Prometni problemi

‘A OVO?’ Neobično iskazivanje nezadovoljstva: Netko je u Rijeci sprejem upozorio na opasne šahtove

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Tko je autor upozorenja na prometnici, nismo uspjeli otkriti, ali u Rijeka prometu kažu da su šahtovi na cesti uobičajena praksa



Na križanju Križanićeve i Strossmayerove ulice te Titovog trga netko je sprejem ispisanim tekstom »A ovo?« ukazao ili na brojnost ili na loš spoj asfalta i šahti. Autora neuobičajenog »upozorenja« nismo uspjeli otkriti, ali njegova je poruka izazvala veliku pozornost na društvenim mrežama, točnije na Faccebook grupi Problemi u prometu – Rijeka i okolica, na kojoj se pojavila fotografija.


Neravnine te oštećenja na prometnicama vrlo često su tema među vozačima jer to za njih znači samo jedno – nepotrebno drmuskanje, ali i oštećenja na vozilu. U Rijeka prometu ističu da je prometnica na spomenutoj lokaciji u vlasništvu Hrvatskih cesta, pa je tako i održavanje u njihovoj nadležnosti. Zato ovaj slučaj nisu željeli niti komentirati.


Na pitanje može li se ipak drugačije, odnosno zašto se okna postavljaju baš po prometnicama, glasnogovornik Rijeka prometa Danijel Frka odgovorio je da je to »uobičajena praksa u građevini jer je to najjeftinije i najpraktičnije rješenje«.




– Ceste su u javne, odnosno ili su u gradskom ili u državnom vlasništvu, i kada se nešto dogodi, najlakše i najbrže je takve situacije popraviti. Kod postavljanja instalacija u trupu ceste uglavnom se prati taj pravac, a onda se iz tih točaka kasnije provlače instalacije prema daljnjim odredištima, pojašnjava Frka, dodajući da šahti ima i na nogosupima, ali, srećom, ne previše.


Foto Marko Gracin


Foto Marko Gracin



– Znamo kako bi pješaci reagirali da je suprotno, da ih ima više. Isto tako, kako reagiraju na bilo kakvu neravninu ili rupu na pločniku zbog koje postoje realne šanse da netko padne – govori glasnogovornik Rijeka prometa.


Pokušali smo dobiti odgovor i od Hrvatskih cesta, ali on jučer nije stigao.


Kada je riječ o brojnosti okana na cesti, lokacija na kojoj je nepoznati nezadovoljnik odlučio ukazati na problem, zapravo je manji problem u usporedbi s nekim drugim mjestima u Rijeci. Na primjer, dovoljno je proći Ulicom Franje Račkoga gdje je takvih okana, reklo bi se k’o u priči.