Svečanost

20. obljetnica Centra i Udruge za autizam: Sve što smo trebali, sami smo napravili

Ingrid Šestan Kučić

Obilježavanje dvaju desetljeća postojanja riječkog Centra za autizam / Snimio Silvano JEŽINA

Obilježavanje dvaju desetljeća postojanja riječkog Centra za autizam / Snimio Silvano JEŽINA

Centar za autizam prije 20 godina krenuo je sa svega sedmero učenika, danas ih je 25 do 21. godine starosti te još desetero odraslih štićenika, a danas o njima brine 28 djelatnika od čega je njih 23 u neposrednom radu s učenicima



RIJEKA  Prigodnom svečanošću riječka ustrojbena jedinica Centra za autizam jučer je obilježila dva desetljeća postojanja, a u tih 20 godina, prema ocjeni ravnateljice Sandre Čavrak, puno je napravljeno.


– Prije 20 godina krenuli smo sa svega sedmero učenika, a danas ih je 25 do 21. godine starosti te još desetero odraslih štićenika. Ne postoje dva ista naša učenika pa tako ne postoje ni dva ista programa, a danas o njima svakodnevno brine 28 djelatnika, od čega je njih 23 u neposrednom radu s učenicima. Naš je posao sve samo ne običan. Isto kao i životi obitelji naše djece koji također nisu obični. U 20 godina puno je učinjeno, a svega toga ne bi bilo bez naših roditelja organiziranih u Udrugu za skrb o autističnim osobama – kazala je Čavrak.


Od vrtića do škole


Organizirana skrb za osobe s autizmom u Rijeci, dodala je predsjednica Udruge Lidija Penko, započela je prije 24 godine, kada su roditelji djece s poremećajem iz autističnog spektra pokušali djecu upisati u vrtić, a nije ga bilo.




– Morali smo otvoriti vrtić. Zapravo sve što smo trebali, morali smo  osnovati. Kada su djeca trebala u školu, opet za njih nije bilo mjesta, djeca su trebala u Zagreb, a mi to nismo željeli. No, Grad Rijeka je shvatio sve naše potrebe. U posljednjih 20 godina rasli smo, pisali projekte, nabavljali opremu i radili sve da pomognemo djeci. Puno toga smo napravili, a nama je rad s djecom najvažniji.


Rana intervencija


Prije sedam godina krenuli smo i s programom rane intervencije. U tom je programu umreženo puno sudionika i stručnjaka, a kroz program je do sada prošlo 300 djece koja su većinom upućena prema redovnom obrazovnom sustavu i integraciji – istaknula je Penko.Dodajući kako se rana intervencija još uvijek provodi kao projekt, Penko je najavila mogućnost da program postane sustavan, dok je Čavrak najavila kako će se riječka ustrojbena jedinica Centra uskoro naći pod okriljem Grada Rijeke.

Podružnica je jučer ugostila i učenike zagrebačkog Centra, kao i ravnateljicu Žarku Klopotan koja je ocijenila da je podružnica rasla zahvaljujući nesebičnom radu djelatnika i roditelja, a čestitajući rođendan, zamjenik riječkoga gradonačelnika Mirko Filipović istaknuo je da su Centar i Udruga hvalevrijedne institucije koje svojim radom sve potiču da postanu i ostanu bolji, dok je pročelnik Ureda županije Goran Petrc najavio da će Primorsko-goranska županija i ubuduće nastaviti pratiti rad Centra.