BRMALJ