Luka Rijeka u problemima

ALARMANTNO STANJE U LUCI Na zahtjev sindikata sazvana izvanredna sjednica županijskoga GSV-a

Marinko Glavan

Škrljevo, terminal

Škrljevo, terminal

U pismu sindikata se ističe da se u isto vrijeme grubo krši Kolektivni ugovor za radnike Luke Rijeka d.d., da se primaju zaposlenici bez natječaja, podižu koeficijenti podobnicima bez obzira na sistematizaciju te da se ne isplaćuje prekovremeni rad



– Bez obzira na umirujuće tonove iz uprave Luke i resornog ministarstva, na zahtjev dvaju lučkih sindikata 12. listopada bit će održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća(GSV) Primorsko-goranske županije, na temu stanja u Luci Rijeka – objavio je  predsjednik GSV-a PGŽ Damir Bačinović. Bačinović je za Hinu rekao da su predstavnici dvaju lučkih sindikata – Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke i Sindikata lučkih radnika Hrvatske GSV-u poslali pismo u kojemu navode da je stanje u toj luci zabrinjavajuće i traže da se o tome sazove tematska sjednica. Na sjednicu su, osim članova GSV-a, pozvani i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar državne imovine Goran Marić, župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik riječkoga Gradskog vijeća Andrej Poropat, predsjednik i članovi Nadzornog odbora i Uprava Luke Rijeka te predsjednik Radničkog vijeća. U pismu sindikati podsjećaju da je Luka Rijeka privatizirana te da su na temelju međudioničarskog ugovora većinski vlasnici postali poljska tvrtka OT Logistics i mirovinski fondovi, koji su preuzeli upravljanje od siječnja ove godine.


Uvjeti za rad sve lošiji


U pismu se ističe da se u isto vrijeme grubo krši Kolektivni ugovor za radnike Luke Rijeka d.d., da se primaju zaposlenici bez natječaja, podižu koeficijenti podobnicima bez obzira na sistematizaciju te da se ne isplaćuje prekovremeni rad. Također se ističe da su uvjeti za rad sve lošiji kao i sredstva za rad, kojih je sve manje jer se ne održavaju i ne popravljaju, a prosječne plaće za radnike su sve manje. »Zbog svih ovih stvari, susrest ćemo se sa situacijom da nećemo moći obavljati poslove i poduzeće neće moći funkcionirati, ocjenjuju iz sindikata, navodeći da su se većinski vlasnici obavezali u ponudi za preuzimanje poduzeća i koncesijskom ugovoru »nastaviti podupirati razvoj i ulaganje u Luku Rijeka d.d., osnažiti njezinu tržišnu poziciju, optimizirati logističke lance radi privlačenja novih tereta i poboljšati kvalitetu usluga, ali ništa se od toga nije dogodilo, nego vlasnička struktura pogoduje samo sebi i svojim podobnicima, a zanemaruje i ne uvažava radnike, koji im svojim radom, a u katastrofalnim uvjetima, omogućuju vrlo visoka primanja.


Smatramo da je krajnje vrijeme da se odredi sudbina najveće hrvatske luke, da se definira u kojem će smjeru ići daljnji razvoj i ulaganja u Luku, da se zaštiti i ovo malo preostalih radnika te da se realnim planom i investicijama poduzeće podigne na višu razinu i zaposle mladi radnici«, stoji u pismu lučkih sindikata, koji ističu da žele reagirati pravodobno i učinkovito kako se Luci ne bi dogodio loš scenarij nekih poduzeća iz okruženja, kao što su »3. maj« i Uljanik.


Pad prometa od 17 posto




»Nakon preuzimanja poduzeća svi trendovi su u padu, što pokazuje izvješće o poslovanju za razdoblje od 1. siječnja. do 30. lipnja 2018., gdje je vidljivo da je pad prometa od 17 posto u odnosu prema prošlogodišnjem razdoblju i nema naznaka da bi se situacija mogla poboljšati jer je sve manje posla, a sve to utjecalo je i na pad vrijednosti dionica«, stoji u pismu sindikata GSV-u.


Opširnije u tiskanom izdanju Novoga lista od 4. listopada 2018.