Fantomski program

Afera Lugano: Riječko sveučilište izvodi diplomske studije u Švicarskoj, a da za to ni – ne zna

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nikada na Senatu nije raspravljano o inozemnom dislociranom studiju riječkog sveučilišta, izričit je rektor Pero Lučin. Sa Zakladom Europa pokrenuli smo pregovore, ali sve je to u fazi planiranja, kaže prof. dr. Heri Bezić. Samo smo bili na sastanku koji može i ne mora dati rezultata, ističe prof. dr. Alen Host



RIJEKA Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, kao i samo riječko Sveučilište, sudjeluje u izvođenju preddiplomskih i diplomskih studija na Odjelu za europske studije u Švicarskoj, a da obje ustanove to ni ne znaju, jer nitko nikada, tvrde riječki rektor prof. dr. Pero Lučin, kao i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Alen Host, nije sklopio nikakav ugovor u Švicarskoj.


Godina studija na Odjelu u švicarskom Luganu košta od 10 do 25 tisuća eura, ovisno o kojem se studiju radi, a konkretno školarina za program koji navodno provodi riječki Ekonomski fakultet iznosi 20 tisuća eura.


Upisi su upravo u tijeku, a provode se u hotelu Belvedere u Luganu, jer očito je riječ o kvazivisokoškolskoj ustanovi koja nema svoje prostore. Uplaćena školarina ne uplaćuje se na račun odjela, već na račun Zaklade Europa iz Umaga čija je švicarska podružnica osnivač odjela, a riječki rektor jučer je prvi put čuo da se Sveučilište u Rijeci navodi kao partner švicarske visokoškolske ustanove te se na web stranicama odjela koristi logo riječkog sveučilišta.




– Doista ništa ne znam o tome. Nikada na Senatu nije raspravljano o bilo kakvom inozemnom dislociranom studiju riječkog sveučilišta. Moram vidjeti o čemu je riječ, a onda ćemo poduzeti pravne radnje koje su u našoj moći – kaže prof. dr. Lučin.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…