Svečana sjednica

45 GODINA PRAVNOG STUDIJA Pravni fakultet u Rijeci respektabilna ustanova u internacionalnim okvirima

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci danas je respektabilna institucija ne samo u nacionalnim, nego i u internacaionalnim okvirima – istaknula je na  svečanosti povodom 45 godina pravnog studija u Rijeci rektorica riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. Riječ je o ustanovi, dodala je, koja danas provodi šest studijskih programa na različitim razinama visokoškolskog obrazovanja, ima osamdesetak zaposlenih, a po publiciranju u samom je vrhu Sveučilišta.


Svečana sjednica Fakultetskog vijeća povodom obilježavanja obljetnice okupila je cijelu vertikalu hrvatske sudbene vlasti, a govoreći o prošlosti i budućnosti tog fakulteta, dekanica prof. dr. Vesna Crnić Grotić istaknula je da je riječki Pravni fakultet prošao kroz različite ekonomske i političke krize, što nije uvijek bilo lako.– Od osnutka do danas najveći iskorak napravljen je u nastavnom kadru, jer u početku nastavu su držali profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta. Razvijeni su novi studijski programi, a mnogi naši nastavnici i bivši studenti obavljaju važne funkcije, kazala je dekanica.

Pravni fakultet / Foto S. Ježina


Pravni fakultet / Foto S. Ježina



Stručna tijela




Činjenicu da počeci pravnog studija u Rijeci nisu bili nimalo laki, u svom povijesnom osvrtu potvrdio je i predstojnik Katedre za povijest prava i države prof.dr. Željko Bartulović istaknuvši da je studij osnovan 1973. godine, a zgrada u kojoj danas djeluje fakultet sagrađena je tek 1980. godine za vrijeme dekana prof. dr. Zorana Kompanjeta. Do tada se nastava odvijala po raznim riječkim školama, pa čak i u viškovskoj osnovnoj školi, ali i u prostorima ondašnje Pedagoške akademije te na patologiji.



U skladu s najavama da je želja Pravnog fakulteta ojačati prisutnost u okruženju, dekanica prof.dr. Vesna Crnić Grotić jučer je potpisala čak četiri sporazuma u suradnji s važnim institucijama pravosudne vlasti i jedinicama lokalne samouprave koji će pridonijeti unapređenju nastave, kao i unapređenju znanstvene i stručne djelatnosti, a ujedno potpisnici ugovora postaju nastavne baze fakulteta. Sporazume su potpisali predsjednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović, glavni državni odvjetnik Dražen Jelinčić te gradonačelnici Rijeke i Opatije Vojko Obersnel i Ivo Dujmić. Namjeru potpisivanja sličnog sporazuma najavio je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.



Dodajući da je postojeća zgrada prije 15 godina nadograđena, dekanica je napomenula da se nastavnici Pravnog fakulteta redovito uključuju u stručna tijela izrade zakona, sudjeluju u velikom broju stručnih i znanstvenih, kako domaćih, tako i inozemnih skupova, a poseban je naglasak stavila na zbornik koji je počeo izlaziti 1980. godine.– Tijekom godina zbornik se profilirao u znanstvenu publikaciju u kojoj rado objavljuju ne samo hrvatski nego i inozemni nastavnici. Imamo i dugogodišnju vlastitu izdavačku djelatnost u okviru koje predstavljamo i knjigu »Liber amicorum Aldo Radolović« u čast uglednog profesora i suca te povodom obilježavanja 45 godina fakulteta, istaknula je prof. dr. Crnić Grotić.

Traženi kadrovi


Najavljujući buduće aktivnosti Pravnog fakulteta dekanica je naglasila želju jačanja u okruženju ustvrdivši da vremena za pravnike i pravnu struku nisu laka prvenstveno zbog ograničenja zapošljavanja pravnika zbog čega su glavni partneri u zapošljavanju odvjetnički uredi. U prilog pravnoj struci ne ide ni sve naglašenija kampanja za STEM područja, kao ni činjenica da je pravo nacionalna struka teže zapošljiva u inozemstvu, a kao odgovor na te izazove dekanica je najavila moderniziranje programa, kao i otvaranje pravnih klinika koje će studentima pružiti veća znanja. U planu je i pokretanje Karijernog centra koji će ojačati veze studenata i poslodavaca, kao i širenje međunarodne suradnje.Naglašavajući činjenicu da je prije 45 godina pravni studij osnovala Općina Rijeka riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da je ta odluka bila itekako opravdana, jer nemoguće je imati ideju o viziji i razvoju grada bez jakog Sveučilišta i njegovih sastavnica. – Kroz 45 godina Pravni je fakultet obrazovao niz pravnika među kojim su ugledni suci, znanstvenici i članovi uprava trgovačkih društava, a kadrovi koji su završavali ovaj fakultet uvijek su bili traženi, kazao je gradonačelnik.Upravo neki od tih kadrova, zaključio je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, njegovi su ponajbolji suradnici, a čestitajući obljetnicu istaknuo je i da ozbiljne regije nema bez ozbiljnog sveučilišta, kao što ozbiljnog sveučilišta nema bez sastavnice koja se zove pravni fakultet.