Čestitke

62. obljetnica djelovanja: Svečana sjednica riječkog Medicinskog fakulteta

Barbara Čalušić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



Bez Medicinskog fakulteta, Sveučilište u Rijeci ne bi bilo isto jer ovaj fakultet čini onaj bitan element doprinosa zajednici i na tome vam želim zahvaliti. Vi ste naša perjanica, poručila je na svečanoj sjednici riječkog Medicinskog fakulteta rektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. Upućujući čestitke na 62. obljetnici djelovanja ovog fakulteta, Prijić Samaržija podsjetila je da najveći broj istraživača na riječkom Sveučilištu dolazi upravo s Medicinskog fakulteta, kao i najveći broj znanstvenih radova te radova koji se nalaze u bazama za rangiranje.


– Čak 80 posto studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci izvšava sve svoje dužnosti na prvoj godoni. Iznimna je aktivnost naših studenata Medicinskog fakulteta, ne samo u učenju nego i u radu kroz udruge po čemu mogu biti uzor drugim studentima, dodala je riječka rektorica.


Dekan riječkog Medicinskog fakulteta prof. dr. Tomislav Rukavina rezimirajući proteklu godinu kazao je da je u okviru fakulteta osnovan čitav niz novih kolegija i studija poput dentalne higijene čiju je prvu godinu upisalo 20 studenata. Tijekom ove godine na studenti medicine u okviru simulacije kliničkih vještina počeli su posjećivati druge centre, prošli su edukaciju u karlovačkoj bolnici, a ovaj je tjedan potpisan ugovor i s vukovarskom bolnicom.




– Trenutno se vodi rasprava oko reforme doktorskih studija čiji je cilj osnivanje doktorske škole u Rijeci. Želja nam je završiti taj program u prvoj polovici sljedeće godine, a bili bismo jako sretni kad bi prve studente upisali sljedeće akademske godine, izjavio je Rukavina.


Na sjednici su dodijeljena priznanja i nagrade najboljim studentima, diplomantima i znastvenicima. Najbolja diplomirana doktorica medicine je Ivona Jerković, najbolji novi doktor dentalne medicine je Luka Mirković, a najbolji diplomanti sanitarnog inženjerstva su prvostupnica Ena Kovačević i magistra Martina Horvat. KBC Rijeka nagradio je i najbolje nove doktore po prosječnoj ocjeni iz kliničkih predmeta, a to suIvona Jerković, Luka Mirković i Goran Milohanić. Ema Karmelić dobitnica je nagrade za studentski aktivizam, najbolji mladi znastvenik iz temeljnih medicinskih znanosti je dr. Ilija Brzić dok je najbolji znanstvenik dentalne medicine dr. Ivona Vidović Zdrilić.


Najbolji student prve godine medicine je mate Mrša, najbolja studentica druge medicine je Lea Šilec dok su najbolji studenti treće godine medicine Dora Gašparini, Frano Marinelli, Jelena Materljan, Domagoj Mičetić, Roberta Šverko, Mislav Krmpotić, Patricia Božičević, Fabio Kadum i Vedran Blažina. Najbolji studenti četvrte godine su Boris Čiča i Dragana Marušić dok su najbolji studenti pete godine Juraj Obradović, Ivan Ševeljević, Andrej Belančić, Matea Hrboka, Kristina Kampić, Sanja Turković, Petra Šoštarić i Marko Šustić.



Gosti svečane sjednice bili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, župan Zlatko Komadina i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. Obersnel, koji je poručio da će ovom prigodom, biti subjektivan, prisjetio dana koje proveo radeći na ovom fakultetu.– Lijepo je sjetiti se dana provedenih na ovom fakultetu, a manje lijepa strana toga je neumitnost vremena koje prolazi. Neki od kolega idu u mirovinu ili su već otišli, ali zato veseli da nekimoji studenti postaju šefovi klinika pa i dekani, kazao je Obersnel koji smatra da je riječka medicina učinila iskorak osnivanjem studija na engleskom, formiranjem centra 3D tehnologiju printanja organa, kao i projekta darivanja tijela ovoj ustanovi. – Za razliku od gradonačelnika Obersnela, ja sam završio tehnički fakultet i vjerujem da mogu biti objektivan. Ali slazem se s njim, vi ste kičma zdravstvenog sustva, poručio je Komadina dok je Plazonić nastavio u subjektivnom tonu.– Ovo je moj fakultet i nosim ga u srcu gdje god idem, a njegova izvrnost nije nastala preko noći, kazao je Plazonić podsjetivši na dugu povijest medicinskog obrazovanja u Rijeci kao i okolnosti osnutka ovog fakulteta prije 62 godine.– Za kraj, mogu vam reći da vrlo skoro jamu na Sušaku dižemo »u zrak« jer smo osigurali 70  plus 330 milijuna kuna za gradnju nove bolnice i kao tajnik mogu garantirati izuzetnu podršku Vlade ovom projektu i najaviti dovršetak izgradnje 2020. godine. Nadam se da ćemo tako omogućiti bolje uvjete rada svima, a posebno mladim generacijama koje dolaze, istaknuo je Plazonić.