Zasad bez smjene

Afera natječaj: Obersnel priznaje da je Benac pogriješio, ali – ostaje pročelnik

Orjana Antešić

Upozorio sam nadležnog pročelnika na učinjene propuste i potrebu za većom angažiranošću djelatnika Odjela pri obavljanju ovakvih poslova i vjerujem kako se slične situacije više neće ponavljati. Ukoliko se iste ili slične greške ponove, poduzet ću korake koji su mi na raspolaganju, kaže gradonačelnik Obersnel



RIJEKA Kao i obično, psi laju, a karavane prolaze. Pročelnik Vladimir Benac ove je srijede dobio rješenje kojim mu je zacementiran puni mandat na četiri godine, a sporni natječaj za višemilijunski posao na tekućem održavanju gradskih zgrada će se najvjerojatnije ponoviti.


Ovog puta po novom Zakonu o javnoj nabavi prema kojem najjeftinija ponuda više nije automatski i najpovoljnija. Pročelnik Benac se i dalje, nakon cijele ove afere i odluke Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, poziva na povećani obim posla zbog kojih se, kao, natječaj mora ponoviti jer je tako ekonomičnije i transparetnije, a Državna komisija vrlo je jasno i izričito rekla kako je natječajna dokumentacija bila dovoljno okvirno postavljena i, što je možda još i najvažnije, da im iz Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke nisu uspjeli dokazati taj »povećani obim posla«, na koji se uporno, cijelo vrijeme i dalje pozivaju.


Senzacionalizam


Jučer se o ovom slučaju oglasio i gradonačelnik Vojko Obersnel koji smatra da nema potrebe za ovakvim »senzacionalističkim« napisima u novinama jer da nije učinjena nikakva šteta gradskom proračunu.




– Djelatnici Odjela za gospodarenje imovinom su očito pogriješili u pripremi natječajne dokumentacije i jasno je da je riječ poslu koji nije bio dovoljno dobro pripremljen. Upozorio sam nadležnog pročelnika na učinjene propuste i potrebu za većom angažiranošću djelatnika Odjela pri obavljanju ovakvih poslova i vjerujem kako se slične situacije više neće ponavljati. Ukoliko se iste ili slične greške ponove, poduzet ću korake koji su mi na raspolaganju. Upozorio sam nadležnog pročelnika na učinjene propuste i potrebu za većom angažiranošću djelatnika Odjela pri obavljanju ovakvih poslova i vjerujem kako se slične situacije više neće ponavljati. Ukoliko se iste ili slične greške ponove, poduzet ću korake koji su mi na raspolaganju, kaže Obersnel.


Očito je da pročelnika Benca ne smatra odgovornim, barem ne u tolikoj mjeri da mu upravo ovih dana ne potpiše rješenje o imenovanju pročelnikom tog istog Odjela.


Ovdje bismo samo spomenuli, onako »senzacionalistički«, kako baš i nije točno da nema štete za proračun jer Grad Rijeka mora platiti 45.000 kuna troškova žalbenog postupka koji idu na teret onog tko je izgubio u žalbenom postupku pred Državnom komisijom. Da ne griješimo, možda i dogodi se čudo, kako kaže pjesma, pa možda tih 45.000 kuna plati pročelnik iz privatnog džepa. O tome da su na natječaj, čiju je odluku o poništenju potpisao Benac, kao odgovorna osoba, pristigle dvije valjane ponude i da su GPP Mikić i Hausler bili 2,7 milijuna kuna ili gotovo 30 posto jeftiniji, više nema smisla ponavljati.


Da će se vrlo izgledno ići na ponavljanje natječaja, može se zaključiti i iz Obersnelovog stava.


– Gradu Rijeci sada ostaju dvije mogućnosti, sklopiti ugovor za ono objavljeno u natječaju i provesti novi postupak za izostavljene dijelove ili ponoviti cijeli postupak na način da dokumentacija bude cjelovita. Odluku o tome ne donosim ja nego Povjerenstvo, no moje je mišljenje da bi trebalo provesti novi natječaj budući da je to bolje i ekonomičnije rješenje od onog s dva sporazuma koji se međusobno isprepliću, zaključuje riječki gradonačelnik.


Benac u čudu


Valja podsjetiti kako je prva reakcija pročelnika Benca bila da će se ići u novu valorizaciju pristiglih ponuda, pa smo onda postavili pitanje čemu to kad je već taj postupak proveden.


Podsjetimo, građevinska zadruga Barić-gradnja dala je ponudu na 10 milijuna, a Mikić i Hausler na 7,3 milijuna kuna. Barić-gradnja nudila je da će taj posao odraditi sa čak 19 svojih »zadrugara«, ovi drugi dostavili su popis još šest podizvoditelja, koji su im spremni ustupiti radnike i opremu.


Pročelnik Benac danas se u čudu pita da što su drugo mogli učiniti osim poništiti natječaj?


– Što smo trebali napraviti, ugovoriti nedostatne radove, pa onda ugovarati naknadne, pita se on u svojoj izjavi za naš list.


Novac za Barić-gradnju


Ovdje ćemo spomenuti samo najočitiji primjer takve prakse u njegovom Odjelu, koji im se dogodio upravo sa Barić-gradnjom. Prije nego što su prošle i pretprošle godine obavljali cijeli taj posao na tekućem održavanju zgrada i hitnim intervencijama, u 2013. i 2014. godini Odjel za gospodarenje imovinom Barić-gradnji dodjelio je samo poslove na hitnim intervencijama, što bi značilo ne i radove na tekućem održavanju zgrada u gradskom vlasništvu.


Ugovor je potpisan na 4,1 milijun kuna, no na koncu je Barić-gradnji iz gradskog proračuna isplaćeno ukupno 6,8 milijuna zbog »povećanog obima posla«. Kada nam je dostavljao odgovore o ovom cijelom slučaju, pročelnik Benac nije naveo konačan iznos koji je plaćen Barić-gradnji već se samo zadržao na iznosu od 4,1 milijuna kuna, na koliko je taj posao prvotno bio ugovoren.


Tko zna, moguće se sada u Odjelu za gospodarenje imovinom pozovu na argument da su pod tim dvogodišnjim hitnim intervencijama podrazumijevali i tekuće održavanje.