EU projekt

Adria wellness turizam: Na Narodnom učilištu educirana prva generacija od trideset wellness terapeuta

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi 1,4 milijuna kuna, a 90 posto sredstava osigurano je iz EU fondova. Projekt je trajao godinu dana, a partner u projektu je zadarsko Učilište Finis na kojem je educirano osmero wellness terapeuta

RIJEKA Narodno učilište jučer je održalo završnu konferenciju projekta »Adria wellness turizam« u okviru kojeg je educirana prva generacija wellness terapeuta, a 22 polaznice jučer su dobile i uvjerenja o uspješno odrađenom programu. Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi 1,4 milijuna kuna, a 90 posto sredstava osigurano je iz EU fondova. Projekt je trajao godinu dana, a partner u projektu je zadarsko Učilište Finis na kojem je educirano osmero wellness terapeuta. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete obrazovne ponude učilišta kroz razvoj standarda kvalifikacija i novog obrazovnog programa temeljenog na ishodima učenja, a prema riječima ravnateljice Heni Strčić u okviru projekta razvijen novi verificiran program osposobljavanja u skladu s potrebama poslodavaca. Razvijeni su i e-learning sadržaji, a ono što program čini posebnim je sasvim novi način edukacije koja se provodi putem redovne i multimedijalne nastave.Bolja turistička ponuda– Ukupno je 30 nezaposlenih završilo je program osposobljavanja, a zahvaljujući ovom projektu Rijeka i Zadar imaju osposobljene wellness terapeute koji su prvi put educirani na suvremen način putem multimedijalnih interaktivnih sadržaja, a vjerujemo da će novi kadar pridonijeti kvalitetnijoj ponudi turističke usluge. U posljednjih šest godina ovo je četvrti EU projekt u kojem se pojavljuje Narodno učilište, a zahvaljujući tome uspjeli smo besplatno educirati stotinjak polaznika za različita područja, kazala je Strčić.U sklopu jučer završenog projekta oba su učilišta opremila svoje kabinete te je u obje ustanove uveden sustav kvalitete, a prva generacija wellness terapeuta odslušala je 225 sati nastave koji su bili raspoređeni na 67 sati teorije, 118 sati vježbi i 40 sati praktične nastave koja će se realizirati u opatijskim hotelima koji nude wellness usluge. Polaznici su ovladali različitim tehnikama masaže, kao i wellness pedikurom te wellness tretmanima lica, ovisno o izboru, a iako različitog prethodnog obrazovanja i s različitim radnim iskustvom, ali i različite dobi, sve su se polaznice jučer složile da im je pohađanje programa bilo nezaboravno iskustvo za koje se nadaju da će im donijeti promjenu u budućoj karijeri. Prva među njima koja će zahvaljujući tromjesečnoj edukaciji napraviti drastični zaokret u svom poslovnom životu je Božica Turković, jer opatijski hotel u kojem je odrađivala praktični rad u okviru programa osposobljavanja već joj je ponudio radno mjesto.

Nadogradnja struke


– Po zanimanju sam prodavačica i to sam radila puno godina. Odlučila sam se za promjenu jer sam zaljubljena u masažu. To je jedan od najstarijih oblika liječenja ljudi, a ja ljudima volim pomagati i posrećilo mi se. Dobila sam radno mjesto i spremna sam i dalje se školovati, kaže Turković.I Marina Vidović, najstarija polaznica, rado bi zanimanje za koje se školovala zamijenila za rad u nekom wellness centru. – Imam 19 godina i tek sam završila školu za grafičkog urednika i odmah odlučila krenuti s edukacijom za wellness terapeuta. Općenito me zanima njega tijela i puno sam naučila. Vidim se u tom poslu, ističe Vidović.Jasmini Legovich uključivanje u edukaciju došlo je, pak, kao nadogradnja na postojeća znanja, jer je po zanimanju kozmetičarka i već se okušala u radu u wellness centru gdje vidi svoju budućnost, a slično razmišlja i Anja Vičević koja ima četiri godine frizerskog staža, ali i svjedodžbu kozmetičarke. – Želja mi je nastaviti edukaciju za fizioaromaterapeuta, jer imamo plantažu smilja na Krku i tu vidim svoju budućnost, navodi Vičević.I za Tatjanu Drofenik koja je godine provela radeći u trgovini završetak programa za wellness terapeuta veliki je odmak i izazov koji bi mogao završiti pokretanjem vlastitog posla.