Za fantomski program saznali iz novina

Afera Lugano: Lučin traži suspendiranje svih ugovora o suradnji na studijima u Švicarskoj

Ingrid Šestan Kučić

Da je prof. dr. Bezić sada dekan, bio bi odmah suspendiran, a s obzirom da mu je istekao mandat, sada treba vidjeti na koji način može odgovarati, ističe rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin



RIJEKA Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin zatražit će od Ekonomskog fakulteta poništenje svih ugovora koje je taj fakultet potpisao sa Zakladom Europa iz Umaga u svrhu organizacije dislociranih studija u Švicarskoj na Odjelu za europske studije. S činjenicom da je bivši dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Heri Bezić potpisao ugovor o suradnji u organizaciji izvođenja sveučilišnog diplomskog studija poslovna ekonomija – smjer međunarodno poslovanje u Luganu još u svibnju – rektor nije bio upoznat.


Riječ je o ugovoru kojim se Ekonomski fakultet obvezao da će ove godine u listopadu započeti s izvođenjem nastave u Luganu, upisati studente prema hrvatskim propisima i aktima riječkog Sveučilišta, a da o svemu tome Sveučilište u Rijeci nije obavijestilo. Bez znanja Sveučilišta Zaklada je pokrenula prijave za upise putem web stranice, objavila termine održavanja prijemnih ispita u hotelu Belvedere u Locarnu i za godišnju školarinu u iznosu od 10 do 25 tisuća eura budućim studentima obećala diplomu hrvatskih državnih sveučilišta.


Naime, uz riječko Sveučilište koje bi trebalo organizirati studije iz područja ekonomije u radu Odjela sudjeluje i osječko sveučilište koje je zaduženo za studije iz područja medicine, iako i na tom sveučilištu tvrde da o tome ništa ne znaju, a za razliku od riječkog Ekonomskog fakulteta potpisali su samo ugovor o suradnji, ne i operativni ugovor. Na račun ta dva sveučilišta i njihovih programa Zaklada bi upisala 830 studenata i uprihodovala 15 milijuna eura, a za upis na studije jako je malo toga potrebno. Položena državna matura se ne spominje, ali se spominje uplata enormnih školarina kao uvjet.




– Ugovor koji je potpisan za Sveučilište u Rijeci nije pravovaljan, jer takvo je sklapanje ugovora trebao potvrditi Senat, a to se nije nikada dogodilo. Sadržaj takvog ugovora bez odluke Senata ne može se potpisati – kaže rektor.


Na pitanje postoje li kakve sankcije za prof. dr. Herija Bezića koji je uporno tvrdio da nikakve ugovore nije potpisao, a prije dva dana ih je sama Zaklada Europa dostavila našoj redakciji, rektor kaže da će bivši dekan morati odgovarati.


Opširnije o aferi Lugano u tiskanom izdanju Novoga lista