Promocija obrtništva

50.ROĐENDAN Slavlje Udruženja obrtnika Rijeka: Poznatom optičaru Viktoru Shahiniju posebno priznanje za životno postignuće

Ljiljana Hlača

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Udruženje obrtnika Rijeka, koje okuplja oko dvije i pol tisuće obrtnika iz Rijeke, Bakra, Čavala, Kostrene i Kraljevice, danas je u Gradskoj vijećnici proslavilo 50. rođendan, a osim prigodnih riječi mnogi članovi udruženja su tom prilikom nagrađeni po raznim kategorijama. Uručeno je i posebno priznanje za životno postignuće i promociju obrtništva odnosno uručena je plaketa Zlatne ruke s pisanim priznanjem a sve navedeno dobio je riječki optičar Viktor Shahini koji od 1966. godine ima radnju za pregled vida i izradu naočala.


Njegov obrt – inače u doba Jugoslavije jedan od prvih privatnih obrta na ovim prostorima ali prvi takve vrste u Rijeci u to doba – trenutačno zapošljava šest osoba te je pravi primjer uspješno vođenog obrta.


U svojem obraćanju predsjednik Udruženja obrtnika Darko Sertić  je rekao da usprkos krizama i mnogim davanjima prema državi obrtništvo je opstalo te da tržište ima sve veću potražnju za obrtničkim zanimanjima. Dodao je, također, kako je potencijal obrtništva velik, zbog čega je iskazao vjeru u dugoročno održavanje obrtništva.Inače, prema podacima udruženja na ovim prostorima ima 2.800 registriranih obrta, dok ih je u Hrvatskoj 83 tisuće. Svi oni čine čak 30 posto ukupnog gospodarskog potencijala naše zemlje, moglo se čuti. Sertić se osvrnuo i na sve naglašeniji problem praznih klupa u strukovnim školama.

– Posljedica toga jest to da je danas lakše izgraditi hotel s pet zvjezdica nego naći kvalitetno osoblje koje bi pratilo kategorizaciju tog hotela, zaključio je na svečanosti Darko Sertić.




Zlatnom jubileju je nazočio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prilikom rekao kako ne bi imali problema s pronalaskom radne snage niti s mladima da gradimo društvo gdje će rad biti nagrađen – u takvim uvjetima mladi bi sigurno odabrali obrtništvo.


Obersnel je dodao i kako su obrtnici i njihove vještine izrazito potrebni za svakodnevni život, funkcioniranje grada i ostatka gospodarstva, premda se prilikom izrađivanja raznih ekonomskih statistika i istraživanja obrtništvo često zanemaruje. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada Rijeke i obrtnika, ističući zajedničke projekte kao što su „Obrtnici svome gradu“ i „Maškarana jota“, ali i poticajne mjere subvencija koje Grad provodi s ciljem poticanja poduzetništva, zahvalivši riječkim obrtnicima na kvalitetnom radu i poželjevši im uspješnu nadolazeću godinu.


Događaju su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, pročelnica gradskog Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, predstavnici Bakra, Čavala, Kostrene i Kraljevice, izaslanik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško te potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore PGŽ-e Dalibor Kratohvil.