Zaštita okoliša

AKO OVO NE URODI PLODOM… Ministar otkrio uvjete pod kojima će za dva mjeseca zatvoriti Marišćinu

Hina

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

"Držim da se upravo kroz proces aktivnog otplinjavanja mogu smanjiti vrijednosti sumporovodika na području ŽCGO Marišćine i poboljšati kvaliteta zraka," rekao je Ćorić. Jasno mu je, dodao je, da je razumjevanje i strpljenje stanovnika Viškova pri kraju i da se na Marišćini treba napraviti sve što se može.



VIŠKOVO – Ako započeti proces otplinjavanja na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina u idućih 60 dana ne urodi plodom, i ako se vrijednosti sumporovodika u zraku ne smanje, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je u četvrtak da će predložiti privremeno zatvaranje centra Marišćina.


Ministar Ćorić jutros se u općini Viškovo kod Rijeke sastao s predstavnicima udruge Krizni eko stožer Marišćina.


“Obavijestio sam predstavnike udruge da te aktivnosti u ovom trenutku nisu još dovršene. Proces aktivnog otplinjavanja, koji je trebao biti dovršen u najkraćem roku, počeo je tek prošlog tjedna i trajat će 60 dana,” izjavio je Ćorić nakon sastanka.




Zamolio je predstavnike udruge za razumjevanje.


“Držim da se upravo kroz proces aktivnog otplinjavanja mogu smanjiti vrijednosti sumporovodika na području ŽCGO Marišćine i poboljšati kvaliteta zraka,” rekao je Ćorić. Jasno mu je, dodao je, da je razumjevanje i strpljenje stanovnika Viškova pri kraju i da se na Marišćini treba napraviti sve što se može.


“Ako proces aktivnog otplinjavanja u idućem razdoblju ne urodi plodom, kao i prekrivanje plohe, što se namjerava učiniti u sljedećih 60 dana, u tom slučaju ću, ako se vrijednosti sumporovodika ne smanje, predložiti i privremeno zatvaranje centra Marišćina,” naglasio je ministar Ćorić.


Smatra da procese treba dovršiti, kako bi se utvrdilo je li moguće da ŽCGO Marišćina u ovoj formi nastavi dalje ili će se morati raditi dodatne aktivnosti.


“Nakon 60 dana radova na aktivnom otplinjavanju, kada promotrimo vrijednosti sumporovodika u sljedećih sedam dana, bit će jasno jesmo li riješili problem,” istaknuo je.


Ćorić je podsjetio da je prije 15-ak dana u Ministarstvu održan i sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke o sanaciji odlagališta nulte faze centra Marišćina.


“U kontekstu tog sastanka bio je i moj današnji razgovor s načelnicom Viškova Sanjom Udović”, rekao je Ćorić. Naglasio je da će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenuti sve moguće aktivnosti, nadajući se pomoći Grada Rijeke i Općine Viškovo, u smjeru sanacije nulte faze. To je trebalo davno biti napravljeno, ali nije, dodao je.


Ocjenjuje da problemu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj treba pristupati sustavno, dodavši da je kao ministar vrlo često suočen s rezultatima nesustavnog pristupa i da je centar Marišćina i sve oko njega jedan takav slučaj.


“Obećao sam da ću učiniti sve da se ovaj problem riješi i Ministarstvo će tako postupiti, a ako akcije koje ćemo provesti, nakon 60 dana ne urode plodom, ne vidim drugi način nego privremeno zatvoriti centar Marišćina, dok se nekim snažnijim koracima i akcijama njegov rad ne odvede u smjeru u kojem bi trebao biti”, najavio je Ćorić.


Nemamo druge nego čekati još dva mjeseca


Predsjednik udruge Krizni eko stožer Marišćina Josip Begonja kazao je da članovi udruge traže da se centar Marišćina zatvori odmah, a da su se priča o čekanju mjesec ili dva, kao i obećanja kako će se problem riješiti i smrad s Marišćine nestati, već naslušali.


Naveo je da su prije nekoliko dana krenuli radovi na otplinjavanju, koje se ranije već radilo, a nije imalo rezultata.


No, u udruzi su zadovoljni što je ministar ispunio obećanje i došao na sastanak.


“Nemamo druge nego čekati još dva mjeseca, nakon kojih očekujemo zatvaranje centra Marišćina,” zaključio je Begonja.


Mirna Mađimorec, također iz eko stožera, rekla je da od Ministarstva očekuju snažnije mjere, da jedinice lokalne samouprave odmah krenu s odvajanjem biootpada. “Lokalnim jedinicama trebaju spremnici za odvajanje biootpada i trebaju početi plaćati naknadu za odlaganje mješanoga otpada, kako bi stimulirale svoje građane i kako bi učinile više, da se odmah krene s odvajanjem biootpada, koji je temeljni uzrok problema na Marišćini,” kazala je.


Ministar Ćorić je u ŽCGO Marišćina bio i 22. veljače i tada je rekao da je u sljedećih mjesec dana potrebno poduzeti mjere kako bi se emisije suporovodika i smrad smanjili, a ne budu li te mjere dale rezultata, spreman je radi zaštite zdravlja građana razmišljati o daljnim mjerama, od kojih je jedna i zatvaranje centra.


Rekao je da bi proces biostabilizacije trebao biti produljen na 1 do 12 dana, ponajprije kod sirovina, tj. otpada koji je vlažniji i lošijeg sastava, i da treba krenuti i s otplinjavanjem ploha – da se plamenici, tj. 33 dimnjaka priključe izravno na baklju.